Reviews

Review Samsung Galaxy Note 10 Plus: De grenzen verlegd

Voordelen
Onovertroffen camera's
Meer functies in de S Pen
Goede batterij
Razensnelle prestaties
Nadelen
Te groot formaat
DeX heeft nog werk nodig
Geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting meer
Enorm duur
Aanbevolen prijs: €1099
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Samsung Galaxy Note 10 Plus verlegt de grenzen van smartphones en heeft enorm veel mogelijkheden, maar maar ook een enorm prijskaartje.

Het eliteclubje van smartphones boven de 1000 euro heeft er een nieuw clublid bij, de Samsung Galaxy Note 10 Plus. De Note-smartphones staan erom bekend om enorm krachtige en veelzijdige toestellen te zijn, die zich bovendien onderscheiden van de rest door hun ingebouwde bluetooth-stylus (de S Pen). Intussen zitten we aan de tiende generatie van de Galaxy Note en Samsung heeft zich wederom een jaar druk bezig gehouden om hun vlaggenschip nog beter te maken. Ik ging er een paar weken mee aan de slag.

Vertrouwd design met kleine aanpassingen

De Galaxy Note-smartphones springen qua design uit boven de concurrentie, deels door de S Pen en deels door het eerder rechthoekige uitzicht, al heeft Samsung deze keer gekozen voor aflopende schermranden. Een opvallende aanpassingen is hier het weghalen van de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Er zit ook geen tussenstuk (USB-C naar 3,5mm) in de doos, dus je bent genoodzaakt om dit afzonderlijk aan te kopen als je je traditionele hoofdtelefoon of een aux-kabel wil aansluiten. Er zit wel een paar oortjes van AKG met USB-C in de doos als compensatie, al had ik hier liever het bekende tussenstukje gezien.

De Bixby-knop om meteen de spraakassistent Bixby op te roepen én waarover veelvuldig geklaagd werd omdat hij nu eenmaal niet nuttig was, is eindelijk verwijderd. Bixby is echter wel aanwezig en kan je nu activeren door de ontgrendelknop lang ingedrukt te houden. De ontgrendelknop en volumeknoppen zitten nu aan de linkerkant, hoewel je die gebruikelijk aan de rechterkant terugvindt, maar na enkele dagen ben je daaraan gewend.

De vingerafdrukscanner zit hier wederom in het scherm en dat voorspelt weinig goeds, aangezien Samsung hier de bal al eerder heeft misgeslagen. Dit keert slaat het eindelijk de nagel op de kop door de vingerafdrukscanner niet alleen hoger te plaatsen, zodat je meer kans hebt dat je vinger meteen juist ligt, maar ook door hem sneller te laten werken. In vergelijking met de Galaxy S10 Plus ging het ontgrendelen hier veel sneller en is het zelden voorgevallen dat ik mijn vinger een tweede keer op de scanner moest leggen.

De Samsung Galaxy Note 10 Plus is vervolgens een van de snelste, maar ook grootste smartphones die er bestaan op dit moment met een formaat van 6,8 inch met een maximumresolutie van 3040 x 1440p. De batterij van 4.300mAh houdt zich hier goed staande bij de standaardinstelling van 2280 x 1080p, maar met de hoogste resolutie haal je het einde van de dag niet altijd. In iets minder dan een uurtje is de Note 10+ gelukkig weer volledig opgeladen en met de afzonderlijk aan te kopen snellader van 45W wordt dit ingekort tot slechts een halfuur. Persoonlijk vind ik dit formaat gewoon te groot voor een smartphone. Hij lag niet comfortabel in mijn hand en gebruik met één hand was verre van handig.

Meer functies in de S Pen

De grootste upgrade in de Galaxy Note 10 Plus zit in de S Pen. Die heeft er heel wat extra functies en een betere batterijduur gekregen. Zoals voorheen kan je op je scherm beginnen kribbelen en die notitie opslaan in Samsung Notes, waar je die geschreven tekst nu ook kunt omzetten in getypte tekst, tenminste als je handschrift duidelijk genoeg was. De Air Actions zijn hier de allernieuwste toevoeging. Hiervoor kan je de knop op de S Pen gebruiken om vanop een afstand foto’s te maken met een simpele druk op de knop.

Nu zijn daar Air Actions bijgekomen, waardoor je bepaalde acties koppelt aan bepaalde bewegingen die je vanop afstand maakt met de S Pen. Naar boven bewegen wisselt bijvoorbeeld van selfiecamera naar de camera’s achteraan en zijwaarts bewegen laat je navigeren door de verschillende cameramodi. Als je draait met de S Pen kan je zelfs in- en uitzoomen, al liep dat in de praktijk wel een paar keer fout en duurt het even voor je het onder de knie hebt.

In de praktijk zijn die extra toevoegingen slechts nuttig voor een beperkt doelpubliek. Er wordt namelijk gemikt op mensen die alleen de wijde wereld verkennen en intussen foto’s/video’s van zichzelf willen. Zij kunnen dan vanop afstand de camera instellen zoals zij willen met de S Pen. Ikzelf heb tijdens het testen jammer genoeg weinig voordelen ondervonden van deze nieuwe functies.

Bekende camera’s met extraatjes

De camera’s op de achterkant zijn oude bekenden die rechtstreeks gekopieerd zijn van de Samsung Galaxy S10 Plus die eerder dit jaar werd gelanceerd. De Galaxy Note 10 Plus voegt daar extra nog twee extra lenzen aan toe voor dieptezicht. Hier is alvast een kleine opfrissing van de camera’s: 12MP-hoofdcamera (optische beeldstabilisatie, dubbel diafragma f/1.5 & f/2.4), 16MP-groothoeklens (f/2.2), 12MP-telelens (optische beeldstabilisatie, f/2.2, 2x optische zoom), VGA-dieptecamera, 10MP-frontcamera. De camera’s leveren ook hier fantastische prestaties af zoals bij de Galaxy S10, maar vooral de nieuwe functies sprongen in het oog.

Door de dieptecamera kan je nu video’s maken waarbij de achtergrond vervaagd wordt, zoals in foto’s met bokeh-effect. Hier is vooral de ColorPoint-functie leuk, waar je onderwerp in kleur blijft en de achtergrond zwart-wit wordt. Dit werkte niet 100% feilloos en op sommige momenten werden handen van personen soms ook kort zwart-wit gekleurd. De AR Doodle functie is een leuke toevoeging waarmee je op bepaalde voorwerpen kunt tekenen met de S Pen, waarna je tekeningen op het onderwerp zullen blijven staan terwijl jij beweegt, wat voor grappige scenario’s zorgde toen ik konijnenoortjes op het gezicht van een nietsvermoedende collega tekende.

De Galaxy Note 10 Plus is bovendien erg geschikt om te filmen en bevat betere beeldstabilisatietechnologie, waardoor lichte bewegingen tijdens het wandelen beter opgevangen worden, wat ook in de praktijk werd waargemaakt. De functie om tijdens het filmen tussen de drie lenzen te wisselen was bovendien erg handig, al had de overgang hier vlotter gemogen.

Tot slot is er nog de audiozoomfunctie. Als je tijdens het opnemen van een video inzoomt op een onderwerp dan zou achtergrondgeluid weg gefilterd moeten worden zodat het onderwerp beter hoorbaar is. De functie kan je jammer genoeg niet handmatig activeren en het is ook niet altijd even duidelijk of audiozoom nu geactiveerd is of niet. Het concept is handig om op een rumoerige locatie toch duidelijk de stem van een persoon op te nemen, maar in de praktijk loopt dat niet altijd even vlot.

Er zijn dus enkele leuke toevoegingen gebeurd bij de camera’s, maar ook hier kan je de vraag de stellen of de wereld echt schreeuwt om half afgewerkte functies zoals audiozoom en of je meer dan 1000 euro wil uitgeven om een leuke video op social media te posten.

Galaxy Note 10 Plus: Een laptop in je broekzak met Samsung DeX

Een andere vernieuwing van Samsung die samen met de Galaxy Note 10 Plus werd gelanceerd is de nieuwe DeX-omgeving. Een paar jaar terug lanceerde Samsung zijn DeX-station waarmee je bepaalde smartphones kon aansluiten op een computerscherm en als desktop kon gebruiken. Erg populair was DeX jammer genoeg niet, maar dat is nu veranderd. Door je laptop met je Galaxy Note10+ te verbinden en de DeX-software van de Samsung website te downloaden, kan je al aan de slag met DeX, waardoor het DeX-station overbodig wordt.

Ik ben ook even kort aan de slag gegaan met DeX en het ziet er alvast veelbelovend uit voor power users die hun smartphone intensief gebruiken. De gloednieuwe Exynos 9825 processor en het gigantische RAM-geheugen van 12GB maken de smartphone even sterk als sommige laptops. Al het zware werk wordt door de Galaxy Note 10 Plus verricht, dus je kan hem op een stokoude laptop aansluiten en toch aan een degelijk tempo werken. In zijn huidige vorm is DeX nog niet optimaal en werkte het geheel wat stroef. Bepaalde apps, zoals Firefox, zijn nog niet ondersteund en alle apps zijn, welja, apps. De Microsoft Word-app op een groot scherm is nu eenmaal niet het mooiste ding dat er is.

Samsung heeft echter wel een nieuwe deur geopend en laat zien dat onze smartphones heel letterlijk omgevormd kunnen worden tot een laptop in onze broekzak. Het geheel mag nog wat verfijnder en vooral de unieke sneltoetsencombinaties van DeX zijn lastig en moeilijk te onthouden. In zijn huidige vorm zou ik DeX nog niet aanraden als vervanger voor je laptop of desktop, maar met enkele software-updates en samenwerkingen zit er zeker potentieel in.

Is de Galaxy Note 10 Plus zijn geld waard? Na mijn reviewperiode blijft dit een moeilijke vraag om te beantwoorden. Samsung heeft de Note zeker en vast verbeterd door nieuwe functies aan te brengen, maar niet al die functies zal je in de praktijk gebruiken. De meest nuttige functie is de nieuwe Samsung DeX, maar voorlopig is het moeilijk om DeX als vervanger van je laptop te gebruiken. Als je de Note 10 Plus ten volste kan benutten, is hij zijn geld waard, zeker als DeX enkele updates krijgt, maar het aantal gebruikersprofiel dat alle mogelijkheden van deze smartphone kan benutten, is zodanig klein dat ik mij ook hier afvraag hoe goed hij zal verkopen.


Geïnteresseerd in de Samsung Galaxy Note 10 Plus? Koop hem via Coolblue.

Androidgalaxy note 10 plusmobielsamsungsamsung dexsamsung galaxy notesmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken