Review LG G7 ThinQ: Snelheidsmonster met schoonheidsfouten
LG heeft het al jaren moeilijk op de smartphonemarkt. De LG G5 kwam op de markt met een modulair systeem, enkel bleek de markt er niet klaar voor. Bij de LG G6 was het bedrijf de eerste met een 18:9 scherm, maar ook toen kon het bedrijf geen hoofden laten keren. Klaar is het bedrijf echter nog lang niet, en daarmee komt LG dit jaar met de LG G7 ThinQ. Kan deze zijn hoofd boven water houden op het gebied van prestaties, design, camera en batterijduur? In het kort, het bedrijf heeft nog een zwaar 2018 voor de boeg.
Designtaal
LG lijkt elk jaar te willen wisselen van design, het bedrijf zit immers nooit stil om iets anders uit te proberen. Met de LG G7 ThinQ is het wel weer terug bij de glazen sandwich, net als bij de LG G6. De verschillen tussen beide toestellen zijn echter best groot, en dat geeft aan dat LG daar in elk geval niet elk jaar stil blijft staan. Aan de achterkant is Gorilla Glass 5 terug te vinden, met bovenaan in het midden een verticale set camerasensoren. Momenteel is het toestel verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, blauw en grijs. De verwachting is dat er later nog een variant op de markt komt in rosé-goud. Voor de review kreeg ik een LG G7 ThinQ in het zwart mee. Alhoewel zwart soms mijn lievelingskleur kan zijn, maakt het de G7 wel enorm saai. Zet je het scherm uit, dat lijkt er niks anders over te blijven dan een zwart blok. Natuurlijk zijn er verschillende kleuren, maar het design lijkt nogal eentonig.
Softwarefiasco
Nu, ik kan het uren hebben over de software van LG. Of dat iets positiefs is, valt echter nog maar te bezien. De eerste dag waarop ik de smartphone uit de doos nam werd mij meteen een ding duidelijk: de software zal ik aan moeten wennen. LG legt bovenop Android Oreo een behoorlijke software-schil, waarmee het totaal niet meer lijkt op wat Google ontwikkeld. Van de tabbladen in het instellingen-menu, tot aan de veranderde icoontjes. Nu, na een aantal weken ermee te hebben gewerkt, begin ik er aan te wennen. Gebruiksvriendelijk, een vooral ook mooi, vind ik het niet. Nu is dat misschien iets persoonlijks, maar het tweede is dat niet. De LG G7 heeft namelijk sinds de onthulling slechts een update ontvangen. Daarmee laat LG wederom blijken dat software-updates niet de grootste prioriteit hebben voor het bedrijf. Jammer, want de concurrentie lijkt zich daar tegenwoordig mee te kunnen onderscheiden.
Snelheidsmonster
Qua specificaties liegt de LG G7 er niet om, het is daadwerkelijk gewoon een top-toestel met specificaties welke je hedendaags mag verwachten. De Qualcomm Snapdragon 845 is aanwezig, tezamen met 4GB RAM en 64GB interne opslag. Met de Antutu benchmark wordt duidelijk dat de G7 niet even hoog scoort als andere vergelijkbare smartphones. Het blijft echter een behoorlijke upgrade over de LG G6 van vorig jaar. Ook in Geekbench blijkt eenzelfde vergelijking gemaakt te kunnen worden. Tijdens dagelijks gebruik lijkt de telefoon soms ook niet al te vloeiend, mogelijk vanwege de zware software-laag welke LG aanbrengt. Sloom kan je het niet noemen, maar apps willen wel eens wat minder vloeiend openen van tijd tot tijd. De smartphone is onderhuids echt een snelheidsmonster, het wilt er echter nog niet volledig uitkomen.
Scherpgesteld
Waar LG het moeilijk lijkt te hebben op andere terreinen, is dat zeker niet zo voor de camera’s. Niet veel anders dan je hedendaags mag verwachten overtreffen de camera’s mijn verwachtingen. De eerste keer toen ik er een foto mee schoot was ik direct verbaast. Niet eerder had ik zo snel een mooie foto kunnen schieten. Het toestel gebruikt twee camera’s afzonderlijk van elkaar om deze foto’s te kunnen schieten. De eerste is een 16Mp f/1.6 lens met een breedtehoek van 77-graden. De andere camera, een 16Mp f/1.9 sensor, heeft een breedtehoek van 107-graden.
Daarmee wordt direct het verschil tussen beide camera’s duidelijk, er is een ‘standaard’ en een breedtehoeklens. Het verschil is duidelijk merkbaar als je veel voorwerpen op een foto wilt zetten, het is dan ook duidelijk dat deze tweede sensor van de smartphone daadwerkelijk nuttig is. Overdag geweldige foto’s schieten mag geen problemen veroorzaken, deze foto’s zijn dan ook bijna altijd top, met mooie kleuren en een goed contrast. Maak je echter ’s nachts, of laat in de avond foto’s, kies dan voor de sensor met een groter aperture (f/1.6), zo kan er meer licht opgevangen worden. Maak je daarbij echter geen zorgen, ook later in de avond kan je mooie kiekjes schieten met de smartphone.
Batterijduur
Een ander vlak waar smartphones dit jaar elkaar mee wegconcurreren is de batterijduur van de toestellen. Voorheen hadden smartphones vaak een nog relatief slechte batterijduur. Met de komst van grotere telefoons, en daarmee grotere batterijen, en efficiëntere smartphones lijkt dit zich echter om te keren. LG heeft zich van de grotere batterijen echter niet veel aangetrokken en heeft een 3.000 mAh batterij in de LG G7 gestopt. Voldoende met een klein scherm, echter heeft de G7 geen klein scherm. Daarmee lijkt de batterijduur tegen te vallen, en is het soms moeilijk om het einde van de dag te halen. Niet iedereen zal er last van hebben, maar qua batterijduur is het nogal een tegenvaller.
Eindbesluit
Is de LG G7 ThinQ zijn adviesprijs waard, dat blijft nu als grote vraag over. Het toestel heeft een groot aantal pijnpunten. Pijnpunten die het moeilijk maken om hem met trots te kunnen adviseren. De software valt nogal tegen, evenals de batterijduur. Aan de andere kant staat het goede scherm, design en de toffe camera’s. Als het toestel dusdanig goedkoper wordt kan het zomaar een goede deal worden in het hoge midrange segment.