Reviews

Review Mobvoi TicWatch Pro: Wear OS ‘polscomputer’ voor het sporten

Voordelen
Goede batterijduur in ‘Essential Mode’
Mooi AMOLED-scherm
Stevige knoppen
Nadelen
Wear OS valt nog altijd tegen
Slechte ‘standaard’ batterijduur
Hartslagmeter is zeer slecht
Aanbevolen prijs: €269
Waar te koop?
Totaalscore 7
Fossil is een van de grootste ontwikkelaars van Wear OS-gebaseerde smartwatches, al heeft het bedrijf sinds 2017 concurrentie van Mobvoi. Het Chinese bedrijf heeft met de TicWatch Pro een interessant pakket in handen, al blijft het toch een Wear OS smartwatch.

Nog niet eerder had ik de mogelijkheid om voor de langere duur een Wear OS smartwatch uit te testen; uit mijn omgeving kreeg ik veel de vraag ‘waarom ik een smartwatch zou willen testen.’ Je merkt dat er niet veel interesse is in smartwatches, tenzij je de liefhebbers van technologie erbij pakt. Niet geheel een verrassing, smartwatches zijn gewoon vrij prijzig en bieden geen enorme meerwaarde ten opzichte van je smartphone. Uiteindelijk was voor mij de belangrijkste vraag: biedt Mobvoi met de TicWatch Pro de Wear OS smartwatch die je zou willen aanschaffen, of zijn er misschien betere opties verkrijgbaar? Voornamelijk qua prijs; Misfit heeft bijvoorbeeld de goedkope Vapor-smartwatches, maar Mobvoi heeft ook de goedkopere TicWatch C, E en S-smartwatches.

Mobvoi heeft in elk geval voor een prima uitpakervaring gezorgd; nu komt het nog altijd niet in de buurt van de uitpakervaring die je meestal krijgt met een ‘dom’ horloge, maar het is een grote vooruitgang als je het vergelijkt met de doos waarin Fossil zijn smartwatch levert. Als je de doos van de TicWatch Pro opent, zie je direct het horloge. In de basis heeft het horloge een speciale band, deze is deels gemaakt van rubber, terwijl de zichtbare kant van het horlogebandje gemaakt is van leer. Mijn ervaring leert dat rubber beter blijft zitten bij het hardlopen, vooral als je veel zweet. De magnetische lader daarnaast zit enorm stevig op de smartwatch en valt er niet gemakkelijk af. Waar je met veel magnetische laders, van onder andere de concurrent Fossil, wel eens een lege smartwatch zou kunnen vinden in de ochtend, heb ik dat in mijn testperiode van bijna één maand nooit meegemaakt.

Mobvoi TicWatch Pro

In de afgelopen jaren heeft Google zijn besturingssysteem voor smartwatches een nieuwe naam gegeven, niet langer verwijst het naar Android (Android Wear). In plaats daarvan is de nieuwe naam van het besturingssysteem (Wear OS) geschikt voor een grotere doelgroep. Er is echter niet veel gewijzigd aan de werking van de interface. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren wel nieuwe functies toegevoegd, maar in de basis blijft het nog altijd Wear OS. En dat komt met een aantal beperkingen, zo werkt het minder goed samen in combinatie met een iPhone. Ook kan je geen antwoord versturen op berichten die je bijvoorbeeld krijgt via WhatsApp. De menu-structuur is daarnaast niet zo gemakkelijk te doorgronden, veel instellingen zijn moeilijker te vinden op de smartwatch dan gehoopt. Ook moet alles op je pols worden ingesteld, dit heeft zo zijn eigen complicaties. Helaas ben je verplicht; er is geen mogelijkheid om via de Wear OS-app instellingen aan te passen.

Apps openen kan je soms maar beter laten zitten. Is een app eenmaal geopend, dan kan je er in veel gevallen niet veel mee – zo kan je in de e-mail-applicatie niet eens een volledige e-mail lezen. Google Maps is weliswaar aanwezig, maar werkt ook enorm traag, zo kan ik nog wel even doorgaan met maar één conclusie aan het einde: smartwatches zijn enorm traag. Dit is niet de fout van Mobvoi, maar juist een ondergang van Googles smartwatch-platform. Al sinds jaar en dag wordt de Qualcomm Snapdragon Wear 2100 SoC in elke smartwatch gebruikt, dat is simpelweg geen snelheidsmonster. Daarmee worden de gebruiksmogelijkheden van de Mobvoi TicWatch Pro enorm beperkt – al is dat dus het geval voor alle Wear OS-gebaseerde smartwatches. Overigens moet ik vermelden dat je prima kan hardlopen met de Mobvoi smartwatch. Dit wordt geholpen door Mobvoi-applicaties op de smartwatch, maar je kan ook Googles eigen Fit-applicatie gebruiken. Daarmee worden al je sportactiviteiten naar de Google Fit-applicatie op je telefoon overgezet. Er wordt onder andere bijgehouden wat je hartslag is, maar de Mobvoi TicWatch Pro kan ook je GPS bijhouden zonder een extra telefoon die constant is verbonden. Ben je op zoek naar een horloge om ook je sportactiviteiten bij te houden, dan is de TicWatch Pro een prima optie.

In de praktijk zorgt het ervoor dat ik de smartwatch vrijwel niet heb gebruikt met de apps, waarvoor hij in de basis gemaakt is. In plaats daarvan zit de TicWatch Pro bij mij elke dag om mijn pols als notificatiecentrum. En, in de praktijk kan ik dan ook wel spreken over een prima notificatiecentrum. Bij elke notificatie trilt de smartwatch zodat ik weet dat er een bericht binnen is, vervolgens kan ik de notificatie deels lezen en eventueel besluiten om deze op mijn telefoon te openen. Natuurlijk heb ik veel kunnen sporten met de TicWatch Pro, de smartwatch is dus niet enkel geschikt om notificaties te tonen. Helaas mag de TicWatch Pro elke nacht aan de lader, als je het vergeet zit je de volgende morgen zonder smartwatch. Nu kan ik zelf prima leven zonder smartwatch, maar als je eenmaal een smartwatch in bezit hebt, dan is het natuurlijk zonde om hem niet te gebruiken. Nu moet ik wel zeggen, dat was aan het begin bij mij ook het geval met hoofdtelefoons. Als je er eenmaal aan gewend kan raken, weet je niet beter.

Twee schermen, één smartwatch

Gelukkig heeft Mobvoi dat zelf ook bedacht, het horloge kan namelijk veel langer op één batterijlading meegaan als je de ‘Essential Mode’ inschakelt. In dat geval krijg je eigenlijk een ‘standaard’ digitaal horloge. Bovenop het AMOLED-paneel van de TicWatch Pro ligt namelijk ook een LCD-paneel. Met dat paneel kan je naast de tijd ook je batterijpercentage zien, maar ook hoeveel stappen je vandaag al hebt gezet. Het lijkt er ook op dat je nog altijd een melding krijgt als er een notificatie verstuurd wordt, maar je kan niet zien voor welke applicatie de notificatie is verschenen. Met deze modus krijg je volgens Mobvoi een batterijduur van maximaal dertig dagen. Nu heb ik dat niet kunnen testen. Gezien de simpliciteit van deze modus is het vrijwel zeker dat je er in elk geval twee of drie weken mee kan doen. Leg je de smartwatch voor langere tijd stil op je bureau, dan wordt deze modus automatisch ingeschakeld. Er moet wel een notitie worden geplaatst bij deze modus, het is niet al te gemakkelijk om de smartwatch in deze modus af te lezen in de zon. Met het AMOLED-paneel op volle helderheid is dat overigens geen enkel probleem.

Onder de streep blijft de TicWatch Pro bij mij in het rood staan. Wear OS is ‘gedoemd’ om te falen, het is behoorlijk sloom en de apps die erop werken zijn niet altijd even bruikbaar. Tegelijkertijd moet eenieder toegeven dat het heerlijk is om te sporten met de smartwatch, waarna de resultaten direct in Google Fit verschijnen. Als ik wil sporten, koop ik echter wel een andere sportgeoriënteerde smartwatch zoals de Fitbit Ionic. De stappenteller van de TicWatch Pro, of elk ander Wear OS horloge, is namelijk niet al te accuraat. Gezien ik dagelijks een paar uur aan het typen ben, lijkt het soms alsof ik een marathon gelopen heb. Ik mag echter niet vergeten dat alle opgelijste problemen van doen hebben met alle Wear OS smartwatches. Uiteindelijk zou ik toch de Mobvoi TicWatch Pro aanraden – maar alleen als je toch al op zoek was naar een Wear OS smartwatch. Het uiterlijk mag dan niet al te aantrekkelijk zijn, dat geldt wel voor zijn prijsstelling en de algehele ervaring ten opzichte van de concurrentie.

fossilmobielMobvoireviewsmartwatchTicWatch

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken