Review Huawei P Smart 2019: is het de slimste optie uit de klas?
Huawei bracht eind 2017 voor het eerst de P Smart-serie uit. Een telefoon die goed wist te presteren in het midrange segment als tegenhanger van de Honor 7X. In het afgelopen jaar heeft de smartphonemarkt een behoorlijke verandering meegemaakt, zo mag wel blijken uit het design van de nieuwe P Smart 2019. Wat voornamelijk opvalt, zijn de schermranden die bij de P Smart 2019 behoorlijk zijn gekrompen: dat heeft wel een ‘negatief’ effect, ook de P Smart-serie zal het voortaan moeten doen met een notch. Groot is de notch gelukkig niet, de waterdruppelvormige notch is namelijk niet veel groter dan de camerasensor die Huawei erin heeft weten te verwerken. Helaas zijn de schermranden, ondanks de notch, niet zo klein als we hadden verwacht – al is dat iets wat je kan verwachten in het midrange segment. Voor 239 koop je immers geen high-end telefoon, dat moge duidelijk zijn. Maar, de hamvraag: wat mag je dan wel verwachten van de Huawei P Smart 2019?
In de doos…
Het uitpakken van de Huawei P Smart 2019 is niet al te speciaal. Als je eenmaal de tape hebt doorgesneden en het doosje opent, kan je daar direct de smartphone terugvinden. Ik ben blij verrast dat Huawei heeft besloten een screenprotector aan te brengen bij aankoop. Zo hoef je voortaan zelf niet meer te werken met een stukje plastic of glas waar dan een stukje stof onder komt; alleen maar frustraties. Onder de telefoon vind je enkel nog de oplaadkabel, oplader en een paar oortjes terug. Bij de oplaadkabel ga ik wel even terug naar 2015, microUSB is namelijk nog altijd aanwezig op deze smartphone. Gezien de laadsnelheden maakt het niet erg uit; het hindert echter wel technologische vooruitgang, terwijl een USB-C-poort relatief goedkoop te implementeren is. Waar ik wel enorm blij mee ben, is de audiopoort. Steeds meer smartphonefabrikanten sturen de 3,5mm audiopoort met pensioen, maar Huawei neemt het besluit de poort te behouden. Wat mij betreft een zeer goede keuze, vooral in het midrange segment.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar het gaat uiteindelijk toch om de belangrijkere onderdelen van de smartphone, zoals het scherm. Op de Huawei P Smart 2019 hebben we van doen met een 6,21-inch (in diagonaal) lcd-scherm. Zoals aangegeven zet de trend van dunnere schermranden zich ook voort bij de Huawei P Smart 2019, met onder andere een waterdruppel notch aan de bovenkant. Het scherm zelf presteert erg goed, al merk je al snel dat de kleuren van het scherm erg verzadigd zijn. Verder is het scherm helder genoeg voor een telefoon van 239 euro. Een midrange lcd-paneel kan zich simpelweg niet meten met high-end lcd of OLED-scherm. In dat opzicht is de P Smart 2019 wat mij zeker wel geslaagd, al mag de minimale helderheid voor mij nog wel iets lager. Het is niet altijd even fijn om de P Smart in het donker te gebruiken. Gelukkig is de nachtmodus wel present op de P Smart 2019. Daarmee kan je een ‘gele tint’ aanbrengen op het scherm, op die manier zou je minder last hebben van blauw licht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat blauw licht melatonine afbreekt, het stofje dat ervoor zorgt dat je kan slapen. Om nog op de kleuren van het paneel terug te komen, dit kan je vanuit de instellingen ook nog naar voorkeur bijwerken.
Geen hardloper in hart en nieren
Net voor de lancering van de Huawei Mate 20 Pro kreeg ik de Mate 20 Lite nog op de post. Het toestel kwam met dezelfde SoC (System on a Chip) aan boord als de P Smart 2019, de HiSilicon Kirin 710. De processor zou vergelijkbaar moeten zijn met de Qualcomm Snapdragon 660, maar in gebruik is dat niet altijd even goed te merken. In vergelijking met mijn review van de Mate 20 Lite zit de P Smart 2019 wel op Android 9.0 Pie, al maakt dat voor de snelheid relatief weinig uit. Scrollen door de interface gaat zonder problemen, maar dat geldt niet voor alle applicaties. Facebook voelt soms echt wat sloom aan, en meerdere applicaties tegelijk openhouden gaat ook vrij moeilijk. Dat wordt ook bevestigd door een aantal benchmarks, als ze al geen problemen hadden om überhaupt nog te draaien. Het viel mij op dat de P Smart 2019 het moeilijk had om de Honor 8X en Huawei Mate 20 Lite bij te houden. Ze hebben dezelfde SoC, maar de snelheid van deze processor ligt simpelweg niet gelijk met de concurrentie uit eigen huizen. Grote verschillen zijn er niet, maar elk verschil is simpelweg jammer.
Naast de processorkracht mist de P Smart 2019 ook één GB RAM-geheugen, waardoor het toestel al achterloopt op de Honor 8X met 4 GB RAM. Nu is het tijd om een zak zout te pakken en een aantal korreltjes over de vloer te strooien. Waarom, omdat het wel met een korrel zout genomen mag worden. Het is zeker geen slome telefoon; die zijn überhaupt al schaars in 2019, en de P Smart 2019 valt daar niet onder. Het was goed geweest om de telefoon de prestaties van zijn (duurdere) broers te zien evenaren, maar zoals ik al aangeef: die zijn een stuk duurder. In het geval van de Mate 20 Lite zelfs bijna 100 euro duurder. Met de meeste taken die ik de afgelopen weken heb uitgevoerd, had ik een positieve ervaring. EMUI is de afgelopen jaren behoorlijk gladgestreken. Het is zeker geen stock-Android, maar dat ik als ‘stock-Android-fan’ kan zeggen dat EMUI prima is, zegt dat enorm veel. Eerder liet Huawei dezelfde schil al zien bij de Mate 20 Pro, en op de P Smart 2019 ziet het er precies hetzelfde uit. Voor de updates moet je bij midrange smartphones niet al te hoge verwachtingen hebben; de P Smart 2019 zal elke vier maanden ten minste één update ontvangen. Hoe het zit met Android-upgrades is op voorhand moeilijk te zeggen.
Fotomodel…? Helaas niet.
Bij high-end smartphones mag je er hedendaags vanuit gaan dat de camera’s prima werken. Ze zijn lekker snel en schieten geweldige foto’s. Tuurlijk, het is een grap als je het gaat vergelijken met een goede systeem- of spiegelreflexcamera, maar dat kan ook niet anders in zo’n dunne behuizing. Bij de midrange smartphones ligt het helaas wat moeilijker; waar de lenzen en sensoren het probleem vaak niet eens zijn, laten de softwarematige optimalisaties vaak te wensen over. Voor elke midrange smartphone zal dit anders zijn, zo ook voor de Huawei P Smart 2019. Op het toestel zijn drie sensoren aanwezig: twee aan de achterkant: één 13 MP-sensor samen met de 2 MP-dieptesensor … mocht je ‘portrait’ foto’s willen maken met de P Smart 2019. Verder zit er aan de voorkant een sensor van 8 MP, prima voor smartphones: meer megapixels betekent niet dat de foto ook daadwerkelijk beter wordt. Hoe bevalt dat nu voor de Huawei P Smart 2019, een toestel in het lagere midrange segment?
Het is zoals je kan verwachten. Natuurlijk komt het niet in de buurt van een echt high-end toestel, maar dat is ook niet de richting die Huawei met dit toestel zal inzetten. In plaats daarvan kan het prima concurreren met andere midrange smartphones. Natuurlijk geeft dat wel aan dat de camera’s niet altijd de beste foto’s reproduceren: het is belangrijk om stille handen te hebben, anders kom je precies uit met een bewogen foto. Verder heeft de hard- en softwarecombinatie het vrij moeilijk om de luchten niet te overbelichten. Doen ze dit niet, dan zie je vaak dat details in de rest van de foto afwezig zijn (omdat het daar te donker is). Voor de sensoren aan de achterkant is de productie van kleuren ook niet geheel realistisch. Als laatste is de selfiecamera aan de beurt: het is zeker niet perfect, maar de belichting valt mij nog alleszins mee. Autofocus is afwezig, waardoor het altijd al moeilijk is om het contrast juist te krijgen. Uiteindelijk zijn de foto’s die de sensoren maken wat je voor het geld kan en mag verwachten. Je legt voor 239 euro je handen op een midrange toestel, en daar krijg je een midrange camera voor. Perfect voor op sociale media, zoals Facebook, Instagram en Twitter.
Slimste uit de klas?!
Onder de streep moet alles nog worden uitgerekend, maar er is toch nog wat om over te praten. Waaronder de batterijduur, die wel prima lijkt te zijn: een volledige dag zal je met niet al te veel problemen halen. Lukt dat niet, dan ben je wel behoorlijk lang aan het opladen, meer dan twee uur voor een enkele lading van 0 naar 100 procent. Het tweede punt is de bouwkwaliteit. Waar er bij de originele P Smart (2018) nog een aluminium behuizing aanwezig was, is de P Smart 2019 gemaakt van plastic. In een tijd waar er smartphones van honderd euro zijn die van aluminium gemaakt worden, is dit wel jammer. Wel moet ik toegeven: ik ben een fan van de gradiëntkleur aan de achterkant. Of dat genoeg is om Huawei te vergeven moet je zelf besluiten; anders kan je altijd bij de Honor 8X terecht, die een glazen achterkant heeft met een metalen frame. Het kan dus nog wel! Ik ben wel een enorme fan van het scherm met zijn dunne randen, de vingerafdrukscanner aan de achterkant, de software, de algehele prestaties en zijn batterijduur. Ben je van plan om zware applicaties te draaien, of ga je liever gamen met je smartphone, dan is de P Smart 2019 misschien niet de beste keuze. Anders zou ik zeggen: de Huawei P Smart 2019 is een zeer slimme, overwogen keuze.
Geïnteresseerd in de Huawei P Smart? Koop hem via Coolblue.