Review Sony Xperia 1: het beste van Sony in een onhandig jasje
Als je je ooit afgevraagd zou hebben hoe 4K eruit zou zien op een smartphone, dan kan Sony je voortaan een antwoord bieden op die vraag in de vorm van de Xperia 1. Op de achterkant vind je nog een trio van 12MP-lenzen die toegespitst zijn op video-opname, eveneens in 4K, en een scherm met een beeldverhouding van 21:9, wat je gewoonlijk terugvindt in de bioscoop. De kostprijs voor dit cinematografisch wonder bedraagt een kleine 1000 euro en – je zou het bijna vergeten – je kan er ook mee bellen en sms’en.
4K met kleine lettertjes
Laten we beginnen met het verkoopargument van de Xperia 1, zijn 4K-beeldscherm van 6,5 inch met een 21:9-verhouding. Een van de grootste pluspunten van de Xperia 1 is tegelijk een van zijn grootste minpunten. Ten eerste gaat het hier om een native 4K-scherm en niet om software die gebruikt wordt om Full HD-beelden op 4K-beelden te laten lijken. Het nadeel hier is dat er amper toepassingen op een smartphone zijn die 4K én HDR ondersteunen.
Tenzij de je videobewerker gebruikt om je eigen 4K-filmpjes te bewerken of Netflix een film in 4K bekijkt, heeft die resolutie weinig nut. De standaardresolutie is, zoals gewoonlijk, Full HD (1080p), dus tenzij je urenlang wil Netflixen of je eigen video’s gaat bewerken, ga je weinig merken van dat 4K-scherm. Als je echter een video in 4K met HDR bekijkt die een beeldverhouding van 21:9 ondersteunt, is het werkelijk een streling voor het oog. Geen enkele andere smartphone kan deze kwaliteit evenaren op dit moment.
Ook hier struikel je over hetzelfde blok als hiervoor: er is niet enorm veel content die in 4K gefilmd is en een beeldverhouding van 21:9 heeft. Daar komt ook nog bij dat niet elk Netflix-abonnement 4K bevat, dus het 4K-scherm kan slechts uitzonderlijk zijn ware kracht laten zien. Een klein minpuntje van het scherm is tot slot de maximale helderheid. Tijdens de late uurtjes kan het scherm verrassend donker worden, zeker in combinatie met de nachtmodus, maar bij fel daglicht schiet de helderheid soms tekort.
Schoonheidsfoutjes
Als je kijkt naar het ontwerp van de Xperia 1, dan lijkt Sony nog in 2018 te hangen. Er is geen notch aanwezig bovenaan, de selfiecamera zit in het vertrouwde zwarte balkje met de speaker in het midden. Alleen de bovenste schermrand is dus wat dikker, maar de overige drie zijn enorm dun. De vingerafdrukscanner is daarnaast verplaatst naar de rechterkant, samen met alle andere knoppen. Bovenaan zit de volumeknop, met daaronder een klein deukje voor de scanner, daaronder zit de vergrendelknop en helemaal onderaan zit een knop om de camera te bedienen.
Het is ongebruikelijk om de vingerafdrukscanner aan de zijkant de plaatsen, maar zowel de Razer Phone 2 als de Honor 20 hebben bewezen dat het kan werken. In de praktijk merk dat je ofwel de Xperia 1 meteen ontgrendelt ofwel (en vooral) vijf keer probeert je vinger te verplaatsen en uiteindelijk je patroon/code ingeeft. Gezichtsherkenning ontbreekt volledig, wat je niet verwacht van een smartphone op dit prijspunt. Qua ontgrendeling ga je dus aangewezen zijn op je pincode of patroon als meest betrouwbare optie.
De 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt ook, maar Sony voorziet je wel van een tussenstukje (USB-C naar 3,5mm). Opvallend is ook het gebrek aan draadloos opladen, waardoor je niet tegelijk muziek kan luisteren met een hoofdtelefoon met kabel en je smartphone kan opladen. Die batterij zelf laat ten slotte te wensen over, met een exemplaar van 3.330mAh zit de Xperia 1 op hetzelfde niveau als de iPhones die bekend staan om hun slechte batterijduur.
Bij gemiddeld gebruik kan je de dag nog doorkomen, maar vooral bij het filmen en gamen krijgt de batterij rake klappen, waardoor je best een powerbank bij de hand hebt. Snelladen is gelukkig wel aanwezig en in onze testen was de smartphone na een halfuurtje van 0% naar 50% opgeladen en na 1,5 uur was hij weer volledig opgeladen.
Slanke software
Op het vlak van software doet de Xperia 1 het wel enorm goed. Er is zijn enorm weinig vooraf geïnstalleerde apps en de apps die er staan, ga je vermoedelijk ook gebruiken. CinemaPro is bijvoorbeeld een app waarmee je de Xperia 1 omtovert tot een videocamera en allerlei instellingen nauwkeurig kan aanpassen. Enige voorkennis van video is hier wel vereist, want CinemaPro bevat geen automatische instellingen, je moet het werk hier zelf doen.
De gewone camera-app helpt je daarentegen wel met behulp van artificiële intelligentie, maar daarover later meer. Een handige ingebouwde functie van Sony die wat extra aandacht verdient is Battery Care, die de levensduur van je batterij maximaliseert. Het detecteert automatisch wanneer je je smartphone oplaadt en na iets meer dan een week had de Xperia door dat ik om ongeveer 23u ging slapen en dat mijn wekker door de week om 6u50 afging, waardoor hij de stroomlading door de nacht heen gelijk verdeelde zodat hij om 6u50 opgeladen was. Op die manier wordt er geen onnodige stroom in de batterij gepompt, waardoor de maximale capaciteit op termijn trager zal afnemen.
Een klein minpuntje is de Game Enhancer, die op zich handig is om je games te boosten, je batterij te sparen of een schermopname te maken, maar de transparante bubbel die voortdurend aan de zijkant van je scherm zweeft, kan storend worden. De 6GB aan RAM-geheugen en gloednieuwe Snapdragon 855 processor zorgen er bovendien voor dat elke game probleemloos te spelen is.
Sony’s beruchte camerakwaliteit
Als het op camera’s aankomt, dan hoort Sony ongetwijfeld bij de grote namen. Die camerakwaliteit is ook naar de Xperia 1 gebracht. De lenzen achteraan zijn “maar” 12MP, maar dat is perfect voor een smartphone en er zitten heel wat andere snufjes in verpakt. We krijgen een 12MP-hoofdlens, 12MP-telelens met 2x optische zoom en nog een 12MP-groothoeklens, waarbij zowel de hoofdlens als telelens geavanceerde optische beeldstabilisatie bevatten zodat eventuele trillingen met je handen weg worden gefilterd voor een haarscherp resultaat.
Elke lens doet wat hij moet doen, al is de 2x optische niet heel indrukwekkend. Als je in wil zoomen, ga je hoogstwaarschijnlijk verder inzoomen dan dat en ga je verder met de digitale zoom waardoor de fotokwaliteit afneemt. De groothoeklens is ook prima, al had ik hier het gevoel dat de randen van de foto’s soms iets sterker gebogen waren dan bij de concurrentie. Een afzonderlijke nachtmodus heeft de Xperia 1 niet, maar als de scènedetectie bij het nemen van het foto vindt dat het te donker is, dan wordt de sluitertijd automatisch iets langer om het eindresultaat helderder te maken. Die resultaten zijn in de praktijk heel accuraat en bevatten weinig ruis, maar een optie om die nachtmodus snel handmatig aan te zetten, was handig geweest.
Wat betreft de 4K HDR-video-opname blijf ik met een dubbel gevoel achter. De eerste keer dat je die modus inschakelt in de camera krijg je de melding dat de smartphone kan oververhitten, waarna alle apps meteen afgesloten worden. Toen ik daarna begon op te nemen, haperde het beeld na drie seconden en blokkeerde alles. Op het scherm zag ik een vastgevroren beeld en geen enkele toets werkte nog, de smartphone uitzetten was dus ook geen optie. Tegelijk werd heel het toestel voortdurend warmer en na ongeveer een halfuurtje wachten was alles weer in orde. Dit kan puur toeval geweest zijn, aangezien ik bij mijn volgende pogingen geen problemen had, maar voor dit geld verwacht je zo’n crash niet.
Als de Xperia 1 niet volledig crasht, zijn de resultaten ook hier prachtig en de snelle editor voor de slow-motion opname is enorm gebruiksvriendelijk en behoeft weinig uitleg. In de galerij kan je bovendien overzichtelijk zien welk effect op welke video zit. De vraag is nu of je 949 euro wil uitgeven aan een smartphone die eigenlijk vooral een (video)camera is of gewoon een videocamera koopt en daarnaast een meer betaalbare smartphone.
Geïnteresseerd in de Sony Xperia 1? Koop hem via Coolblue.