Review: Fossil Gen 5 smartwatch: De sprekende klok
Als je een iPhone hebt en op zoek gaat naar een smartwatch, dan is een Apple Watch de meest voor de hand liggende keuze. Met een Android-smartphone is die keuze minder voor de hand liggend, aangezien bekende horlogemakers zoals Fossil soms ook kwalitatieve smartwatches aanbieden. Voor deze review hebben we de Fossil Gen 5 aan de pols gevoeld.
Premium design
Fossil is een doorwinterde horlogefabrikant, dus over het design van de Fossil Gen 5 kunnen we absoluut niet klagen. Je heb ten eerste keuze uit heel wat verschillende designs voor zowel mannen als vrouwen en universele modellen. Door zijn ronde 1,3 inch AMOLED-scherm in combinatie met de verschillende 22mm-bandjes ziet de smartwatch eruit als een gewoon horloge, in tegenstelling tot de Apple Watch met zijn vierkante ontwerp.
In de meeste omstandigheden kan je goed zien wat er op het schermpje staat en bij fel zonlicht kan je gebruikmaken van de Sunlight Boost in de instellingen. Je kan de helderheid automatisch laten instelling, maar het was echter handiger geweest als je de helderheid ook kon bedienen via het snelmenu, want momenteel moet je naar de uitgebreide display-instellingen navigeren om de helderheid aan te passen.
De batterijduur hangt vervolgens af van het profiel dat je kiest (waarover zo meteen meer), maar in de praktijk zal je de Fossil Gen 5 elke nacht in het oplaadstation mogen plaatsen. Tijdens onze reviewperiode ging de smartwatch gemiddeld anderhalve dag mee, maar twee volledige dagen hebben we nooit gehaald.
Stormvloed aan batterij-instellingen
Het is duidelijk dat je hier te maken met een smartwatch en geen sporthorloge. Er zit wel een hartslagsensor in de Fossil Gen 5, maar heb je een aparte app nodig om je hartslaggegevens te raadplegen. Sleep tracking is niet aanwezig, maar dat is logisch aangezien de batterij het geen twee dagen volhoudt en het horloge elke nacht opgeladen moet worden. De batterijduur is trouwens gebaseerd op het profiel voor dagelijks gebruik.
De Fossil Gen 5 geeft je verschillende batterij-opties: Daily, Extended, Custom en Time Only. Het Daily-profiel activeert alle mogelijke functies van de smartwatch, waardoor hij ’s avonds weer aan de oplader moet. Extended schakelt ’s nachts de bluetooth-verbinding uit en deactiveert o.a. het always-on screen, de geluidjes en de “OK Google” herkenning van Google Assistant. Met dat profiel hou je het zo’n 2 à 3 dagen vol, afhankelijk van hoeveel je de Fossil Gen 5 gebruikt. Bij Custom kan je alles naar wens instellen en Time Only weergeeft alleen de tijd en schakelt alle andere opties uit, waardoor je achterblijft met een doodgewoon horloge zonder slimme functies.
De Fossil Gen 5 wisselt bovendien automatisch van profiel bij bepaalde batterijniveaus. Hij schakelt eerst over van Daily naar Extended en vervolgens naar Time Only zodat je toch nog iets hebt aan het horloge. Tot slot moet je de batterij-instellingen ingeven op het horloge zelf.
De hel van Wear OS
Alles aan de buitenkant van het horloge is het werk van Fossil, maar de software is het werk van onze goede vriend Google. De Fossil Gen 5 draait namelijk Wear OS, het besturingssysteem dat Google voor smartwatches heeft ontwikkeld. Merken zoals Samsung en Huawei kiezen hier voor hun eigen besturingssysteem en het werd al snel duidelijk waarom.
Zo is de smartwatch waterdicht, maar zijn de opties om je sportactiviteiten beperkt tot de mogelijkheden van Google Fit, en dat zijn er niet veel. Er is ook een Play Store aanwezig in de smartwatch, maar enorm veel nuttige apps zitten hier niet bij. Het enige leuke aan Wear OS zijn de verschillende wijzerplaten en de ingebouwde Google Assistant. De Fossil Gen 5 gaat net iets beter om met Google Assistant dan andere smartwatches, enerzijds door zijn grotere RAM-geheugen van 1GB en anderzijds door zijn ingebouwde luidspreker.
Net zoals op je smartphone kan je de assistent oproepen door “OK Google” te zeggen of op het icoontje te tikken, gevolgd door je commando. Afhankelijk van je commando zal Google Assistant een kort antwoord laten zien, zoals het weerbericht, of je doorverwijzen naar een website die je op je smartphone moet openen. In dit geval kan het antwoord dus ook voorgelezen worden, maar niet in elke taal. Zo merkten we op dat onze Nederlandse assistent niet zo spraakzaam was, maar toen we de taal naar het Engels wisselden, hadden we wel een sprekende klok.
Indien je bepaalde smart home-producten gelinkt hebt aan Google Home, kan je die ook bedienen via Google Assistant in de smartwatch. De integratie van Google Assistant is hier mogelijk nuttiger dan het beperkte aanbod aan Wear OS-apps in de Play Store. De vraag is nu of je 300 euro wil uitgeven aan een smartwatch waarmee je kan praten terwijl je ook gewoon tegen je smartphone kan praten voor hetzelfde resultaat. Je smartphone moet bovendien binnen het bluetooth-bereik van de Fossil Gen 5 zijn om Google Assistant te laten werken, dus de kans dat je smartphone en smartwatch tegelijk reageren op “OK Google” is tevens erg groot.
Geïnteresseerd in de Fossil Gen 5? Koop hem via Coolblue.