Huawei Mate 10 Lite review: moordende concurrentie
In het topsegment is de Huawei Mate 10 Pro onze favoriet, ook al is het een scherpe strijd waar details belangrijk zijn. Het schept verwachtingen dat de Lite-versie ook even goed gaat scoren, maar daarvoor het is prijsverschil te groot tussen beide om blind te beslissen. Wat wel opvallend is, is dat de Huawei Mate 10 Lite mooier is dan zijn duurdere broer.
Buiten categorie
De Mate 10 Lite is volledig uit aluminium gemaakt en voelt beter en steviger aan dan de Mate 10 Pro. In deze prijsklasse is er geen enkel toestel dat ook maar in de buurt komt van deze kwaliteit. Huawei koppelt dat aan een 18:9-schermverhouding wat de set nog aantrekkelijker maakt. Het resultaat is een aantrekkelijke telefoon waar je onmiddellijk verliefd op wordt. Het valt haast niet te begrijpen dat dit toestel zo goedkoop wordt aangeboden, tot je dieper graaft.
Het scherm ziet er ongelooflijk goed uit voor deze budgetklasse. De LG Q6 en Wiko View XL hebben allebei een 18:9-scherm in deze prijsklasse, maar beide komen niet in de buurt van de kwaliteit van de Mate 10 Lite. Met een resolutie van 1.080 x 2.160 pixels oogt het 5,9-inchscherm scherp genoeg en de kleuren zijn neutraal vergeleken met OLED-varianten.
De prestaties zijn ook in lijn met wat we verwachten binnen deze prijsklasse. De slimme AI-chip in de Mate 10 Pro vinden we hier niet terug, maar de Mate 10 Lite is geen traag toestel. Tijdens mijn testperiode reageert alles snel genoeg en vooral de vingerafdruksensor is bliksemsnel. Sneller dan heel wat toptoestellen zelfs; een pluim op de hoed van Huawei. Persoonlijk vind ik de sensor iets te hoog geplaatst om elke keer vlot te bereiken. Iets lager zoals bij de LG V30 is beter.
18:9-plezier en frustraties
Van zodra je dieper graaft bij dagelijks gebruik van de Mate 10 Lite komen bepaalde ergernissen boven. Zo is het opvallend dat je geen bekende locaties kan instellen waar ontgrendeling van je telefoon niet nodig is binnen een bepaalde tijdslimiet. Je kan ook geen patroon kiezen als back-up voor je vinger, maar moet een pincode of wachtwoord instellen. Bovendien heb ik geen nood aan drie vooraf geïnstalleerde spellen en apps als Booking.com of eBay. Gelukkig kan je ze wel verwijderen.
Tot slot brengt het 18:9-scherm ook één frustratie met zich mee: elke app die niet is aangepast voor deze schermverhouding krijgt een tekstlijn onderaan met als boodschap ‘passend maken’. Dat is vervelend, maar het wordt pas echt lastig wanneer je de landschapsoriëntatie neemt en elke letter één regel inneemt. Maak gebruik van een subtiel icoontje zoals LG of Samsung dat doen, maar niet op deze storende manier.
Huawei blijft verder bouwen op de EMUI-schil, maar we hadden graag ineens Android 8.0 Oreo gezien op dit toestel. EMUI werkt net als iOS: er is geen app-drawer. Alles verschijnt op het startscherm met verschillende bladen waardoor je kan swipen. Leuke functies zoals de app-tweeling (twee verschillende WhatsApp-accounts gebruiken bv.) voegen meerwaarde toe, maar wie het niets vindt kan er altijd een andere schil over installeren.
Waarom geen USB-C?
Waar de Huawei Mate 10 Pro hoge ogen gooit, stelt de Lite-versie teleur: camera. Net als zijn grote broer is er een dubbel camera (16 MP + 2 MP) aanwezig achteraan, maar de kwaliteit ervan komt lang niet in de buurt. Zelfs vergeleken met de HTC U11 Life moet de Mate 10 Lite het onderspit delven. In donkere omstandigheden is er veel teveel ruis en bij daglicht worden ze te agressief verscherpt. De camera app reageert wel snel, in tegenstelling tot de HTC U11 Life, maar het resultaat is dikwijls te ‘artificieel’. Boven de middenmoot in deze prijsklasse klimt de Mate 10 Lite niet. Ook de portretmodus of de kunstmatige groot diafragma-mode overtuigen niet met een ‘vals’ bokeh-effect.
Video is ook eerder beperkt met 1080p/30fps-kwaliteit als maximum. Een 60 fps-functie of 4K-filmen mag stilaan toch de standaard worden bij toestellen met dit prijskaartje. De dubbele selfiecamera (13MP + 2 MP) is wel een absolute aanrader en de allerbeste in zijn categorie. Foto’s zien er bijzonder goed uit en ondanks dat de portretfunctie nog steeds kunstmatig oogt, is het wel het beste resultaat dat je kan behalen in deze prijsklasse. Een leuke verrassing: ideaal voor selfieliefhebbers.
De Huawei Mate 10 Lite ondersteunt dualsim of microSD met één simkaart. Aan jou om te kiezen wat je voorkeur draagt. In tegenstelling tot zijn grote broer is hij niet waterdicht en door de aluminium behuizing is draadloos laden geen optie. Dat er onderaan nog steeds plaats is voor een microUSB-poort is wel vervelend. Net wanneer het hele smartphonelandschap richting USB-C beweegt, doet Huawei hier tegendraads. De Mate 10 Pro heeft wel USB-C, waarom niet hier?
Prioriteiten kiezen
In de Mate 10 Lite zit een flinke 3.340 mAh-batterij, maar in de praktijk pluk je daar de vruchten niet van omwille van het grote 5,9-inchscherm. Hij presteert eerder gemiddeld in onze testen, maar je komt er nog wel steeds vlot de dag mee rond. Een tweede dag eraan breien wordt lastig, zelfs bij licht gebruik. Dan is de Motorola Moto X4 een betere kandidaat.
[related_article id=”220885″]Wanneer ik enkel naar de buitenkant kijk, is de Mate 10 Lite een absolute winnaar. Hij heeft de looks en het scherm van een toptoestel, maar dat is helaas niet genoeg. In deze categorie heeft hij de concurrentie van de HTC U11 Life en de Huawei P10 Lite. Die laatste scoort identiek op haast alle benchmarks en heeft ook dezelfde batterijduur, maar is 50 euro goedkoper en heeft een kleiner scherm. De HTC U11 Life is lang niet zo sexy, maar heeft dan weer een uitstekende camera aan boord, heeft Android One met update-voordelen en kost evenveel. Het zijn alle drie uitstekende toestellen; aan jou om te bepalen waar je prioriteiten liggen.