ASUS ROG Zephyrus S GX701GX review: Ongeëvenaarde prestaties
De Asus Rog Zephyrus S GX701GX komt (in deze configuratie) met een Nvidia Geforce RTX 2080 grafische kaart met Max-Q-ontwerp, voorzien van 8 GB GDDR6 VRAM. Verder vinden we intern een achtste generatie Intel Core i7-8750H processor terug met een kloksnelheid van 4,1 Ghz en we komen ook 16 GB RAM-geheugen (uitbreidbaar tot 24 GB) en een 1 TB SSD tegen. Dit geheel maakt van de Zephyrus S absoluut geen goedkoop toestel. Deze configuratie is verkrijgbaar voor 2.899 euro, terwijl het goedkoopste model, met een RTX 2070 en SSD van 512 GB je 2.599 euro armer maakt. Dat prijskaartje wordt echter op vele vlakken goedgemaakt en je krijgt er nu eenmaal een van de dunste gaminglaptops op de markt voor. Met zijn afmetingen van 39,9 cm x 27,2 cm en een hoogte van slechts 1,87 centimeter en gewicht van 2,7kg is de Zephyrus enorm draagbaar voor een 17-inch-laptop. Hij gaat nog steeds niet even vlot in een rugzak passen als een model van 15 inch, maar in een laptoptas over je schouder merk je amper dat je hem bij je hebt.
Eens je hem uit je tas haalt veranderd dat echter, want de Zephyrus S schreeuwt om aandacht op de meest positieve manier. De aluminium behuizing ziet er simpelweg geweldig uit en het RGB-toetsenbord van de laptop springt meteen in het oog. Dit door de vele kleuren van de toetsen die allemaal naar eigen voorkeur in te stellen zijn, maar vooral ook door de plaatsing ervan. Het bevindt zich immers daar waar je normaal een trackpad zou verwachten en dat typt verrassend aangenaam, omdat je gewoon op je bureau kan steunen met je polsen. De trackpad bevindt zich rechts naast het toetsenbord en doet ook dienst als numpad. Aardig, maar niet altijd even handig om je de toetsen niet voelt.
Koel in de aanraking, heerlijk om naar te kijken
De plaatsing van het toetsenbord heeft echter ook een andere reden, want bovenaan was ruimte nodig voor het Active Aerodynamic System dat helpt met de koeling van de Zephyrus S. Bij het spelen van grafisch intense games op een dunne laptop zoals deze, kan de temperatuur immers al snel oplopen. Gelukkig helpt ASS de Zephyrus GX701GX om zijn koelte te bewaren waar dat het belangrijkste is, namelijk rond het toetsenbord.
Op het vlak van poorten vinden we rechts twee USB 3.1-poorten terug en een USB-C-poort. Links vinden we dan weer een HDMI-poort, 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, USB-C-poort (met DisplayPort-ondersteuning) en een USB 3.1-poort terug. Dat is genoeg voor de meeste situaties waarin je je zal bevinden. Een ethernetpoort ontbreek echter en dat is begrijpelijk, maar jammer. Zulk een poort zou een onnodige dikte hebben toegevoegd aan de laptop, maar als online gamer wil je steeds over een stabiele, bekabelde, verbinding beschikken. Een USB-C-adapter kan hier echter wel een oplossing brengen.
Tenslotte moeten we het gewoon nog hebben over het 144 Hz-display dat er met een responsetijd van 3 milliseconden voor zorgt dat je commando’s onmiddellijk zichtbaar zijn op het scherm. Het scherm geeft de sRGB kleurenruimte ook 100% weer, wat van de Zephyrus S een schitterend werkpaard maakt voor foto- en videoliefhebbers en professionals. Het scherm beperkt zich tot 1080p, maar dat is voldoende voor een scherm van slechts 17 inch. Wie wil kan altijd nog een externe 4K-monitor aansluiten.
Instellingen op Ultra Hoog
Dat de Zephyrus S krachtige prestaties levert moet ik je op dit punt al niet meer vertellen, de specificaties spreken nu eenmaal voor zich. De RTX 2080 Max-Q is een van de krachtigste grafische kaarten die je in een laptop kan vinden en hoewel ze wat minder krachtig is dan de desktopversie van deze kaart, krijg je in ruil daarvoor een veel eleganter design. Het viel ook helemaal niet op tijdens een sessie Assassin’s Creed Odyssey, nog steeds een van de prachtigste games van het voorbij jaar. Met de grafische instellingen op ultra hoog had de ROG Zephyrus S absoluut geen problemen om alles vloeiend weer te geven, zelfs niet als je vanop een hoge bergtop de hele omgeving wilde aanschouwen. Die hele ervaring wordt trouwens versterkt door de verrassend goede luidsprekers waarmee de Zephyrus uitgerust is en nood aan externe luidsprekers was er op geen enkel moment.
Zijn er dan helemaal geen minpunten aan de ASUS ROG Zephyrus S GX701GX, hoor ik je vragen? Toch wel, maar deze zijn niet anders dan bij andere laptops met een vergelijkbaar design. Zo zijn de ventilatoren enorm luid bij het spelen van prestatie-intensieve games en kan je bij lange speelsessies wel een headset gebruiken. Dit is nu eenmaal eigen aan dunne laptops. Een tweede minpuntje is dan weer typisch voor gaminglaptops: de batterijduur is vreselijk. Bij gewoon gebruik kan je op 2-3 uur rekenen zonder opladen en bij zwaarder gebruik is dit nog veel minder. Een gaminglaptop koop je echter niet voor die reden en dit mag je er dan ook niet van weerhouden om dit absoluut geweldige toestel aan te schaffen.
ASUS ROG Zephyrus S GX701GX: Het verdict
Ja, de prijs is hoog, maar wie de stap durft zetten en de ASUS ROG Zephyrus S GX701GX aanschaft, moet zich in de nabije toekomst geen zorgen maken over zijn hardware. Van het elegante design tot de premium bouwkwaliteit en de adembenemende prestaties, de ASUS ROG Zephyrus S GX701GX is de laptop die je wil.