Reviews

ASUS ROG Zephyrus G GA502 review: Heerlijk gamen onderweg

Voordelen
Premium ontwerp
Scherpe prijs
Sterke prestaties
USB-A en USB-C poorten
Nadelen
Zwakke netwerkadapter
Display mag helderder
Luid bij hoge prestaties
Aanbevolen prijs: €1599
Waar te koop?
Totaalscore 8
Op zoek naar een laptop die draagbaar is, er goed uitziet en je de kans geeft om op verplaatsing te gamen? Dan is de ASUS ROG Zephyrus G iets voor jou.

ASUS ROG is het voorbije jaar meer dan ooit een merk geworden om in de gaten te houden als je een echte gamer bent. In de hoogste categorie hebben we eerder dit jaar nog de ASUS ROG Zephyrus S GX701GX getest, maar ook voor ongeveer de helft van dat budget kan je een geweldige gaminglaptop op de kop tikken. We stellen je dan ook graag voor aan de ASUS ROG Zephyrus G GA502.

 

ASUS ROG Zephyrus G

Design

Voor we een kijkje nemen onder de motorkap van de Zephyrus G, moeten we eerst even stilstaan bij het design van deze gaming laptop. Dat doet in eerste instantie denken aan dat van de Zephyrus S-lijn en daar hebben we absoluut geen problemen mee. Het deksel van de laptop bestaat ook hier weer uit geborsteld aluminium en dat zorgt voor een indrukwekkend visuele presentatie.

De ROG Zephyrus G is een toestel waarmee we ons gerust in het openbaar willen vertonen. Iets dat lang niet van alle gaming laptops gezegd kan worden. Hij ziet er ook simpelweg elegant uit door zijn dikte van slechts 2 centimeter en de dunne schermranden van slechts 6,2 millimeter zorgen er dan weer voor dat het 120 Hz scherm van 15 inch in een behuizing past die normaal is weggelegd voor een 14 inch-laptop. De Zephyrus G past daarom enorm makkelijk in je rugzak en ook dat is bij veel gaming laptops niet vanzelfsprekend. Een MacBook Air is de Zephyrus G niet, maar met zijn gewicht van slechts 2,1 kilogram hoor je ons daar niet over klagen. Ook op het vlak van de aanwezige poorten hebben we geen opmerkingen, want we vinden voldoende USB-A exemplaren en zelfs een USB-C-poort terug. Via de DisplayPort- en HDMI-aansluitingen kan je dan weer twee externe monitoren aansluiten.  

Het toetsenbord met witte achtergrondverlichting zorgt verder voor een look die ook in een zakelijke omgeving thuis kan horen en het ontbreken van RGB verlichting is dan ook geen minpuntje in onze ogen. Het rood-verlichte logo op het deksel springt er dan weer wel uit en mag dus gerust achterwege gelaten worden, hoewel het een uniek element toevoegd. Verder past het hele plaatje gewoon en wij swipen dan ook graag naar links als het op het uiterlijk van de Zephyrus G GA502 aankomt. 

Specificaties ASUS ROG Zephyrus G GA502

  • Beeldscherm: 15.6″ FHD/IPS 120Hz (3ms)
  • Processor: AMD Ryzen 3750H
  • Geheugen: DDR4 2666 16GB
  • Opslag: 512GB PCIE NVME SSD
  • Grafische kaart: NVIDIA® GeForce GTX™ 1660ti MAX-Q
  • Geluid: 2.0 luidsprekers
  • Aansluitingen: 1x DisplayPort, 1x HDMI, 3 x USB-A, 1x USB-C, 1x Hoofdtelefoon/microfoon combo poort
  • Afmetingen: 360mm x 20mm x 252mm
  • Gewicht: 2,1 kilogram

ASUS ROG Zephyrus G

Prestaties

Wie de specificaties aandacht doorgenomen heeft, merkte waarschijnlijk op dat het in dit geval gaat om een AMD Ryzen 7 3750H AMD CPU gekoppeld met een Nvidia GeForce GTX 1660 Ti GPU. Het is een vreemde keuze, daar we beiden zelden samen in een pc of laptop tegenkomen. Toch resulteert deze onverwachte match in een krachtige laptop die menig gamerhart sneller zal doen slaan. 

De Ryzen 7-processor zorgt er immers voor dat je in alle situaties krachtige prestaties kan verwachten. Of dat nu tijdens het gamen is, of tijdens het werken aan multimedia projecten. Zo maakten we veelvuldig gebruik van de Zephyrus G voor het bewerken van foto’s in Lightroom terwijl we ook een hoop browsertabbladen hadden openstaan en dat ging allemaal zonder problemen. De energiezuinigheid van de cpu is natuurlijk een extra bonus. 

De Nvidia GeForce GTX 1660 Ti zorgt er aan zijn kant dan weer voor dat alles grafisch geweldig wordt weergegeven. Zo speelden wij Overwatch zonder problemen op de hoogste instellingen en ook zwaardere games zoals Assassin’s Creed Odyssey maakten nog steeds indruk. Het is bij het spelen van dit soort games dat het heel dunne ontwerp van de Zephyrus wel zijn nadelen begint te tonen. De ventilatoren zijn namelijk enorm luid en in de meeste gevallen wordt je dan ook verplicht om met een headset op te spelen. Dat lukt als je alleen bent, maar in het gezelschap van anderen kan dit wel tot negatieve opmerkingen leiden. 

Op hetzelfde moment betekent dit wel dat de Zephyrus G goed gekoeld wordt en op dat vlak hadden we dan ook niet te klagen. De gebieden rond het touchpad en toetsenbord bleven immers steeds koel, zelfs bij lange gamingsessies en dat zorgde voor een aangename gebruikservaring. Dit ook mede door de aangename type-ervaring die het toetsenbord aflevert door de extra korte reisafstand door middel van ROG Overstroke, wat ervoor zorgt dat toetsaanslagen een pak sneller geregistreerd worden tijdens het indrukken. N-key rollover zorgt er bovendien voor dat meerdere aanslagen tegelijkertijd geregistreerd kunnen worden, voor nog meer precisie. 

Wat het matte display van de ROG Zephyrus G betreft, hadden we graag een hogere helderheid gezien voor het 120Hz-paneel, maar verder worden graphics enorm vloeiend weergegeven. Bij fotobewerking merkten we accurate kleuren op en ook tijdens een Netflix-sessie genoten we van het beeldscherm. Op het vlak van geluid waren we tijdens die sessie ook heel tevreden, al merkten we wel op dat we tijdens het gebruiken van de laptop op onze schoot soms één of beide luidsprekers bedekten.

Een spijtig minpuntje dat we moesten vaststellen is de enorm slechte netwerkadapter van de Zephyrus G. Deze is simpelweg ondermaats en zorgt voor enorm slechte wifi-prestaties, meerbepaald downloadsnelheden die slechts de helft van een kabelverbinding behalen. Jammer, want het doet afbreuk aan een voor de rest geweldig toestel. Gelukkig is er wel een netwerkpoort aanwezig voor de momenten waarop je nieuwe games wil installeren. 

ASUS ROG Zephyrus G

Batterijduur

ASUS heeft het op hun website over een batterijduur van 7 uur tijdens het surfen op het web, maar dat is uiteraard in ideale testomstandigheden. In realiteit kwamen we eerder in de buurt van de 4-5 uur, wat nog steeds zeer goed is voor een gaming laptop. Een volledige dag werk krijg je dus niet rond met de Zephyrus G, maar als je tijdens het pendelen al wat werk gedaan wil krijgen en onder de middag even wil gamen, dan kan je gerust de oplader thuislaten. 

Prijs

Met zijn adviesprijs van 1.599 euro staat de Zephyrus G GA502 enorm scherp geprijsd. Je krijgt voor dat bedrag namelijk een krachtige gaming laptop die ook nog eens enorm draagbaar is. Bovendien zorgt het design ervoor dat het lijkt alsof je laptop thuishoort in de hoogste prijscategorie die ASUS ROG te bieden heeft. 

Eindoordeel

Net als elke ultra-draagbare gaminglaptop, heeft de ROG Zephyrus G enkele kwaaltjes waarover jij moet beslissen of je er al dan niet met kan leven. Game je sowieso met een headset op? Dan zullen de fans van deze laptop je niet storen. Speel je vaak met een extern scherm en een bekabelde verbinding? Dan lost dat weer enkele andere problemen op. Op het vlak van prestaties waren we hoe dan ook enorm enthousiast over de ROG Zephyrus G en daar gaat het nog altijd om. Gaming of werk, de ROG Zephyrus G GA502 is de ideale metgezel. 

asusgamingRepublic of Gamers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken