Review MSI GS75 RTX 2070: opvallend uiterlijk, prachtig innerlijk
Op alle productbeelden wordt de GS75 trots getoond met een bombastisch RGB-toetsenbord. Wanneer je de laptop voor het eerst inschakelt, dansen de kleuren over het toetsenbord. Elke toets heeft een ander kleurtje en elk kleurtje beweegt. Als je net zoals ik bent, dat houd je dat niet lang vol. Mijn eerste taak werd dus het instellen van een neutraal wit licht. Dat ging zoals verwacht echt vlot (de mogelijkheden voor een lichtshow zijn echt legio dankzij de SteelSeries software) en het toetsenbord is overigens erg fijn om te gebruiken, net zoals het brede touchpad dat erg aangenaam klikt. Er is een fijne respons wanneer je een toets indrukt en de toetsen bevinden zich op een aangename positie van elkaar.
De eerste ervaring met het onderstuk van de laptop was dus erg positief, tijd om wat naar boven te kijken. Daar treffen we het 17,3-inch 144Hz/3ms scherm aan met een resolutie van 1920 x 1080. Een erg aangenaam (en snel) scherm om mee te gamen en door de dunne bezels is het ook aangenaam voor de ogen wanneer het scherm is uitgeschakeld. Dat is trouwens niet het enige dunne aan de laptop, het volledige pakketje is namelijk slechts 19mm dik (en weegt 2,25 kilogram). Qua afwerking werd er gekozen voor gouden elementen, dus als dat je ding is, wordt de GS75 designgewijs een goede keuze voor jou.
MSI dacht vast “ach, gamers gebruiken toch altijd een headset” en besloot daarom maar om te besparen op de speakers. Het resultaat is dat de laptop beschikt over erg fletse luidsprekers die je game-ervaring behoorlijk kunnen verpesten. Als je op verplaatsing gaat met je gaming laptop, vergeet dan zeker niet om je headset mee te nemen. Die zal je overigens sowieso willen dragen, want tijdens het gamen blaast de laptop vaak zodanig hard dat je een headset met noise cancelling wel kan gebruiken.
Mobiele tank
Qua aansluitingen vinden we drie USB A-poorten, twee USB C-poorten (één met Thunderbolt), HDMI-aansluiting, ethernetpoort, microSD-lezer en een hoofdtelefoon- en microfooningang. De oplaadpoort bevindt zich aan de zijkant van de laptop, wat het wat minder elegant maakt om uit te stallen op je bureau dan wanneer de oplaadpoort zich op de achterkant zou bevinden.
De MSI GS75 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het door ons verkregen model was uitgerust met een Intel Core i7-8750H, 16GB DDR4 RAM-geheugen en uiteraard de RTX 2070 met Max-Q Design. Dat laatste houdt in dat alles (behuizing, chips, stuurprogramma’s, koelingselementen, etc.) gemaakt is om te gebruiken in dunne en stille laptops. De versie die wij mochten testen kan voor 2494 euro ook van jou zijn.
Dat is genoeg voor 4 tot 5 games, maar daarna zal je al moeten kiezen welke games je wil verwijderen. Zeker wanneer je de laptop ook gebruikt voor films, werk, etc zal je al snel tegen de frustratie van zo’n kleine SSD aanlopen.
Handige bloatware
Meestal is het eerste dat ik doe wanneer ik een nieuwe laptop ervaar, de bloatware eraf gooien. Alle door de fabrikant gemaakte configuratieschermen en ‘help centers’ moeten eraf. Bij de MSI GS75 zat het echter wat anders. Plots merkte ik op dat mijn batterij vreemd gedrag vertoonde. Ik had de laptop aangesloten op een stroombron, maar toch kon hij maximaal laden tot slechts 60%. Achteraf ontdekte ik dat dit wenselijk gedrag is, dat MSI dit zo geïmplementeerd had. Dat is namelijk een instelling in het MSI Dragon Center die ervoor zorgt dat je batterij zo lang mogelijk zijn optimale conditie aanhoudt. Ook als je laptop is aangesloten op netspanning, zal hij automatisch stoppen met de batterij op te laden wanneer deze voor 60% vol zit. Vervolgens wordt het opladen gestopt en verliest de laptop terug wat lading. Als deze lading onder 50% zit, zal het opladen hervat worden tot de batterij terug een capaciteit van 60% bereikt. Die instelling is heel handig wanneer je de batterij in een goede staat wil houden, maar is minder wenselijk als je vaak op verplaatsing bent. Dan wil je namelijk steeds het huis verlaten met een volle batterij. Gelukkig is de instelling dus ook gewoon uit te schakelen via het Dragon Center. En daarmee is MSI’s Dragon Center de eerste bloatware die ik met liefde op mijn laptop laat staan.
Over dat spelen op batterij gesproken, trouwens. Wellicht wil je toch liever wachten met gamen tot je de laptop kan aansluiten op netspanning, want de gameprestaties zijn beduidend beter wanneer je de laptop hebt aangesloten op een stroombron. MSI belooft ook een batterijduur van zo’n acht uur, maar dat is wel heel erg optimistisch. Je kan jezelf al gelukkig prijzen als je al drie tot vier uur zonder de oplader kan.
Conclusie
De MSI GS75 is niet goedkoop, maar denk even na over wat MSI gepresteerd heeft. Ze hebben een van de krachtigste grafische kaarten van dit moment verwerkt in een elegante laptop die nog niet eens 19mm dik is om zo desktopprestaties naar een mobiel apparaat te brengen. Of je het nu kan/wil betalen of niet, dat is sowieso iets om enthousiast over te worden. Wil je de laatste nieuwe games spelen op je laptop en tegelijkertijd genieten van de allures van een ultrabook, dan kan je niet fout gaan met de MSI GS75.