HTC U11 Life review: Android One-apostel
Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle midrange smartphones in de test.
De strijd om het middensegment is het afgelopen jaar heel interessant geworden. Heel wat merken keken liever naar het topsegment om geld te verdienen, en het budgetsegment voor marktaandeel. 2017 is de doorbraak van het middensegment, met de HTC U11 Life als orgelpunt. Deze smartphone bundelt enkele troeven, wat frustraties, kleine foutjes en Android One in één pakket. Het resultaat is een verrassend leuke smartphone.
Schermranden
De afwerking van smartphones wordt steeds beter in de budgetreeksen, maar HTC struikelt nog wat met zijn design om een ‘premium’ gevoel te creëren. De speciale achterkant (HTC noemt het vloeibaar metaal) ziet er bijzonder uit, maar is erg vingerafdrukgevoelig. Ondanks het stevige design is dit geen telefoon waarmee je te koop wilt lopen.
Het scherm is een onverwachts pareltje geworden. Ondanks dat het geen OLED-paneel heeft, ziet het Full HD-scherm er mooi uit met een opvallend hoge helderheid voor gebruik bij zonlicht buiten. De kijkhoeken zijn prima in orde; een uitstekend scherm in deze prijsklasse.
Het design van de HTC U11 werd gekopieerd naar de U11 Life, inclusief de dikke schermranden er rondom. Geen hip 18:9-scherm zoals haast elk vlaggenschip dit jaar, die eer gaat naar de HTC U11+ later dit jaar. Die dikke schermranden zijn op zich geen probleem als ze worden opgevuld door krachtige stereoluidsprekers (Boomsound) zoals bij de HTC U11, maar hier krijg je een relatief flauwe monoluidspreker onderaan.
Straffe oortjes
Er is geen hoofdtelefoonaansluiting tot mijn spijt, maar HTC maakt het wel deels goed met de meegeleverde USonic-oortjes in de doos. Die doen aan actieve noise-cancelling en meten je oorkanaal met een sonar om het beste geluidsprofiel voor jou te kiezen. Gimmick of niet, maar dat laatste werkt wel verrassend goed in mijn geval. De actieve noise-cancelling is dan weer een bijzonder mooi cadeau aan dit prijspunt.
Helaas kan je de oortjes niet in alle andere toestellen gebruiken omdat ze een specifieke digitaal protocol vereisen. Bij de LG V30 en Samsung Galaxy Note 8 werken ze niet, maar bij de Huawei Mate 10 Pro wel. Dat schept verwarring omdat je verwacht dat de USB-C-standaard universeel is. Er is geen USB-C naar jack-adapter in de doos. Wie er een wil, kan op de website van HTC een adapter kopen met ingebouwde DAC.
Op vlak van prestaties doet de HTC U11 Life exact wat van hem wordt verwacht. De Qualcomm Snapdragon 630 is een degelijke middenmoter die in mijn ogen de perfecte balans bewandelt tussen prestaties en batterijduur. De testresultaten laten zien dat de U11 Life geen tam lammetje is, maar tegelijk voel je ook regelmatig dat het sneller kan. Vooral wanneer je de camera opent of wanneer je foto’s neemt, wordt de traagheid pijnlijk duidelijk wanneer je vergelijkt met iets duurdere toestellen.
Android One
De grootste troef van de HTC U11 Life is zonder twijfel Android One. Hiermee garandeert HTC twee jaar lang systeemupdates (Android P en Q) en drie jaar lang veiligheidspatches. Dat is een immense troef die maar weinig Android-toestellen in deze prijsklasse kunnen garanderen – alleen Nokia maakt dezelfde belofte – waardoor de U11 Life automatisch de middenmoot overstijgt.
Opvallend weetje: dit toestel wordt geleverd met 3 GB RAM, maar de versie voor de V.S. krijgt 4 GB RAM aan boord en meer opslag omdat daar niet Android One wordt geleverd maar wel de klassieke HTC Sense-schil. Hier denk ik dat Android One opnieuw beter is voor iedereen, omdat er geen extra’s verantwoordelijk kunnen zijn voor een mindere batterijduur of slechtere prestaties. Een pure Androidervaring zoals bij de Google Pixel-telefoons.
Over de nieuwe Google Pixel 2 gesproken: dit is eigenlijk de budgetversie van Googles telefoon die je ook nog eens hier kan krijgen. De camera is namelijk net als bij de Pixel 2 de grootste troef van de U11 Life. De 16 megapixel f/2.0 camera’s voor- en achteraan maken bijzonder mooie plaatjes in wisselende lichtomstandigheden. Vooral de kwaliteit bij weinig licht is verbazingwekkend goed in deze prijscategorie. Enig nadeel is dat de snelheid van de camera-app te wensen over laat.
Video is ook mogelijk (tot 4K 30 fps) en er is een pro-mode waar je in RAW foto’s kan nemen. Met wat geduld en stabiele handen (geen optische beeldstabilisatie) kan de HTC U11 Life bijzonder mooie foto’s maken.
Batterijduur
Er zit een kleine batterij in de HTC U11 Life, maar door de zuinige chipset en Android One resulteert dat niet in dramatische cijfers. Toch liggen ze aan de onderkant vergeleken met de rechtstreekse concurrentie. In mijn testtijd kwam ik nooit in de problemen op het einde van de dag, maar het is niet zo dat je overschot hebt om de volgende dag nog te kunnen starten. Opvallend: door zijn compacte batterij is de HTC U11 Life een absoluut lichtgewicht. Je zou haast denken dat het om een leeg exemplaar gaat waar de hardware nog in moet.
[related_article id=”221070″]De grootste vraag is natuurlijk of je dit toestel in huis moet halen? Enerzijds zeg ik duidelijk ja omdat Android One een ongelooflijke troef is die je niet mag onderschatten (samen met de camera), maar er hangt ook een nee in mijn achterhoofd omdat de batterij mogelijks wat krap kan worden na enige tijd. Over de designkeuze heb ik ook mijn twijfels, maar de meegeleverde oortjes zijn wel een flinke plus. In zijn totaliteit, rekening houdend met zijn prijskaartje, heeft HTC wel een winnaar in handen met de U11 Life in combinatie met Android One.
Benieuwd hoe de HTC U11 Life presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.
[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”] [/whitepaper]