Logitech G703 Lightspeed review: Gamen met de snelheid van het licht
Als er ons op de redactie gevraagd wordt of we een product willen reviewen, wordt dat altijd eerst even gegoogled. Groot was dan ook onze schok toen we bij de Logitech G703 voornamelijk resultaten uit 2017 zagen verschijnen. Onze fout, zo bleek, want het gaat hier over de Logitech G703 Lightspeed, een nieuwe versie van deze draadloze gaming muis, voorzien van Logitech’s nieuwe HERO 16K-sensor, die belooft voor betere prestaties en een langere batterijduur te zorgen.
Specificaties: Logitech G703 Lightspeed
Logitech is al een tijdje bezig met het vervangen van de sensor in hun meest populaire muizen (we reviewden ook de G903 Lightspeed) en met rede. De HERO 16K-sensor is een indrukwekkend stukje technologie en maakt gebruik van een variabele framerate en spanning in de verschillende componenten. Dat klinkt enorm technisch, maar in praktijk zorgt dit ervoor dat muisbewegingen accuraat gevolgd worden (aan een snelheid van 400 inches per seconde) en je cursor niet over het scherm springt als je de muis even opheft (de lift-off distance). De HERO-sensor heeft een bereik van 100-16.000 DPI waarmee je in letterlijk elke situatie de perfecte instelling kan vinden. De sensor is bovendien 10 keer zo efficiënt als in vorige generaties, wat voor een batterijduur van 36 uur moet zorgen (60 uur zonder RGB-verlichting). Als je er trouwens voor kiest om de G703 te combineren met Logitech’s Powerplay muismat, hoef je dankzij de ondersteuning voor draadloos opladen nooit nog je muis van een kabel te voorzien. Verder is er ook aan het gewicht van de muis gesleuteld, waardoor ze nu nog maar 95 gram weegt, al kan je het meegeleverde gewichtje gebruiken om ze 10g zwaarder te maken.
Design
Wil je een futuristisch uitziende muis, dan is de G903 eerder iets voor jou. De G703 heeft een traditioneel design, maar slaagt er toch in er elegant uit te zien met zijn volledig zwarte finish en RGB-verlichting in het scrollwiel en G-logo. Die kleuren zijn naar eigen voorkeur aan te passen via de Logitech G Hub software, waarover later meer. Op basis van mijn ervaring met gaming muizen van verschillende merken en formaten, kan ik zeggen dat de Logitech G703 comfortabel in de hand ligt, zelfs als die handen aan de grote kant zijn. Ze past goed in de palm van je hand en de zijknoppen zijn makkelijk te bedienen.
Prestaties
De Logitech G703 is een gamingmuis, maar op de TechPulse-redactie moet uiteraard gewerkt worden en dus begonnen we alvast met onze test tijdens het uitvoeren van het betere kantoorwerk. Wat opviel was dat de G703 enorm goed glijdt over eender welk oppervlak, een voordeel als je plots geen muismat ter beschikking hebt en het met een magazine moet doen. Met het gewichtje van 10g toegevoegd, merk je dat de muis aan de achterzijde zwaarder wordt en er een verschil in balans ontstaat. Dat stoorde echter niet bij het gebruik van de muis en na het gewichtje even te verwijderen werd het al snel teruggeplaatst. Tijdens het gamen voelde de muis nog steeds zeer goed aan en dat in een brede waaier van games. We genoten van meerdere uren Overwatch, World of Warcraft en ook TeamFight Tactics en stoorden ons geen moment aan de G703, net zoals het hoort. Als een muis je tijdens het gamen opvalt, is er iets mis. Verder was de batterijduur prima en maakten we er geen probleem van om de muis enkele dagen zonder kabel in onze rugzak mee te nemen.
Software
We doken ook even in de Logitech G Hub-software. Het eerste dat je daar terugvindt is de batterij-indicator, die een procentuele weergave geeft van de resterende batterijduur en dus wat gokwerk wegneemt tijdens het gebruik. Verder kom je de gebruikelijke mogelijkheden tegen. Je kan de verlichting van de muis aanpassen naar eender welke kleur en ook het effect van de leds kan je aanpassen. Wij zijn een fan van vast, maar screen sampler en audiovisualisatie zijn leuke extra’s. Uiteraard kan je ook zelf toetsencombinaties aan je verschillende muisknoppen binden en laat de software je zelf je DPI kiezen en de verschillende niveaus instellen waar je voor kan kiezen via de knop onder het scrollwiel. Profielen instellen per spel gaat natuurlijk ook en dat zijn zowat alle mogelijkheden die we willen.
Prijs
Met zijn prijskaartje van 119 euro is de Logitech G703 gamingmuis zeker niet goedkoop, maar het is nu eenmaal het prijspunt dat gezet is op de markt en concurrenten zoals Razer bieden soortgelijke draadloze muizen aan op eenzelfde prijspunt. Het belangrijkste is echter dat de muis aanvoelt als een premium muis en dat doet ze zeker. Fervente gamers die van een klassieke muis willen overstappen naar een gamingmuis, of van draad naar draadloos willen gaan, doen hier dus zeker een goede koop. Draadloos opladen via de Powerplay muismat voor 129 euro extra, vinden we wel wat veel.
Verdict
Naar onze ervaring moet een muis perfect aanvoelen de eerste keer dat je ze gebruikt en dat was het gevoel dat we hadden bij de Logitech G703. De gamingmuis heeft een traditioneel design met moderne touch en ligt perfect in de hand. Ze beweegt zich vlotjes over elk oppervlak en is makkelijk aan te passen aan je eigen speelstijl dankzij de Logitech G Hub-software. De prijs kan een struikelblok vormen voor de meer casual gamer, maar voor zij die dagelijks meerdere uren spelen, is de Logitech G703 de investering waard.