Wacom Intuos Pro Paper Edition review: digitale brug
Het begrip ‘Wacom’ is zodanig ingeburgerd, dat mensen de merknaam gaan gebruiken voor elk tekentablet. Met goede reden, want al jaren spant het bedrijf de kroon in de productcategorie. Omdat de overstap van papier naar digitaal voor vele kunstenaars nog steeds niet vanzelfsprekend is, verwelkomt Wacom een nieuwe telg in zijn Intuos-familie: de Wacom Intuos Pro Paper Edition. Dit tablet omarmt het beste van twee werelden: je tekent op een vel papier, maar de schets wordt eveneens geregistreerd op je computerscherm.
Clip-on
Deze aangepaste versie breit verder op de gewone Intuos Pro, maar voorziet een extra pennetje en clip-on waarop je je papier kan vastpinnen. Deze kan je ook apart aanschaffen als je de tablet al hebt. De (zeer luxeuze) doos is bijgevolg verdeeld in twee compartimenten. In het tabletgedeelte zit naast de tablet onder meer een kabel om hem bedraad te koppelen met je computer. De Intuos Pro kan je echter ook draadloos via bluetooth verbinden. Daarnaast is er een penhouder voorzien met verschillende nibs, waarmee je het topje van je pen een andere textuur geeft. In het andere compartiment steekt een pennenzakje, vellen papier, aparte inktpen en clip-on. Deze clip klik je bovenaan op je tablet vast. Het pennetje berust op de EMR-geltechnologie. Deze pens hebben geen interne batterij, maar je kan wel niet zomaar elke inkt gebruiken. In de doos is reserve-inkt voorzien en op de website van Wacom kan je extra inkt bestellen voor 10,07 per vijf inktmodules.
Beste in de markt
De Intuos Pro is de meest geavanceerde pad-tekentablet op de markt, met ondersteuning voor 8192 verschillende drukpunten en 60 graden aan tiltherkenning. Hij doet ook dienst als touchscreen waardoor je geen muis naast je tekentablet hoeft te bedienen. Er zijn een heleboel knoppen voorzien: powerbutton, acht actieknoppen en een touch ring waaraan je bepaalde handelingen kan vastpinnen. Het oppervlak van het tablet kan je vervangen door een andere textuur die je online kan aanschaffen. Standaard is er een nogal ruwe variant voorzien, maar bij het gebruik ervan ondervond ik geen hinder. De installatie is heel eenvoudig: op de website van Wacom kan je een driver installeren en het programma Inkscape die je inkttekeningen digitaliseert. Een blauw lichtje flikkert op wanneer je tablet is verbonden met de computer.
De tablet gaat over naar de ‘inktmodus’ of ‘klassieke modus’, afhankelijk van welke pen je op het oppervlak legt. Er kunnen maximaal 200 tekeningen worden opgeslagen in het interne geheugen van de tablet in het bestandsformaat WILL (Wacom’s Ink Layer Language). Start je Inkscape op, dan worden je tekeningen omgezet naar een afbeelding. In de software kan je ze ook converteren naar een vector of bijvoorbeeld de tekst omzetten naar letters. De kwaliteit van de gedigitaliseerde schetsen is degelijk, maar resulteert niet in een eindproduct. Nadien verfijn je best nog het een en ander in een grafisch programma zoals Adobe Photoshop. Als je kleur wilt toevoegen heb je ook aparte software nodig, want de Paper Edition komt enkel met zwarte inkt. Ik maakte meestal eerst een schets met potlood op papier, waarna ik achteraf met inkt de schets traceerde. Op die manier ging ik niet té kwistig om met de voorziene inkt.
De Wacom Intuos Pro is de beste tekentablet zonder touch screen op de markt. De Paper Edition voegt iets leuks toe, maar is eerder een extraatje die niet de professionele digitale artiest, maar de hobbyist zal aanspreken.