Fossil Sport review: smartwatch met scherpe randjes

Voordelen
Batterijduur voor slechts één dag
Horloge ziet er netjes uit
Genoeg (en stevige) knoppen
Nadelen
Het blijft toch WearOS
Scherpe randen aan frame
Misschien iets te licht
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 7
Fossil was, na Montblanc, een van de eerste fabrikanten om een zuinigere Wear-processor van Qualcomm in een smartwatch te gebruiken. Vandaag leg ik uit of de Fossil Sport dé smartwatch is om op dit moment aan te schaffen.

Eerder dit jaar heb ik smartwatches van Fitbit en Mobvoi (Tic) getest. Een review van een Fossil-horloge bleef tot op heden nog uit, maar daar komt nu verandering in. Nu het zonnetje vaker begint te schijnen ben ik aan de slag gegaan met de Fossil Sport – de eerste (betaalbare) smartwatch met de Qualcomm Snapdragon Wear 3100 SoC. Het zegt je waarschijnlijk niet enorm veel, maar deze processor zou in de praktijk een langere batterijduur moeten opleveren.

Over de cijfers die de fabrikant van de processor geeft ga ik het niet hebben; het gaat daar namelijk om ‘gemiddelden’. Waar ik het in deze review wel graag over zou hebben is mijn praktijkervaring. Dat is bij een smartwatch enorm belangrijk, al is het maar omdat je niet op je smartwatch wilt wachten. We wachten met zijn allen al lang genoeg op het laden van een pagina op onze telefoon of computer en over de rampzalige batterijduur van sommige smartwatches zal ik het al helemaal niet hebben. Dus, bij deze de uitkomst van mijn testen. Let wel, de batterijduur zou per persoon kunnen verschillen. Testen zijn uitgevoerd in verbinding met de OnePlus 7 Pro en  met de helderheid van de smartwatch op stand 4.

Verpakking Fossil-horloge

Bij het ontvangen van de Fossil smartwatch werd ik een beetje verrast door de verpakking van het horloge. Waar de meeste ‘domme’ horloges in een net doosje komen, is dat bij Fossil niet het geval. Ja, het doosje is vierkant, maar de bovenkant is doorzichtig met een beschrijving van het product erop geprint. In het doosje vind je uiteraard de Fossil Sport, met daarbij ook nog een oplaadkabel van Fossil. Het gaat om een Fossil-specifieke kabel met pinnetjes. Als die breekt mag je rekenen op ongeveer 30 euro om een nieuwe aan te schaffen. Er zit overigens geen laadblokje bij.

Dat lijkt een trend te zijn voor smartwatches. Prima, maar niet iedereen heeft nu eenmaal een laadblokje over om bij de smartwatch te gebruiken. Stop er één in de doos, zoveel zal het niet kosten om een laadblokje mee te leveren. Ik ben nu misschien aan het zagen, maar het zijn wel dingen om rekening mee te houden. Is er nog wat positiviteit over? Jawel, want de Fossil Sport is haast plug-en-play. In principe levert Fossil een horlogeband mee van rubber. Heb je er niks mee, dan kan je een generiek bandje kopen met een ‘quick release’ sluiting, die je dan in een paar seconden op de smartwatch klikt. Het gaat overigens om bandjes met een breedte van 22mm.

Dan is er een ander punt: zit de smartwatch lekker om je pols? Wat direct opviel was het gewicht van het horloge, met 43 gram is het een van de lichtste horloges op de markt. In principe is het fijn dat het horloge niet zo zwaar is, je pols voelt dan immers een stuk minder zwaar. Tegelijkertijd geeft het geen gevoel van kwaliteit, dat wordt nog eens aangezet door het plastic frame aan de onderkant. Mijn Fossil Sport heeft ook een vrij scherpe rand onderaan. Als je de smartwatch eenmaal draagt voel je er niet veel van, maar ook daar zou Fossil nog verbeteringen door mogen voeren.

Gelukkig zit het horloge wel goed om mijn pols, zelfs al heb ik zeer moeilijke polsen voor een horloge. Wat betreft het uiterlijk ziet de smartwatch tevens er prima uit. Mijn exemplaar bevat een donkergrijs bandje en het frame aan de voorkant is ook voorzien van een grijze coating. Het scherm is uiteraard voorzien van kraswerend glas, ik heb dan ook geen krassen op de smartwatch kunnen krijgen in mijn testen. Qua knoppen, één draaiknop en twee knoppen puur om apps te lanceren, is de smartwatch ook prima voorzien. Daarnaast voelen de knoppen stevig aan, de komende jaren zal je er in elk geval geen problemen aan ondervinden.

Het blijft toch WearOS

Hoe goed een smartwatch ook mag zijn, WearOS blijft in de meeste gevallen een reden om de smartwatch niet aan te schaffen. Wat mij betreft moet je de Fossil Sport alleen kopen als je er voornamelijk notificaties op wilt ontvangen, met zo nu en dan nog een sportactiviteit tussendoor. De naam suggereert dat Fossil de smartwatch voor  sporters op de markt heeft gebracht, maar daar is WearOS niet perfect voor. Ja, het horloge heeft een hartslag-sensor en er is GPS aan boord, maar je mist nu eenmaal de veelzijdigheid van een Fitbit of Garmin als het op sporten aankomt.

Die twee bedrijven hebben specifieke software, waar jaren van ontwikkeling in zit. Terwijl WearOS in sommige gevallen nog uit de kinderfase moet komen. In mijn testperiode ben ik uiteraard met de smartwatch gaan sporten en het werkt goed – maar je moet het horloge nog altijd elke dag opladen. Gebruik je het horloge één dag niet en laad je hem niet op? Dag sportactiviteit met een smartwatch, dat terwijl een Fitbit met gemak een week mee kan gaan. Daarmee schuif ik de Fossil Sport niet per se weg, want de smartwatch is zeker snel genoeg en de hardware is het probleem ook niet. WearOS, het besturingssysteem zonder handige apps, is dat wel.

Nu ik de hardware nog even benoem, is het belangrijk om dat ook nog even te bespreken. In 2016 liet Qualcomm voor het eerst een SoC zien die puur en alleen gemaakt was voor WearOS. Deze SoC was toen nog gemaakt met de processorkernen uit de Snapdragon 400 processor: om precies te zijn de A7-kernen van ARM. De verwachting was dat Qualcomm in 2018 een geheel nieuw design zou tonen, al was dat blijkbaar te veel gevraagd. Bij de lancering van de Wear 3100 werden we namelijk geconfronteerd met dezelfde processorkernen, wederom de Cortex A7-kernen van ARM, met een extra ‘processor’ die de kleine taken moest afhandelen. Juist deze processor moest de batterijduur verbeteren, maar het is nog onbekend of er softwarematige ondersteuning aanwezig is om deze processor te gebruiken.

Onder de eindstreep

Het schrijven van deze conclusie bracht gemixte gevoelens. Het horloge zat namelijk wel goed om mijn pols, het scherpe randje verwacht je echter niet voor 250 euro. Knoppen zijn er genoeg en ook het scherm ziet er in de meeste gevallen goed uit – het blijft alleen jammer dat de randen rond het scherm zo groot zijn. Mijn laatste punt van kritiek is betreffende WearOS en het huidige stadium waarin het zich bevindt. Erg positief is het allemaal niet. Het mist de verfijning die je verwacht van een besturingssysteem, vooral als je ziet dat Apple het wel mogelijk weet te maken. Daarnaast is Qualcomm als fabrikant ook een mededader van het ‘tegenhouden’ van WearOS. Met zijn slome processoren is het gewoon moeilijk om het besturingssysteem naar een nieuw niveau te brengen. Een bruikbaar niveau, dat is alles waar ik om vraag…

Maar niet alleen Qualcomm en Google maken zich schuldig aan het ‘slopen’ van WearOS. Fabrikanten maken maar al te graag horloges van 300 euro om daar dan 4GB opslag in te stoppen, evenals 512MB RAM. Ja, 512MB RAM zie je maar al te vaak terug in smartwatches. Dat is jammer, want een telefoon met 512MB RAM kan je niet eens meer kopen, maar waarom dan wel een smartwatch met zo weinig RAM-geheugen? Hetzelfde geldt voor de interne opslag, wat zijn nu echt de kosten van bijvoorbeeld 16GB UFS of eMMC-geheugen? Waarschijnlijk kost het allemaal niet zoveel, maar zijn dat juist de plekken waar fabrikanten de hoeken af weten te snijden. Bij Fossil herken ik dezelfde problemen.

Uiteindelijk wil ik onder de streep uiteraard een antwoord voorzien of je de smartwatch nu wel of niet aan moet schaffen. Wat mij betreft moge het duidelijk zijn: doe maar niet. En dat niet alleen voor deze smartwatch, maar voor alle WearOS-horloges. Hoe leuk ze er allemaal uitzien, erg gebruiksvriendelijk zijn ze niet en ze zijn nog altijd vrij duur. Als je ze puur voor notificaties gebruikt, dan zou je eventueel bij een Gear of Galaxy-smartwatch kunnen kijken. Ga je de smartwatch hoofdzakelijk gebruiken om ermee te sporten, dan staan de Gear-smartwatches wederom in de rij, gevolgd door sporthorloges van Fitbit, Garmin en TomTom. Ze zijn weliswaar duurder, maar je krijgt ook echt meer waar voor je geld.


Geïnteresseerd in de Fossil Sport Smartwatch? Koop hem via Coolblue.

fossilFossil Sportmobielreviewsmartwatch

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken