LifX A60 Smart Light Bulbs Review: paarse woonkamer? Het is mogelijk.

Voordelen
Snelle installatie
Koppeling via IFTTT
Lampen zijn enorm helder
Nadelen
Rand waar stof en rotzooi zich kan verzamelen
Te 'duur' als normale lamp...
Aanbevolen prijs: €55
Waar te koop?
Totaalscore 8
LifX is in Europa nog niet enorm bekend, maar waarom precies durf ik niet te zeggen. In principe heeft het merk een vergelijkbaar product in vergelijking met de Philips Hue-lineup. In mijn review bekeek ik of de LifX A60 een waardig concurrent is voor Philips’ lampen.

Wat verwacht je als je een slimme lamp opgestuurd krijgt? Voor mij is het de eerste keer dat ik slimme lampen in huis kon ophangen. Ik was vooral benieuwd of het echt zou meehelpen aan het ‘slimmer’ maken van mijn huis en waar ik tegenaan zou lopen. Slimme producten integreren in een nogal dom stuk beton gaat niet altijd zonder slag of stoot. Dat was niet anders bij LifX zijn A60 ‘Smart Light Bulbs’, al is het verre van een negatieve ervaring geworden. Maar, laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen.

Via de LifX-app is het zeer gemakkelijk om de app te bedienen.

Eerst is het namelijk nodig om de installatie te doorlopen. LifX heeft dat eigenlijk vrij makkelijk gemaakt: inschroeven, app installeren op je telefoon en je bent zo goed als klaar. Let er uiteraard wel even op dat de stroom af staat. Via de app moet je nog even een LifX-account aanmaken. Vervolgens zal de app je door de installatie loodsen, met onder andere een vraag om de lamp met je wifi-netwerk te verbinden – het bedienen van de lamp gaat voortaan namelijk via de LifX-app en andere diensten die aan je LifX-account verbonden zijn zoals IFTTT en Google Assistant. Binnen vijf minuten ben je zo goed als klaar, met uitzondering van eventuele software-updates.

Niet de mooiste lamp…

Nu de lamp zo hangt kan ik met enige zekerheid zeggen dat het niet de mooiste lamp is die je kan kopen. Ik vind hem er eerlijk gezegd een beetje vreemd uitzien. De lamp heeft een vlakke onderkant, vergeleken met de bolling die de meeste lampen hebben. In dat opzicht lijkt het ook wel echt op een spotje die je op het plafond zou kunnen plaatsen. Of LifX heeft geprobeerd dat design na te apen, dat durf ik niet te zeggen. Verder zit er een vreemde kier in de lamp waar gemakkelijk stof en ander vuil in kan komen te zitten.

In mijn geval is dat geen probleem gezien de lamp naar beneden gericht staat, maar in een staande positie, waar de lamp naar boven schijnt, is dit minder ideaal. De bouwkwaliteit is daarentegen juist wel weer heel solide. Volgens LifX zou je de lamp ook in je badkamer kunnen hangen. Al met al is het design niet precies wat je zou verwachten van een slimme lamp, maar tegelijkertijd pakt de bouwkwaliteit beter uit. Als je de lamp ziet hangen is het design zeker van belang, en met zijn formaat is het niet zo moeilijk om hem te herkennen. Zie je de lamp niet automatisch als je naar de lichtbron kijkt, dan maakt het überhaupt al niet veel uit en steekt de LifX verder prima in elkaar.

Precies tussen de twee plastic delen kan je een opening zien. Daar kan met gemak stof en ander vuil doorheen.

If This, Then That

Slimme lampen zijn enerzijds gemaakt om er futuristisch uit te zien. Wat mij betreft hoeft dat niet, en mag een slimme lamp er net zo uitzien als een gewone huis-tuin-en-keuken lamp. Dat terzijde zijn slimme lampen, zoals de LifX A60 Smart Light Bulb, vooral gemaakt om slim te zijn. Dat merk je al direct na de installatie, met een klik op je smartphone zet je de lamp immers aan (of uit). In mijn geval hangt er echter nog een oude schakelaar om deze lamp aan en uit te zetten. Het was goed te merken dat dit niet de wijze is om ‘m te bedienen. Na de lamp twee keer achter elkaar op deze manier aan- en uit te zetten, reset hij namelijk zijn kleur en helderheidsinstelling.

In plaats daarvan moet je de oude schakelaar ofwel verwijderen, of je moet de schakelaar gewoon niet meer aanraken. Heb je dat probleem opgelost, dan kan je de lamp op veel verschillende manieren bedienen. Zo kan je via de app van LifX een schema opstellen voor de tijden waarop de lamp aan- en uit moet gaan. Wil je bijvoorbeeld dat de lamp standaard aan zal gaan om 18:00, dan heb je daar geen losse tijdsschakelaar meer voor nodig. Zou je de Smart Light Bulbs alleen via de app bedienen, dan limiteer je zijn functies wel behoorlijk. Vandaar dat het aan te raden is om met IFTTT kennis te maken: If This, Then That. Met deze website (ifttt.com) kan je allerlei applets toepassen.

Via de website van IFTTT zijn veel LifX-‘applets’ terug te vinden.

Deze applets bieden oneindig veel mogelijkheden, je kan deze applets ook zelf aanmaken. Een leuke toepassing is het flikkeren van je lichten in huis als er wordt aangebeld. Ook kan je ervoor kiezen om een bepaald patroon te laten zien met je lampen in huis zodra je Uber-taxi in de buurt is. Je kan de LifX-lampen verder gemakkelijk met IFTTT, en dus aan andere smarthome-apparaten, verbinden. In de app is het overigens al mogelijk om direct je Nest-ecosysteem te verbinden met de LifX-lampen.

Heb je liever Google Assistant of Amazon Alexa aan je lamp verbonden, dan is dat ook geen enkel probleem. Via de digitale assistenten wordt het enorm gemakkelijk om je lampen in huis aan of uit te zetten. Wel moet ik zeggen dat dit alleen echt handig is als je een speaker van eender welke digitale assistent in huis hebt staan. Nu heb ik wel de hele tijd gepraat over het bedienen van de lamp, maar werkt de LifX A60 ook gewoon goed als een lamp in huis? Ja, zeker! Het is naast een slimme lamp ook een prima lamp die je naar wens in bijna elke kleur kan instellen.

Ook ‘gewoon’ een goede lamp?

In de praktijk zijn de kleurenopties vrijwel onbeperkt. LifX biedt twee kleurenwielen, één is voor ‘wittinten’, terwijl de andere een volledig kleurenwiel is. Zo zit er altijd de juiste kleur tussen, of het nu ‘puur’ wit moet zijn, of juist meer een vanilleachtige tint. Over de helderheid kan ik ook niets anders dan lof uitspreken: de lamp is zelfs te helder om in een normale ruimte te gebruiken zonder dat je ogen er last van krijgen. Dat is ook een belofte die LifX heeft gedaan, het bedrijf noemt zelf namelijk een maximale helderheid van 1.100 lumen.

Kan je geen genoeg krijgen van de RGB-gekte, dan valt de LifX zeker in je straatje. Toch is het moeilijk om de LifX nu precies aan te raden. Het bedrijf heeft namelijk flink wat concurrentie op de markt, of het nu het Chinese Xiaomi (Yi Light) of Philips Hue is. In het laatste geval ben je qua lichten ongeveer evenveel geld kwijt, maar moet er nog wel een bridge bij. Hue heeft echter een stuk meer smart-home-producten. Voor een Xiaomi Yi Light betaal je bijna de helft, maar is het instellen soms wel iets lastiger. LifX gaat in elk geval goed mee met de concurrentie, maar heeft ook nog genoeg punten om aan te blijven werken.


Geïnteresseerd in de LifX A60 Smart Bulbs? Koop hem via Coolblue.

iftttlifxLIFX A60rgbslimme lampensmart home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren