Nanoleaf Rhythm Smarter Kit review: epische, modulaire lichtmozaïeken
Philips Hue domineert de markt van slimme ledverlichting. Ikea probeert met zijn Tradfri-lichtperen een stekje op de markt te veroveren, maar verder is het aantal concurrenten schaars. Bovendien hebben de meeste slimme lampen min of meer dezelfde featureset: app-bediening, ondersteuning voor IFTTT en aaaaaaalle kleuren van de regenboog. Nanoleaf geeft een originele twist aan dit concept en voorziet geen lichtperen, maar modulaire driehoekige led-panelen. Door ze naadloos aan elkaar vast te pinnen op je muur, kan je een saaie wand omtoveren tot een lichtgevend kunstwerkje. De app is je digitale verfpalet: daarin kan je allerlei animaties instellen zodat je telkens wordt getrakteerd op een rustgevend (of juist wild) lichtspektakel.
[related_article id=”215933″]Nanoleaf kwam voor het eerst aan het licht in 2013 met een Kickstarter-campagne. Hun (onoriginele) idee was om een energiezuinige lamp te ontwikkelen, maar door de verzadigde markt kon het project geen potten breken. Enkele jaren nadien probeerde de start-up het opnieuw, maar deze keer met een gezonde dosis creativiteit. Het pakket dat wij onder handen nemen is de Nanoleaf Rhythm Smarter Kit. In de doos – die bijzonder ecologisch is door gebruik van afbreekbare materialen – steken negen driehoeken, tien connectors (om de panelen te koppelen), 28 klevers, een controller en de Rhythm-module (waarover later meer).
Modulaire driehoeken
De montage is op zich best eenvoudig, maar als je het nauwkeurig wilt doen reken je er best een kwartiertje tijd voor. De fabrikant raadt aan om eerst op een tafel de verschillende driehoeken aan elkaar te koppelen, zodat je rustig een patroon kan bedenken. Eens de kit aan de muur hangt, is het immers een heus huzarenstukje om die er terug af te halen. Beter van de eerste keer goed. We kozen voor een asymmetrisch patroon, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. In theorie dan, want met negen modules in de doos behoort een lichtgevende Pac-Man of muzieknoot niet tot de mogelijkheden. Wil je meer modules, dan moet je de buidel openen. Aan één controller kan je maximaal dertig modules vastpinnen.
De verschillende panelen verbind je met een connector, een soort kleine chip. Elke driehoek moet met een zijde aan een andere driehoek leunen. Je kan ook de creatie van de muur op het plafond laten overgaan, maar daarvoor heb je wel een flexibel verbindingsstuk nodig die je apart moet aanschaffen. Het systeem met de connectors is intuïtief en erg leuk. Dankzij de kleine chips hangen de driehoekjes naadloos aan elkaar vast. Eens je tevreden bent van je mozaïekopstelling, kan je aan één van de zijden een controller hangen. Best kies je hier voor de zijde die het dichtst bij je stopcontact hangt, want de Nanoleaf Rhythm Smarter Kit is helaas (en logischerwijs) niet draadloos. Je kan de draad eventueel verhullen door een gaatje in de muur te boren, want anders bengelt de kabel voor je wand. Aan een andere zijde hang je de Rhythm-module.
Klaar met de brainstormsessie? Dan kan je jouw constructie aan de wand hangen door middel van plakkers. Omdat de panelen relatief licht zijn, hoef je je geen zorgen te maken dat de opstelling naar beneden dondert. Volg de instructies die Nanoleaf in de doos voorziet zodat je zeker voldoende klevers aanbrengt. Plakkers hebben helaas wel een nadeel: eens ze aan de muur hangen, is het moeilijk om ze er terug af te halen. Doe je dit toch, dan mag je gegarandeerd terug een likje verf aanbrengen.
Intuïtieve app
Als alles aan de muur hangt, kan de adapter in het stopcontact en druk je op de aan-uitknop op de controller. Straalt een driehoek geen licht uit, dan controleer je best even of de connector wel goed is aangesloten. Daarna kan je op iOS of Android de app ‘Nanoleaf’ installeren. De installatie verloopt vliegensvlug: je maakt een account aan en hij verbindt automatisch met de controller. Hij zal je wel nog even vragen voor welk patroon je hebt gekozen, zodat je nadien makkelijker kleuren kan kliederen op je lichtset.
De app is met heel veel liefde ontwikkeld. Je kan uit een ruim arsenaal aan animaties kiezen die je met een druk op een knop kan instellen. Of je nu een kamer wilt omtoveren tot een heuse discotheek of het noorderlicht op je wand wil projecteren, voor ieder wat wils. Creatieve bollen kunnen ook eigen animaties ineen flansen. Gelukkig hoef je niet elk paneel manueel in te kleuren: je animeert door een kleurenpalet te kiezen en nadien de animatie te finetunen. Ook kan je in de app een schema opstellen, zodat hij bijvoorbeeld automatisch op een bepaald uur wordt aangezet of een scène naar keuze afspeelt. Helaas start elke animatie wel redelijk bruusk. Je kan dus niet rustig ‘s ochtends wakker worden met een effect dat gaandeweg sterker wordt.
Lichteffecten op muziek
Het laatste nieuwe speeltje dat Nanoleaf uit zijn hoed toverde, is de Rhythm-module. Hierin zit een interne microfoon verstopt die geluiden in de omgeving oppikt. Vanaf je deze module koppelt, krijg je toegang tot een hele nieuwe bibliotheek aan effecten. De lichtanimaties gebeuren nu niet meer automatisch, maar op basis van de geluiden in je kamer. Zo kan je bijvoorbeeld een liedje met lekker veel bas opleggen waarbij elke diepe toon een kleurrijke vlek op je muur spat. Wel heb je voor elke Nanoleaf een dedicated Rhythm-controller nodig. Ook is het een tikkeltje ingewikkelder om hiervoor je eigen animaties op te stellen. Voor mij voegt de Rhythm niet veel bij, maar het is leuk ‘omdat het kan’.
Koppelen aan andere gadgets
Op zichzelf is de Nanoleaf Rhythm Smarter Kit een leuk gadget, maar zijn potentieel komt pas echt naar boven als je de modulaire set koppelt aan een heus domoticasysteem. Nanoleaf voorziet immers ondersteuning voor IFTTT en Apple HomeKit. Heb je bijvoorbeeld een slimme deurbel, dan kan de ledverlichting een kleur projecteren vanaf er iemand aan de deur staat. Handig als je een koptelefoon op hebt. In combinatie met een slimme speaker kan je de animaties ook vastprikken aan verschillende spraakcommando’s. De mogelijkheden zijn eindeloos: het woordje ‘Smarter’ is niet zomaar een marketingpraatje.
De Nanoleaf Rhythm Smarter Kit is geweldig. Waar ik eerst dacht dat het om een simpel (maar dure) verlichtingset ging, ben ik helemaal verslaafd geworden. Ik hunker ernaar om meer modules aan te schaffen. Voor sfeerlicht is er geen betere optie voorhanden, maar in theorie is het starterpakket sterk genoeg om een deel van een kamer te verlichten. De panelen worden bovendien niet warm en verbruiken weinig energie. De Nanoleaf Rhythm Smarter Kit is een bijzonder mooie verlichtingsset die ik iedereen van harte kan aanraden.