Reviews

Review: Lenovo Legion C730, compact én krachtig

Voordelen
Draagbaar
Krachtig
Stil
Nadelen
Plaatsing poorten vooraan
Zoeken naar RGB software
Aanbevolen prijs: €1699
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Legion productlijn ververst Lenovo zijn gaming line-up. De Legion C730 cube doet je niet langer kiezen tussen draagbaarheid en performance. Ideaal?

Op de E3 (Electronic Entertainment Expo) van dit jaar stelde Lenovo ons voor aan de Legion productlijn van gaming hardware. Zo waren er de Legion laptops die voor draagbaar gaming plezier zorgen, de gaming-towers waar je al je hardware in kwijt kan en nog één model dat net tussen deze twee valt: de cubes. Volgens Lenovo zijn deze toestellen krachtig, maar toch draagbaar en wij testen natuurlijk graag of dit ook effectief het geval is met de Lenovo Legion C730.

Legion C530 vs Legion C730

Voor we bij de C730 terechtkomen moeten we eerst even de C530 cube voorstellen, het jongere broertje zeg maar. Dit systeem begint bij een i3-8100 processor van de achtste generatie en kan geüpgraded worden tot een i5-8400 of i7-8700. Op grafisch vlak is er de keuze tussen een GTX 1050, GTX 1050 Ti, GTX 1060 Ti of Radeon RX 570. Zeker niet slecht, maar de C730 doet het net iets beter. Deze Legion cube begint immers met een i5-8400 Coffee Lake processor en naast de i7-8700 heb je ook nog de optie om voor de i7-8700K te gaan, een kwestie van de best mogelijke prestaties uit je toestel te halen. Dat is ook op grafisch vlak het geval en daarom is er gekozen voor de GTX 1060 6 GB en de Radeon RX 570 4 GB videokaarten.

Verder zijn de toestellen vrij identiek. Beide kunnen tot 32GB DDR4 RAM aan, hoewel je bij de C730 ook wel kan kiezen voor overgeklokt Corsair geheugen. In de C530 kan je maximum een M.2 PCIe SSD van 256GB en 2 TB HDD terugvinden, terwijl dat bij de C730 512 GB en 2 x 2 TB is. Vooraan vind je 2 USB 3.0 poorten en de gebruikelijke headset- en microfoonaansluiting. Achteraan kom je nog 4 USB 3.0 poorten tegen en ook tweemaal USB 2.0 terwijl een audio-uitgang en ethernetpoort natuurlijk niet kunnen ontbreken bij een gaming computer. Welke videoaansluitingen je daar nog aan toevoegt is afhankelijk van je grafische kaart.

Compact en draagbaar, daar gaat het om bij de Legion C730.

Design & Draagbaarheid

Hier draait het natuurlijk allemaal om bij de Legion cubes en wij mochten dit zelf ervaren. Op het vlak van design ziet de C730 er alvast erg leuk uit. De grijze kleur is eenvoudig, maar dankzij het design, dat voorzien is van gaten en roosters om de airflow te vergemakkelijken, ziet hij er toch niet saai uit. Dominant is natuurlijk het handvat aan de bovenkant dat je toelaat om de console makkelijk te verplaatsen, in hoeverre dat mogelijk is met zijn gewicht natuurlijk want dit is rond de 9kg bij de Lenovo cubes. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn binnenhuis en snel even in de wagen kunnen geladen worden om naar een LAN-party te gaan. Wandel je zoals ons van kantoor naar het station 15 minuten verder, dan wordt het al net iets moeilijker, maar als je af en toe van hand wisselt kom je er wel. Gezien de interne componenten, zal geen enkele desktop ooit geschikt zijn voor manueel transport over lange afstanden.

Wat verder opvalt aan de C730 is het rubberen bandje onderaan de achterkant van het toestel. We keken er eerst wat verwarrend naar maar al snel merk je dat dit een geniale manier is om je kabels bij elkaar te houden, zo ziet alles er netjes uit als de cube op je bureau staat.

Wat er, afhankelijk van je eigen voorkeur, ook heel goed uitziet is de RGB-verlichting van de C730. In vergelijking met de C530, die enkel rode verlichting heeft, wisselt de C730 continu tussen een regenboog aan kleuren. Soms kan dit echter wel vervelend worden en we vonden geen snelle manier om deze verlichting uit te schakelen, zelfs niet na een zoektocht op de website van Lenovo en de rest van het wereldwijde web. De mogelijkheid zou echter wel bestaan volgens een forumpost van een gebruiker, maar duidelijke instructies vonden we niet terug.

Een laatste minpuntje aan het design vond ik de aansluitingen onderaan de voorkant, deze waren iets te moeilijk te bereiken, zeker als je in de rechtse USB-poort al iets had zitten en dan nog iets wilde inpluggen in de middelste poort. Ook de combinatie van grote vingers, een tafelblad en een kleine Bluetooth ontvanger was niet ideaal, dan heb ik liever een USB-poort aan de bovenkant, hoewel dat minder netjes is voor kabelmanagement.

Grijs met een RGB finish is een leuke combinatie.

Prestaties: pure kracht

Onze Legion C730 was voorzien van een Intel i7-8700 processor en een Nvidia GeForce 1060, 6 GB met 16 GB RAM-geheugen en een SSD van 256 GB. Kortom, het is moeilijk om uit zo’n set-up geen goede prestaties te krijgen. Bij het spelen van games met minder sterke vereisten, zoals World of Warcraft, was het perfect mogelijk om op de ultra setting te spelen zonder de ventilators van de C730 ooit te horen. Op dat vlak kreeg ik zelfs complimenten over de betere geluidskwaliteit van mijn microfoon, nu het lawaai van mijn 5 jaar oude gaming laptop niet werd opgepikt.

Wanneer we met wat zwaardere games begonnen, zoals het nieuwe Assassin’s Creed Oddysey, kwam de brute kracht van de cube pas echt tot zijn recht. Zo beklommen we het standbeeld van de Griekse god Zeus in de game om vanop het hoogst mogelijk punt de omgeving te kunnen aanschouwen, een adembenemend zicht dat zonder problemen werd weergegeven door de hardware in de C730, weliswaar met meer geluid vanuit de ventilatoren gedurende korte perioden.

Verder testten we de C730 ook nog op het vlak van videobewerking en livestreaming, twee taken waarvoor de snelle i7-8700 processor enorm geschikt is. Het is dan ook geen verrassing dat de cube hier geen problemen mee ondervond en sterke resultaten neerzette.

Prijs

De Lenovo C530 heeft een startprijs vanaf 999 euro op de website van Lenovo. Voor de Legion C730 staat er nog geen prijs aangegeven voor België of Nederland, maar de configuratie zoals wij deze testten is online bij MediaMarkt te koop voor de prijs van 1699 euro.

Lenovo Legion C730: het verdict

De C730 heeft mij helemaal kunnen overtuigen tijdens de testperiode, het is een krachtig toestel dat enorm veel aan kan en nog eens compact is ook. Zo een design komt vaak met zijn nadelen wanneer het over temperatuur gaat, maar daar was weinig van te merken tijdens het gebruik. Met een i7-8700 heb je een zeer sterke processor die perfect is voor multitasking en er voor zorgt dat het geheel ‘future-proof’ is voor meerdere jaren.

Soms zijn de voorste poorten wat moeilijk in gebruik, maar ze zijn wel netjes in het design verwerkt.

 

C730cubegaminggaming pcLegionlenovoontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken