Reviews

Review: Samsung Galaxy S10+: een stap in de goede richting

Voordelen
Prachtig scherm
Geweldige camera's
Topprestaties
Nadelen
Teleurstellende batterijduur
Onnauwkeurige vingerafdrukscanner
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Samsung Galaxy-reeks heeft weer zijn jaarlijkse update gekregen in de vorm van drie nieuwe modellen: de S10e, S10 en S10+. Ik ging aan de slag met de duurste variant, de Galaxy S10+.

Bij het grootse Samsung-event werd niet alleen uitgekeken naar de vouwbare smartphone van het merk, maar ook naar de nieuwe Galaxy S-reeks. Die vouwbare Galaxy Fold konden we jammer genoeg niet krijgen voor een review, maar de Galaxy S10+, het vlaggenschip van de drie S10-modellen, is wel neergedaald op de redactie. Kan hij zijn prijs van bijna 1000 euro verantwoorden of kan er nog wat bijgeschaafd worden?

 

Magnifieke display

Om te beginnen, ga ik het hebben over het eerste dat je zal opvallen als je de Galaxy S10+ inschakelt, met name het scherm. Samsung staat bekend om zijn geweldige AMOLED-schermen, die duidelijk kwalitatiever zijn dan de lcd-displays die de meeste smartphonefabrikanten gebruiken. De AMOLED-display in de Galaxy S10+ heeft daarnaast nog een stapje voor op de bestaande AMOLED-schermen, aangezien deze voor het eerst de WQHD+-beeldkwaliteit ondersteunt van 3040p x 1440p. De gemiddelde beeldkwaliteit bij high-end smartphones blijft nog steeds Full HD (1080p) terwijl HD (720p) voorbehouden blijft voor de lagere en middenklasse.

De basisbeeldinstelling staat weliswaar op Full HD, waarmee je ook prachtige beelden te zien krijgt, maar het volledige potentieel van het scherm krijg je pas als je in de instellingen gaat kijken en de wonderbaarlijke WQHD+ activeert. Bij dagdagelijkse toepassingen zoals je mails beantwoorden, sociale media checken en sms’en sturen, zal je dit meestal niet merken. Als je besluit om een zware game te openen met 3D-beelden zoals Pokémon Go dan merk je dit verschil wel. Ik moet toegeven dat het verschil tussen de Full HD en de WQHD+ niet baanbrekend was, aangezien het nog steeds om een smartphone gaat met een scherm van 6,4 inch en niet om een televisie van 60 inch. De automatische helderheid werkte bij eender welke beeldkwaliteit zeer snel en onopvallend. Bij sommige smartphones merk je soms duidelijk dat de helderheid wordt aangepast, maar de Galaxy S10+ doet dit zodanig subtiel dat je het niet doorhebt. Ook de filter tegen het schadelijke blauwe licht dat alle displays vandaag de dag uitstralen, wist ik enorm te appreciëren.

Iets wat voor mij niet had gehoeven was de vingerafdrukscanner in het scherm. Ik zie die scanners nog steeds liever aan de achterzijde en ben het intussen gewoon om mijn smartphone zo te ontgrendelen. Maar goed, zolang het allemaal werkt, heb ik er geen problemen mee en wil ik me aanpassen. Spijtig genoeg voor Samsung werkt die zogenaamd in-display vingerafdrukscanner niet heel nauwkeurig. Geregeld legde ik mijn vinger niet op de juiste plaats, maar de exacte plaats van de scanner wordt ook pas aangegeven als je eerste ontgrendelpoging mislukt is. Ook wanneer ik mijn vinger exact op de juiste plaats legde, had ik soms een paar extra pogingen nodig. Die in-display vingerafdrukscanner is hier dus absoluut geen aanrader. Wat soms ook storend was, waren de afgeronde schermranden. Af en toe werden er aanrakingen geregistreerd omdat mijn hand tegen de afgeronde zijkant kwam. In de praktijk zorgde dit ervoor dat Google Maps uitzoomde in plaats van de kaart te verschuiven of dat aanrakingen met mijn vinger gewoon niet opgepikt werden. Er is hier dus nog ruimte voor verbetering, eventueel in de vorm van een software-update.

 

Prachtig beeld tegen een prijs

Het nadeel van de wonderbaarlijke display is natuurlijk de kostprijs. Aan de ene kant gaat het om de prijs in euro, aangezien AMOLED-schermen nu eenmaal duurder zijn om te ontwikkelen. Aan de andere kant zou een AMOLED-scherm vriendelijker moeten zijn voor de batterij, maar daar slaat Samsung de bal mis. De Europese modellen van de S10+ komen met de beste chipset uit de fabrieken van Samsung zelf, de Exynos 9820. Die chipset in combinatie met een monsterlijke 12GB aan RAM-geheugen zorgt ervoor dat je zowat elke app probleemloos kan draaien en dat je je ook geen zorgen moet maken over apps op de achtergrond. De prijs van deze chipset in combinatie met de WQHD+-beeldkwaliteit is echter de batterijduur.

Samsung heeft dan wel een grote batterij van 4.100mAh aangebracht, maar die kan niet tot zijn recht komen. De HONOR View20 heeft een vergelijkbare batterij van 4.000mAh en daarmee haal ik probleemloos het einde van de dag en als ik zuinig ben, houdt hij het twee volledige dagen vol. Toen ik de Galaxy S10+ gebruikte op de basisbeeldinstelling (Full HD), merkte ik al dat ik aan het einde van de dag vaak maar een vijftal procent batterij overhield. De WQHD+-kwaliteit heb ik bijgevolg uit voorzorg alleen sporadisch geactiveerd voor games. Met de laagste beeldinstelling haal je het einde van de dag wel makkelijk, maar je koopt nu eenmaal geen scherm dat een resolutie van 3040p x 1440p ondersteunt om die beeldkwaliteit niet te gebruiken vanwege zijn impact op de batterijduur. Fervente mobiele gamers kunnen dus maar beter investeren in een powerbank.

Tegelijk bevat de Galaxy S10+ een functie die we vorig jaar al terugzagen bij de Huawei Mate20 Pro, waarmee je hem omtovert tot een draadloze oplader. Bij de Mate20 Pro twijfelden we al aan het nut van deze functie, aangezien je zelf je smartphone niet kan gebruiken als de smartphone van een ander erop ligt om op te laden. Voor Samsung was de functie toch nuttig genoeg om te integreren, al lijkt het er hier op dat de S10+ het zo al moeilijk heeft om zichzelf een volledig dag van stroom te voorzien.

 

Camera’s in overvloed

Bij de Galaxy A9 die ik november heb getest, werd al duidelijk dat Samsung duidelijk niet vies is van meerdere camera’s in zijn smartphones. Ook in de Galaxy S10+ zijn er vijf camera’s te vinden. Drie daarvan aan de achterzijde en een dubbele camera in het gat in de rechterbovenhoek van het scherm. Achteraan krijgen we een 12MP-hoofdcamera, 12MP-telefotolens met 2x optische zoom en een 16MP-groothoekcamera. Welke lens je uiteindelijk ook kiest, de foto’s zullen er prachtig uitzien.

De hoofdcamera houdt zich sterk in omstandigheden met weinig licht en ook de andere twee lenzen stellen hier niet teleur. Vooral de lens met 2x optische zoom is opmerkelijk. Meestal zien we elektronische zoom terug in smartphones, wat de kwaliteit van de foto’s niet ten goede komt, maar bij een optische zoom gaat er amper kwaliteit verloren. Een veelvoorkomend probleem met groothoek- en zoomlenzen is dat deze vaak slecht omgaan met slechte lichtomstandigheden, maar dat probleem heeft Samsung hier enorm goed aangepakt. Ook de automatische nabewerking van de foto’s is van hoge kwaliteit en de integratie van Instagram in de camera is een handige toevoeging voor gebruikers van het platform.

Voor de slow-motion en hyper-slow-motion heb je weliswaar wel veel (natuurlijk) licht nodig, maar in de juiste omstandigheden kan je ook hiermee mooie video’s maken die je bovendien makkelijk kan bewerken. De artificiële intelligentie in de camera presteerde meestal ook goed. Afhankelijk van de scène was het verschil met en zonder deze functie duidelijk merkbaar, maar in feite schaadt het nooit om deze functie in te schakelen, dus laat hem gerust altijd ingeschakeld staan.

Een klein minpuntje is de dubbele camera aan de voorzijde. De kwaliteit hiervan doet niet onder aan de andere camera’s, maar de extra groothoeklens lijkt me hier overbodig. Het is bedoeld om net iets meer mensen of iets meer van het landschap bij op je selfie te krijgen. In de praktijk krijg je echter niet enorm veel extra ruimte op de foto en ikzelf heb dan ook genoeg aan een enkele selfiecamera. Het zijn dus stuk voor stuk prima camera’s, al is die tweede camera vooraan een overbodig luxe, als je het mij vraagt.


Geïnteresseerd in de Samsung Galaxy S10+? Koop hem via Coolblue.

galaxy sGalaxy S10Galaxy S10 Plusmobielreviewsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken