Corsair K95 RGB Platinum review: soeverein
Haast iedereen die de kans kreeg om even op een mechanisch toetsenbord te tokkelen, wil niet meer overstappen op een rubber dome-exemplaar. Niet alleen gamers, maar ook mensen die vaak moeten typen hebben baat bij de extra feedback. Er zit echter een addertje onder het gras: ze zijn veel duurder dan hun rubberen evenknie. Je moet al snel zo’n honderd euro op tafel leggen, en de Corsair K95 RGB Platinum flirt zelfs met het dubbele van die prijs. Net zoals je voor een BMW of Porsche meer moet betalen in ruil voor kwaliteit, kost het paradepaardje van Corsair een zakcentje meer. In de Benelux vind je zelden een duurder exemplaar. Het model dat wij op de pijnbank legden, bevat Cherry MX Brown-schakelaars.
Imposant
In de doos steekt naast het toetsenbord een handleiding, twee setjes keycaps met extra grip voor FPS- en MOBA-gamers, een keycap puller en een afneembare polssteun. Deze polssteun bevestig je door hem in je toetsenbord te schuiven. Gezien zijn prijs had ik hier liever een magnetische bevestiging gezien. Het toetsenbord zelf is een ontzettend struise verschijning, met een onevenaarbare bouwkwaliteit en een van de dikste mechanische toetsenborden die we ooit zagen. Zelfs na heel wat kracht uit te oefenen buigt dit klavier niet. De bovenplaat is vervaardigd uit aluminium, met daarop fysieke mediaknoppen en een fijne metalen volumeregelaar. Waar de Vengeance K95 van weleer 18 aparte macrotoetsen had, moet zijn opvolger het stellen met ‘amper’ zes macrotoetsen. De macrotoetsen zijn voorzien van een textuurlaagje die je ook op de spatiebalk terugvindt.
Alle toetsen zijn RGB-verlicht – inclusief de media- en macrotoetsen– behalve de drie knoppen aan de bovenkant waarmee je onder meer van profiel kan wisselen of de helderheid van je toetsen finetunen. Ook is het logo verlicht en is bovenaan een stijlvolle RGB-strip toegevoegd. Smaken verschillen, maar deze imposante verschijning is het mooiste toetsenbord die ik ooit gezien heb. Alles voelt stevig, inclusief de fijne zachte keycaps. Alleen is het jammer dat Corsair sinds kort een agressiever font gebruikt voor zijn letters, maar daardoor gaat er ook meer licht door de toetsdoppen.
Intuïtieve software
Bovenaan is een USB passthrough-poort voorzien, al doet die nog beroep op de oudere USB 2.0-standaard. De dubbele USB-kabel is oerdegelijk, maar wel niet erg flexibel. De software heeft ook recent een opsmukbeurt gekregen. De Corsair Utility Engine (CUE) is erg intuïtief, overzichtelijk en zit boordevol mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld de functie of lichtje van iedere individuele toets aanpassen. Qua RGB-verlichting kan enkel Razer tippen aan de software. Er zijn dertien standaardeffecten aanwezig die je nog eens naar je eigen smaak kan verfijnen. Onder het knopje ‘Advanced’ kan je zelfs je eigen lichteffecten creëren. De Corsair Utility Engine wordt niet alleen gebruikt voor hun mechanische toetsenborden, maar ook andere apparatuur. Heb je dus een RGB-verlichte muis of headset van Corsair, dan kan je hun leds synchroniseren met elkaar.
De K95 Platinum is het ultieme flagship der mechanische toetsenborden, waarbij elk kritiekpunt eerder muggenziften is. Zolang je maar bereid bent daarvoor de buidel te openen.