Reviews

MSI GeForce GTX 1070 Ti review: krachtig maar muisstil

Voordelen
Merkbaar krachtiger dan gewone GTX 1070
Uitstekende koeling met stille ventilatoren
RGB
Nadelen
Extra Cuda-kernen zorgen niet voor universele meerwaarde op alle resoluties
Nog altijd heel prijzig
Aanbevolen prijs: €749
Waar te koop?
Totaalscore 8
MSI zorgt voor een klassieke en oerdegelijke uitvoering van Nvidia’s GTX 1070 Ti-gpu. De kaart presteert zo goed als je mag verwachten, al hebben we enkele bedenkingen bij de positionering van het product.

De GTX 1070 Ti is een GTX 1070-grafische kaart op steroïden. Net als de inmiddels anderhalf jaar oude GTX 1070 is deze gpu gebaseerd op de 14nm/16nm Pascal-architectuur van Nvidia. Je kan de Ti zien als de actualisering van de GTX 1070. De specificaties van beide kaarten zijn grotendeels identiek. Denk daarbij aan de 8 GB GDDR5-geheugen (8 Gbps) en de boostkloksnelheid van 1.638 Mhz. Zelfs het formaat blijft onveranderd. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Om te beginnen heeft de GTX 1070 Ti ongeveer 25 procent meer Cuda-kernen: 2.432 versus 1.920. De basisklok van die kernen ligt bovendien bijna zeven procent hoger. De basisklok van de 1070 Ti bedraagt 1.607 Mhz, de ‘oude’ GTX 1070 klokt af op 1.506 MHz. Op papier heeft de 1070 Ti zo significant meer parallelle rekenkracht in huis dan een standaard GTX 1070. De GTX 1070 bestaat echter in allerlei smaakjes, waaronder ook MSI’s eigen GTX 1070 Gaming Z 8G. Die in de fabriek overklokte versie heeft een boostkloksnelheid van 1.860 MHz: meer dan 200 MHz meer dan de standaard GTX 1070 en GTX 1070 Ti. Om zijn bestaan te rechtvaardigen, moet de Ti niet alleen beter scoren dan de standaardversie, maar ook dan overklokte edities zoals de Gaming Z.

3D Mark

Dat de MSI GeForce GTX 1070 Ti een meerwaarde biedt tegenover een gewone GTX 1070, wordt snel duidelijk. In de artificiële 3D Mark-test meten we een prestatiescore die meer dan tien procent hoger ligt op alle relevante benchmarks. Het valt meteen op dat het verschil met de sterk overklokte Gaming Z-editie van de GTX 1070 aanzienlijk kleiner is.

De initiële scores suggereren dat de significant hogere kloksnelheid voldoende compensatie is voor de mindere bedeling in Cuda-kernen. Hoe lager de resolutie en hoe minder zwaar de test, hoe meer de hogere kloksnelheid doorweegt in de resultaten.

Rise of the Tomb Raider

Belangrijker dan artificiële scores is natuurlijk hoe de kaart presteert in realistische gebruiksscenario’s. Weinig verrassend zien we daar eenzelfde trend. De MSI GTX 1070 Ti is steevast de betere kaart vergeleken met de stockversie van de GTX 1070, maar in een vergelijking met de sterk overklokte Gaming Z is het verhaal veel genuanceerder. In hogere resoluties en zwaardere grafische instellingen is de meerwaarde van de extra Cuda-kernen onmiskenbaar, maar ook hier zien we hoe een hogere kloksnelheid de dominante factor wordt naarmate de moeilijkheid van de grafische werklast daalt.

Op de full HD-resolutie lijken de extra kernen zelfs geen rol meer te spelen. In onze resultaten presteert de GTX 1070 Ti hier zelfs een tikkeltje minder goed dat de standaardversie van de GTX 1070, maar dat ligt vermoedelijk aan externe factoren.

Sinds de test van de originele kaart hebben we ons testbed immers geüpdatet naar een krachtiger AMD Ryzen 7-systeem, en dat kan in de marge invloed hebben op de grafische resultaten. We hebben de oudere kaart evenmin kunnen testen met nieuwe drivers.

DirectX 12

We merken dat DirectX 12 intussen voordeliger is dan vroeger voor Nvidia’s kaarten. In casu zien we tot en met games in WQHD-resolutie doorgaans een kleine prestatiewinst wanneer gebruik wordt gemaakt van de DX12-API.

GTX 1070 Ti vs GTX 1080

Tot slot rest ons een vergelijking met de Nvidia GeForce GTX 1080. De 1070 Ti zou in theorie tussen de gewone 1070 en de 1080 moeten zitten wat prestaties betreft, en dat lijkt helemaal te kloppen. De 1080 reeks is duidelijk nog een trapje omhoog op de prestatieladder. De 3D Mark-testscores zijn hier representatief voor wat we over het ganse spectrum zien.

De MSI GeForce GTX 1070 Ti heeft zijn plaats in het rijtje, maar het is belangrijk om de nuance in het achterhoofd te houden. Natuurlijk kan je ook zelf overklokken, om het verschil nog te vergroten, maar dat ligt buiten de omvang van deze test.

Voor deze kaart geldt bovendien hetzelfde als voor de GTX 1070 en de GTX 1080: voor gaming op WQHD-resolutie is ze je beste vriend, voor 4K-gaming is ze te slap. Uit de resultaten mag duidelijk blijken dat de gpu VR-gaming zonder problemen ondersteunt. De GTX 1070 Ti is duurder dan de gewone 1070, en levert je in ruil voor de extra centjes extra frames op. Die verhouding zit dus wel snor.

In de winkel is de meerprijs tegenover de gewone GTX 1070 verder beperkt, waardoor we deze kaart als een interessante toevoeging aan het aanbod zien. Vergeleken met midrange kaarten zoals de GTX 1060 blijft de meerprijs wel astronomisch hoog, maar dat nadeel is eigen aan alle Nvidia-kaarten vanaf de GTX 1070.

MSI’s afwerking

MSI heeft de specificaties van deze gpu verder niet gewijzigd van Nvidia’s referentiemodel, maar de componentenspecialist heeft natuurlijk wel zijn stempel gedrukt. De fantastische Twin Frozr VI-koeling keert terug. De zwarte lay-out met rode accenten oogt inmiddels heel vertrouwd.

MSI bleef lang redelijk karig met RGB op de gpu’s, maar dit exemplaar is marktconform uitgerust met de nodige verlichting. ‘Mystic Light’ heet het kind, en het laat je toe om je computerbak verder te personaliseren. De rode accenten blijven natuurlijk wel present, en dat kan je als kleurgevoelige pc-bouwer best in het achterhoofd houden wanneer je je pc samenstelt.

Efficiënte koeling

Iedere keer dat we een MSI-kaart testen, zijn we verrast over de efficiëntie van de koeling. De ventilatoren schieten pas in actie wanneer ze nodig zijn, en deze gpu kan heel wat grafisch werk verzetten zonder dat de actieve koeling aan slaat. Omgekeerd gaan de fans opnieuw vrijwel ogenblikkelijk rusten wanneer de grafische werklast omlaag gaat. Dat kunstje is niet exclusief aan MSI-kaarten en al zeker niet aan dit exemplaar, maar het werkt opnieuw voorbeeldig.

[related_article id=”220905″]

Wat aansluitingen betreft tekenen de usual suspects present. Je krijgt drie DisplayPort-aansluitingen, één HDMI-poort en één DVI-aansluiting. Aan je voeding heb je een 8-pins en een 6-pins PCI-stroomconnector nodig. De kaart zelf verbruikt iets meer dan de standaard GTX 1070: 180 watt versus 150 watt. Nvidia raadt zelf een systeem aan met een voeding van 500 watt, maar je exacte nood hangt natuurlijk af van de precieze configuratie van je systeem.

De MSI GTX 1070 Ti is samengevat een uitstekende Nvidia-kaart in een nagenoeg perfecte uitvoering van MSI, die haar plaats verdient in de line-up. Helaas blijft de prijs van premium kaarten momenteel buitenproportioneel hoog, mede met dank aan de cryptomining-hype.

geforcegtx 1070 tihardwaremsinvidiaontspanningtechzone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken