Reviews

Review Lenovo Legion Y44w-10: een monitor die gezien wil worden

Voordelen
Ideaal geschikt voor games
USB-C
Ondersteuning voor FreeSync 2 en G-Sync
Nadelen
Voet is wel heel erg breed
Afzonderlijke speaker
Aanbevolen prijs: €1100
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wie al eens een groter scherm heeft uitgeprobeerd, weet dat het moeilijk is om daarna terug te keren naar een kleiner scherm. We gingen aan de slag met een van de breedste monitoren op de markt. Kunnen we na onze testperiode nog terug naar ons reguliere scherm?

De Lenovo Legion Y44w-10 is een scherm dat gezien wil worden, en dan voornamelijk door zijn doelgroep: gamers. Het gaat om een 43,3-inch monitor met een zeldzame curved super ultrawide beeldverhouding van 32:10 en een resolutie van 3840 x 1200 pixels. Concreet betekent dat dat het scherm meer dan een meter breed is en ruim 36 centimeter diep. Je kan het vergelijken met een opstelling van twee 16:10 24-inch beeldschermen. Het spreekt dus voor zich dat dit apparaat niet zomaar op eender wie zijn bureau past. Je hebt er namelijk een heel brede bureau voor nodig, want anders zit je simpelweg te dicht bij het gigantische beeldscherm en dat is nu eenmaal verre van comfortabel.

Design

Ondanks zijn kolossale omvang, ziet de monitor er zeker niet lomp uit. De bezels zijn dun en op de achterkant vind je het typische Legion-raster, eigen aan de gamingproducten van Lenovo. Qua design is het scherm voornamelijk zwart, met hier en daar een blauwe toets. Wat echter meteen opvalt, is dat dat voet werkelijk kolossaal is. Terwijl vele monitoren genoeg hebben aan een slanke voet, is de metalen voet van de Legion dik, zwaar en bovendien erg breed. Het moet er immers voor zorgen dat de monitor stabiel blijft staan en niet voorover valt. Ook door deze voet zal je dus veel plaats verliezen op je bureau. De plaats waar je doorgaans een muis of toetsenbord zou leggen, wordt nu grotendeels ingenomen door de voet. Een voordeel van die voet/staander is dan wel weer dat je de monitor in hoogte kan verstellen en je het scherm bovendien ook kan kantelen.

Door de enorme voet verlies je flink wat ruimte op je bureau.

Vooraan de monitor vind je ook enkele knoppen om door de menu’s te navigeren. Door het feit dat er heel wat knoppen zijn, is het altijd een beetje zoeken naar de juiste knop om mee te navigeren. Dan verkiezen we liever een joystick, zoals je dat bijvoorbeeld bij LG-monitoren hebt. Bovendien maakt dat het geheel ook wat minimalistischer. Met een drukje op de centrale knop tover je bovendien ook een verborgen hub tevoorschijn die je voorziet van twee USB-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting. Achterop vinden we tot slot alle poorten, namelijk: twee keer HDMI 2.0, twee USB 3.1 Type-C-poorten en een DP1.4-poort. We zouden het gebrek aan een HDMI 2.1-poort als negatief punt kunnen opnemen, maar als je kijkt naar de realistische scenario’s dan zie je al snel dat er voorlopig simpelweg onvoldoende ondersteuning is voor HDMI 2.1. Enkel als je een pc-gamer bent die werkelijk een monster van een computer heeft, zal je voordeel hebben aan een monitor met een HDMI 2.1-poort.

Prestaties

Deze monitor richt zich op gamers, dus dat is ook de manier waarop we de monitor hebben getest. Allereerst moet het gezegd worden dat lang niet elke game ondersteuning biedt voor 32:10. Speel je op console, dan is een super ultrawide monitor sowieso geen meerwaarde, want de ondersteuning voor dit beeldformaat is onbestaande bij consolegames. Bij pc-games is de ondersteuning al beter, maar helaas ook niet voor elke game. Sommige games claimen het formaat wel te ondersteunen, maar in de praktijk zoomen ze dan simpelweg in zodat je langs de verticale as heel wat informatie verliest. Andere games hebben dan weer een HUD die helemaal links gepositioneerd is, zodat je steeds je hoofd moet draaien wanneer je even naar de minimap wil kijken. Je speelervaring zal dus grotendeels ook afhangen van het werk van de gameontwikkelaars. Ondersteunt een game het schermformaat goed, dan is het werkelijk een magische speelervaring. Racegames voelen bijvoorbeeld veel natuurlijker aan, terwijl je bij shooters net een strategisch voordeel krijgt aangezien je meer vijanden op je scherm ziet zonder hiervoor je camera te moeten verplaatsen. Bij FIFA is het dan weer enorm handig dat je het volledige speelveld kan zien. Sommige games blokkeren dit omdat het wordt gezien als ‘cheaten’, maar dit is eerder uitzonderlijk.

Als de game het formaat goed ondersteunt, dan is de speelervaring werkelijk magisch.

Verder heeft de Lenovo Y44w-10 zowat alles dat je mag verwachten van een gaming monitor. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een verversingssnelheid van 144Hz, HDR en FreeSync 2. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt FreeSync 2 ervoor dat er een betere synchronisatie is tussen de grafische kaart en de monitor, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Deze technologie is echter eigendom van AMD en werkt dan ook enkel met grafische kaarten van AMD. Nvidia heeft een gelijkaardige technologie genaamd G-Sync. Op veel monitoren wordt die echter achterwege gelaten, omdat de toevoeging van die technologie de prijs van de monitor opdrijft. Het goede nieuws is dat deze monitor ook G-Sync ondersteunt, al is hij er niet officieel voor gecertificeerd.

Verder is ook de PiP-modus interessant. Hiermee kan je bijvoorbeeld op het ene deel van het scherm de output van je gaming console weergeven, terwijl je op het andere deel het beeld van je desktop weergeeft. Je kan dus het beeld van twee inputs simultaan weergeven.

Op de achterkant vind je het typerende Legion-raster van Lenovo.

Audio

De monitor beschikt niet over een ingebouwde speaker, maar er wordt wel een optionele speaker bijgeleverd die je op de monitorstandaard kan monteren. Het voordeel van zo’n afzonderlijke speaker is dat de audio rechtstreeks naar jou gericht is in plaats van een speaker die zich op de achterkant van de monitor bevindt, maar het maakt het geheel wel een stuk minder minimalistisch aangezien er ook weer wat extra kabels bij komen kijken. Daarnaast slaagden we er niet in om de speaker werkend te krijgen. Op verschillende fora lazen we dat ook heel wat andere gebruikers hier problemen mee ervaren. Ben je afhankelijk van de audio van je monitor, dan loont het dus om andere opties te verkennen.

Wie de speaker wel werkend heeft gekregen, meldt wel dat de audio een stuk beter is dan wat je gebruikelijk van een monitor mag verwachten. Bovendien werd de speaker goedgekeurd door Harman Kardon, dus qua audiokwaliteit zou alles snor moeten zitten.

De afzonderlijke speaker heeft een nobel doel, maar blijkt niet altijd even betrouwbaar te zijn.

Conclusie

Heb je de plaats en heb je sowieso al twee (of drie) monitoren op je bureau, dan is de Lenovo Legion Y44w-10 wellicht de ideale upgrade voor je gameroom. Wil je hard werken afwisselen met hard spelen (zoals het hoort), dan is deze monitor wellicht ook een ideale kanshebber door de verhoogde productiviteit die mogelijk is. Spendeer dan wel even wat tijd in de instellingen, want out-of-the-box is deze monitor duidelijk geconfigureerd voor gamingdoeleinden. Weet echter wel dat je ervaring grotendeels afhankelijk zal zijn van het werk van de gameontwikkelaars. Niet elke game ondersteunt dit schermformaat namelijk vlekkeloos.

beeldschermgaminggaming monitorlegion y44w-10lenovomonitor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren