Nieuws

Review Lenovo Yoga Book 530: budgetvriendelijke multitasker

Voordelen
goede multitasker
fijn toetsenbord
Nadelen
korte batterijduur
scherm niet kwalitatief
Aanbevolen prijs: €450 euro
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Yoga Book 530 mag dan misschien niet het gladde design en de prestaties van een high-end ultrabook hebben, maar voor een mobiele workstation van minder dan 500 euro valt de laptop best te smaken.

De Lenovo Yoga Book 530 heeft een plastic behuizing met hier en daar wat aluminium touches, waardoor de laptop niet zo high-end aanvoelt. Het gewicht is ietsjes aan de zware kant; 1,6 kilo, wat het een minder fijn toestel maakt om dagelijks mee te nemen op de trein of in je handbagage voor op het vliegtuig. De laptop leent zich voornamelijk voor ‘lichte’ applicaties; je mailtjes lezen, even een tekstbestand maken, het nieuws lezen, zo van die dingen. Zeker voor studenten, maakt dat de Lenovo tot een degelijke en budgetvriendelijke laptop. Maar ook als je voor het werk niet meer doet dan redactioneel taken – zoals ikzelf – en liever niet zoveel geld uitgeeft aan een nieuwe MacBook of een Surface, dan is deze Lenovo je beste vriend.

Toetsenbord

Het aluminium toetsenbord typt aangenaam; vergeleken met andere laptops van deze prijsklasse is het toetsenbord zeker afdoende.Toegegeven, het geeft niet dezelfde typeluxe als de ThinkPad-reeks, maar gezien het prijsverschil tussen de twee laptops is dat niet meer dan normaal. Lenovo heeft genoeg ruimte voorzien tussen de toetsen, en de verlichting van het toetsenbord heeft twee standen. Ook de vingerafdruksensor herkent je vingers razendsnel. De kleinere toetsen zijn redelijk stil, maar de spatiebalk en de entertoets maken redelijk wat lawaai, wat in een open kantoorsetting redelijk lastig kan worden. Voor sommigen kan het ook een nadeel zijn dat er geen aparte toetsen zijn voor page up en page down, al zijn die met een touchscreen misschien ook lichtelijk overbodig.

Er is trouwens geen volumetoets aanwezig aan de zijkant van het scherm. Als je de laptop dus in tabletmodus gebruikt, moet je het volume softwarematig aanpassen in Windows 10.

 

CPU

De Lenovo Yoga Book 530 beschikt over een vierkernige Intel i5-processor, wat gezien de prijs logisch is. Overigens is de Yoga Book wel erg goed in multitasken. Dat alles zorgt er ook voor dat deze Yoga Book zich het best leent voor simpele kantoortoepassingen, en niet voor zware grafische bewerkingen. Wie daar toch af en toe mee te maken krijgt, kan voor een exemplaar met een Intel i7-CPU opteren, wat de prestaties een lichte boost zou moeten geven, evenals de prijs.

 

Batterij

Volgens Lenovo gaan de batterij zo’n 10 uur mee, wat ideaal zou zijn voor een chaotische student die op kot weer eens zijn lader is vergeten – of als je simpelweg geen zin hebt om je lader overal mee naartoe te sjouwen. In de praktijk ligt die batterijduur echter een pak lager, op 5 uur. Dat is een teleurstelling, aangezien je verwacht dat die torenhoge beloftes toch voor ten minste 70 procent worden ingelast. Pluspuntje is wel dat de laptop snel oplaadt, en ook heel stroomefficiënt is. Toch is de lage batterijduur voor wie niet altijd van plan is zijn lader mee te dragen zeker een afknapper.

 

Grafische kaart

De standaard bijgeleverde grafische kaart is spijtig genoeg niet performant genoeg om games op te spelen. Toch kunnen fervente gamers hier ook hun hartje ophalen; de Lenovo Yoga Book 530 is namelijk ook beschikbaar met een grafische kaart van Nvidia, namelijk de GeForce MX130 GPU. Dat zorgt er wel voor dat het kostenplaatje de hoogte wordt ingejaagd. De MX130 is trouwens ook niet de allerbeste grafische kaart out there. Echte zware games zal je er dus niet op kunnen spelen, maar het kan de hardcore gamer wel “depanneren”. De meeste modellen hebben echter een lichtere grafische kaart ingebouwd en zijn meer toegespitst op het dagelijks gebruik in kantoor.

 

Geheugen en opslag

Het standaard geheugen is 8 RAM, maar je kan ook voor versies opteren van 16 RAM indien je al eens een video moet bewerken of een afbeelding moet photoshoppen. Het viel me op dat multitasken erg makkelijk verlief, desondanks het feit dat de capaciteit maar 8 GB beslaagt. Nog een reden waarom de laptop zo geschikt is voor gebruik op kantoor of door studenten. De opslag bedraagt 512 GB.

 

Poorten

De 530 beschikt over alle poorten die de meeste gebruikers ooit zullen nodig hebben. Zo heb je een USB C, een USB 3.0 en een HDMI-poort. Spijtig genoeg zijn er geen thunderbolt-poorten aanwezig. De Lenovo 530 beschikt wel over een SD-kaar lezer, die bestanden overdraagt aan 27 GB per seconde. Dat is de helft minder dan de gemiddelde tijd die het kost om bestanden over te zetten, namelijk 58 MB per seconde.

 

 

Scherm

De Lenovo Yoga Book 530 maakt gebruik van een 14 inch-touchscreen, wat vandaag de dag toch wel een must is. Je kan er ook een Active Pen bij kopen als je vaak met grafische programma’s werkt.

Voor het blote oog ziet het IPS touchscreen er redelijk gebalanceerd uit, en kenners raden het scherm meestal aan vanwege de goede kwaliteit. Het paneel beslaat zo’n 62 procent van het Adobe RDG-kleurenspectrum, wat aan zo’n zacht prijskaartje nog tamelijk performant is. Dat zorgt ervoor dat je de Yoga Book al eens zou kunnen gebruiken voor grafische beeldbewerking, al kan de Intel i5-processor met moeite zware programma’s zoals Adobe Pro draaien. De kleuren waren ietwat aan de fletse kant, en ook de helderheid liet te wensen over. Zeker wanneer de zon even op het scherm scheen, werd het al snel moeilijk om klein gedrukte teksten te lezen. De kijkhoeken zijn ook niet meteen overweldigend. Wanneer je de laptop een beetje draait of van schuin opzij op het scherm kijkt, werd het al snel moeilijk om de inhoud van je beeldscherm duidelijk te onderscheiden.

Pluspuntje is wel dat de Lenovo Yoga Book een convertible is, en dat je hem dus ook als Windows Tablet kan gebruiken. Zeker voor wie vaak onderweg is, en zijn of haar laptop dus niet altijd op een bureau kan plaatsen, is dat uitermate handig.

 

Verdict

De Lenovo Yoga Book 530 is een fijne laptop voor alledaags gebruik op kantoor. Multitasken is geen probleem en zelfs een grafische toepassing hier en daar kan hij zonder problemen aan. Minpuntjes zijn de korte batterijduur, en het fletse scherm.

businessconvertiblelenovoreviewsyoga book

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken