Review Philips Hue Play: Lichtshow in je woonkamer
Jaren geleden waren televisies die licht projecteren om de ervaring naar een hoger niveau te tillen nog toekomstmuziek. Ondertussen zijn de Philips Ambilight televisies lang geen onbekende meer. De Philips Hue Play, een nieuw product van Signify (dat vroeger Philips Lightning heette) introduceert nu een soortgelijke technologie in een losstaand product. Zo kan iedereen licht projecteren achter zijn televisie of computer of gewoon in een hoekje van het huis om voor wat extra sfeer te zorgen.
En toen was er licht
In de doos van de Philips Hue Play treffen we twee lampen aan, verschillende staanders en tevens een stekker. Op de stekker kunnen drie lampen worden aangesloten. Handig, zo heb je geen drie verschillende stopcontacten nodig en kan je het setje eenvoudig uitbreiden met een extra lamp. De lampen zijn liggend of staand te plaatsen op de staanders, maar ze kunnen evengoed achterop de televisie worden geplakt. De materialen zijn dus alvast voorhanden om de lampen een perfect plaatsje te geven in je huis. Mijn set positioneerde ik achter de twee voorste luidsprekers van mijn surroundsysteem. Zo hebben ze heel wat vrijheid om mijn witte muur te belichten.
Eenmaal de lampen werden aangesloten, lichtten ze meteen op. Alleen heb je er nog geen controle over, daarvoor moeten ze immers eerst worden aangesloten op je Philips Hue systeem. Specifiek moeten de lampen dus verbonden worden met de Philips Hue Bridge. Dit is de centrale plaats waar alle slimme verlichting van Signify op wordt aangesloten. Wanneer je nog geen Bridge in huis hebt, zal je deze dus eerst moeten aanschaffen om de lichten te kunnen gebruiken.
Het licht zien
De eerste stap is het downloaden van de Philips Hue app. Deze neemt je vervolgens goed bij de hand om het systeem stapsgewijs in te stellen en uiteindelijk ook de slimme verlichting te koppelen. Wanneer de lampen gekoppeld werden met het systeem, hoef je ze enkel nog even toe te wijzen aan een kamer. Vervolgens kan je ze via de Philips Hue app bedienen net zoals alle andere Philips Hue lampen. Zo kies je een kleur, intensiteit en kan je bijvoorbeeld zelfs een wekker instellen om de lampen te gebruiken bij wijze van wake-up light of net om rustig in slaap te vallen. Via scènes stel je eigen kleurenpalletten samen, waarbij de kleuren hetzelfde kunnen zijn of net per lamp afzonderlijk kunnen worden ingesteld. Daarnaast kan je ook op basis van een foto de lampen een corresponderend kleurenpallet laten samenstellen. Die functionaliteit werkt verrassend goed en vaak bekom je er leuke kleurenpalletten mee waar je oorspronkelijk niet eens aan zou gedacht hebben. De echte kracht van de Philips Hue wordt echter pas ontketend wanneer je ook de Hue Sync applicatie installeert op je Windows of Mac-computer.
Rave
Entertainend zijn de lampen zeker. Zelf heb ik al het meeste plezier beleefd met de functie van Philips Hue Sync om de lichten te synchroniseren met je muziek. Vaak was ik aangenaam verrast toen de lichten zelf de zogenaamde ‘bass drops’ respecteerden en zich rustig hielden om vervolgens helemaal wild te gaan wanneer de muziek dat ook deed. De belichting ging dus opmerkelijk synchroon met de muziek zonder enige vertraging. Knap werk van de ontwikkelaars waar ongetwijfeld heel wat tijd in is gekropen. Bovendien kan je zelf een kleurenpallet kiezen en de intensiteit van de lichteffecten instellen, gaande van subtiele effecten tot het opzoeken van de grenzen met de ‘intense’ modus. Voor de betere huisfeestjes moet je dus alvast bij de Hue Play (en zijn intense modus) zijn.
Een nieuwe filmbeleving
Muziek is slechts één vorm van entertainment, maar uiteraard hebben de lampen meer in hun mars. Met de Hue Sync applicatie kan je namelijk ook beeldmateriaal synchroniseren. Wanneer je kiest om video te synchroniseren, worden in feite alle kleuren van je computerscherm gesynchroniseerd met de lichten. Verder hoef je dus enkel een video in full-screen af te spelen om zo te genieten van een Ambilight-ervaring. Ik moet toegeven dat de toevoeging van licht wel degelijk bijdraagt aan de ervaring. Het is niet onmisbaar, maar eens je het ervaren hebt, mis je het wel om zonder de lichten te kijken. Het feit dat deze synchronisatie enkel via de Sync-app werkt op Windows of Mac, betekent echter ook dat je een computer moet kunnen verbinden met je televisie om de lampen effectief op die manier te kunnen gebruiken. Wie een Chromecast of Apple TV heeft kan uiteraard de beelden streamen, maar er zal nog steeds een computer nodig zijn.
Hetzelfde geldt voor games. Het is eveneens mogelijk om de lichten te synchroniseren met games, maar opnieuw enkel wanneer je die games op je computer speelt. Het zou geweldig zijn moest de Philips Hue Play samenspelen met consoles zoals de PS4 en Xbox One. Er zijn altijd omwegen (zoals de PS4-games eerst streamen naar je computer en vervolgens Hue Sync die beelden laten synchroniseren met de lampen), maar voorlopig is dat enkel weggelegd voor hobbyisten.