Sony Xperia XZ2 Compact review: mini-krachtpatser
Sony heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk in de smartphonesector. De fabrikant slaagt er niet in om zich met zijn toestellen te onderscheiden in de piranhatank die de Androidmarkt is. Zonder een duidelijk unique selling point of een sterke merknaam loopt een Androidsmartphone grote kans om roemloos te verdrinken in het enorme aanbod.
Er is echter één niche waar Sony zich in heeft vastgebeten: die van het kleinere model. Waar de meeste smartphonemakers met grotere schermen zwaaien in de vorm van Plus- en XL-modellen, komt Sony sinds enkele jaren met een ‘Compact’-versie van zijn strafste smartphone. Die kopieert de specificaties van Sony’s vlaggenschip, maar dan in een kleinere en meer handelbaar chassis gestopt.
De Sony Xperia XZ2 Compact is zonder twijfel de beste smartphone die je momenteel kan kopen als je fan bent van een kleiner scherm en bij voorkeur Android gebruikt. Meer nog: het toestel is tevens een uitermate interessante smartphone voor koopjesjagers die een premiummodel willen binnenhalen aan een zo laag mogelijke prijs. Het enige minpunt: je moet er wel het logge design van de XZ2 Compact bijnemen.
Designparadox
Het design van de Sony Xperia XZ2 Compact is zowel zijn sterkste punt als grootste afknapper. Het 5 inchscherm zorgt ervoor dat je de smartphone gemakkelijk kan wegsteken in een broekzak en maakt het ook relatief eenvoudig om die met één hand te bedienen. Naast één van de kleinste smartphones is de XZ2 Compact echter ook met voorsprong de dikste smartphone die al op onze redactie is gepasseerd. Het toestel is bovengemiddeld log en ligt als een baksteen in de hand.
Sony koos er voor om met een plastic achterkant te werken, een keuze waarmee het zich afzet tegenover het overgrote deel van de huidige premiumsmartphones die in glas zijn uitgevoerd. Het doet wat af aan het luxe-gevoel van het toestel, maar het voorkomt dat de achterkant een vingerafdrukschilderij wordt en het laat de smartphone steviger aanvoelen.
Bliksemsnel
Als je voorbij het logge design van de XZ2 Compact kan kijken is er veel leuks aan de smartphone te ontdekken. Onder de motorkap zit een Snapdragon 845, de strafste chip van het moment. Dat vertaalt zich samen met de 4GB RAM in de benchmarks in uitstekende resultaten. De Sony Xperia XZ2 Compact kan zonder problemen mee met de beste smartphones van het moment. Het zet op het vlak van werkprestaties, gemeten via PC Mark 2.0, zelfs een topscore neer die concurrenten als de Samsung Galaxy S9 en de Huawei P20 Pro ver achter zich laat.
Net niet-camera
Sony blijft vasthouden aan een enkele cameralens om foto’s af te leveren op de XZ2 Compact: een 19 MP-sensor met een aperture van f/2.0. De camera levert scherpe en kleurgetrouwe foto’s af met een bovengemiddelde kwaliteit. Het toestel bevat een erg goede automatische fotomodus die het ook voor fotografienoobs mogelijk maakt om opmerkelijke foto’s te trekken. Bij slecht licht kan de lens aanvaardbare resultaten maken waarop details te onderscheiden zijn, maar we hebben smartphonecamera’s gezien die beter om kunnen gaan met slechte belichting. Sony probeert het ontbreken van een tweede cameralens op te vangen door speciale effecten zoals bokeh via software mogelijk te maken, maar die toegevoegde effecten zijn niet altijd even accuraat. Ons finale besluit: een prima camera, maar eentje die niet kan tippen aan de toptoestellen van Samsung of Huawei.
Goed uithoudingsvermogen
De batterij is een aspect waar de Xperia XZ2 Compact uitblinkt, en dat ondanks het feit dat de smartphone een LCD-scherm met 4K-resolutie bevat. Met eén oplaadbeurt gaat het toestel zonder problemen een dag tot twee dagen mee. Standaard draait er Android 8.0 Oreo op de smartphone, waar Sony zijn eigen schil over heen heeft gelegd. Daar zit spijtig genoeg ook wat bloatware bij die je niet kan verwijderen. Het toestel heeft trouwens enkel een USB-C-poort en geen audio-ingang, maar Sony voorziet een USB-C-naar-audio-adapter voor wie geen bluetooth wil gebruiken.
De Sony Xperia XZ2 Compact slaat duidelijk een eigen weg in in vergelijking met het doorsnee vlaggenschip op de markt. Het design zal niet iedereen aanspreken, maar qua prestaties is deze Sony evenwaardig aan enig ander recent topmodel. Bovendien biedt Sony deze smartphone aan een zacht prijsje aan: je telt 599 euro neer voor een pakket dat bij andere gemakkelijk 800 euro of meer kost. Alleen de nieuwe OnePlus 6 doet het momenteel nog beter op vlak van prijs-premiumkwaliteit.