ASUS Flip C436 Chromebook review: ChromeOS op z’n best
De ASUS Flip C436 is de opvolger van de C434, die vorig jaar door velen als een van de beste niet-Google Chromebooks beschouwd werd. Reden genoeg dus voor ASUS om ons anno 2020 te voorzien van een nog krachtiger model, dat voor de eerste keer ook in België zal gelanceerd worden. Of de ASUS Flip C436 zijn plaats aan de top kan behouden? Dat lees je hieronder.
Nu, de kans bestaat dat je deze review leest als iemand die nog nooit een Chromebook gebruikt heeft, maar toch wel nieuwsgierig bent. Geen probleem. We lichten de verschillende aspecten toe in deze review, want zelfs op onze redactie heeft niet iedereen de eer gehad om al eens met een Chrombook te werken. Begin 2019 gingen we al eens met enkele concurrerende merken aan de slag en de resultaten vielen ons toen toch wat tegen. Als iemand die gelooft in de kracht van Android en het Google-ecosysteem, was ik echter nog niet klaar om op te geven en ging ik vol enthousiasme aan de slag met de Flip C436.
Strak design
Wat laptop design betreft, zijn er wat mij betreft twee mogelijkheden: Liefde op het eerste gezicht of aartslelijk. Gelukkig valt de Flip C436 overduidelijk binnen de eerste categorie. De Chromebook is heerlijk dun, weegt slechts 1170 gram en ziet er dankzij zijn metalen behuizing enorm hoogwaardig uit. Links en rechts vinden we een USB-C-poort terug die gebruikt kan worden als oplaadpoort en ook de luidsprekers zijn hier geplaatst. Rechts vind je een micro-sd-kaartlezer, terwijl links de aan/uit- en volumeknop te vinden is. Een hoofdtelefoonaansluiting is ook aanwezig, wat zeker geapprecieerd zal worden als je deze Chrombook in tabletmodus gebruikt.
De ASUS Flip C436 heeft zijn naam immers niet zomaar gekregen en kan mede dankzij het aanwezig touchscreen op verschillende manieren gebruikt worden. Als laptop, als tablet én in tentvorm, wat van pas komt in elke situatie waar je tafel te klein is, zoals op de trein of het vliegtuig. De scharnieren van de Flip bieden net genoeg weerstand en beweegt zich vlot. Ze houden het scherm perfect in positie, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de Chromebook met één hand geopend kan worden. De V-groef die ASUS speciaal voorzien heeft aan de voorkant draagt hieraan bij.
Ontbrekende toetsen?
Het eerste grote verschil tussen deze Chromebook en een traditionele laptop zal je opmerken als je het toetsenbord van naderbij gaat bekijken. De toetsen krijgen voldoende ruimte en geven aangename feedback, wat voor een leuke type-ervaring zorgt. Een CAPSLOCK-toets zal je echter niet tegenkomen op dit toetsenbord, want die is vervangen door de zoektoets die het appmenu opent. Met de toetsencombinatie Alt+zoeken kan je capslock gelukkig wel activeren, maar je zal als nieuwe ChromeOS gebruiker de tijd moeten nemen om al deze sneltoetsen te ontdekken. De F-toetsen bovenaan zijn bijvoorbeeld ook verdwenen en vervangen door mediatoetsen, maar met de zoektoets ingedrukt kan je sommige functionaliteit wel terughalen. Een pagina verversen bijvoorbeeld is mogelijk, maar een Alt+F4 variant is er bijvoorbeeld niet. Allemaal dingen waar je wel aan went, maar het ontbreken van een delete-knop bleek in ons geval de grootste stoorzender. Na jarenlang vertrouwd te hebben op de knop om snel letters of woorden weg te halen, zorgde dat voor een kleine vertraging in onze workflow. Ruimte voor delete is er nochtans wel, maar daar zit op de Flip C436 de vingerafdruksensor.
Of de vingerafdruksensor echt een meerwaarde is, vragen we ons wel af. Bij Chromebooks is het immers zo dat je steeds je wachtwoord of pincode moet invoeren als je het toestel opnieuw opstart. In dat geval heb je dus niets aan de sensor. Vergrendel je je Chromebook vaak terwijl je je hem ergens achterlaat, dan is de vingerafdruksensor wel een handige manier op terug in te loggen. Als we mogen kiezen, dan in de toekomst toch liever een delete-knop en een vorm van Face Unlock.
We halen nog even de achtergrondverlichting van de toetsen aan, want deze is niet overal even helder. We merkten ook op dat we afhankelijk van het inkomende licht problemen hadden om de letters op de toetsen te lezen. De spijtige oplossing hiervoor is het volledig uitzetten van de achtergrondverlichting (Alt + helderheidstoets) of de Chromebook in een andere hoek gebruiken. Is donkere omgevingen is dit geen probleem.
Onder het toetsenbord bevindt zich dan weer een heerlijk groot touchpad waarmee je makkelijk kan navigeren. De touchpad gebaren die ingebouwd zijn in ChromeOS, zoals het swipen met drie vingers om door Chrome-tabs te bladeren, zorgen voor een enorm vlotte navigatie-ervaring die versterkt wordt door de al meer vertrouwde touch gebaren. Het beheersen van beide is essentieel.
Specificaties en prijs ASUS C436
De ASUS C436 ziet er dus goed uit en is ideaal voor het schrijven van een e-mail, maar wat kan de Chromebook nog meer? Het antwoord is: best veel. De Flip is beschikbaar in drie varianten, afhankelijk van de processor die je wil. De keuze is hier tussen een i3, i5 of i7 Comet Lake U-processor van Intel. De i3-variant heeft 128gb aan opslagruimte en 8gb RAM, terwijl de andere twee van 256gb genieten, wat ruim voldoende is voor een Chromebook.
De zilveren i3 en i5-varianten zijn momenteel al verkrijgbaar in Nederland en in mei komt daar de witte editie bij, die ook verkrijgbaar zal zijn in België. In de tweede helft van 2020 komen beide kleuren als i7 op de markt. Hoeveel deze laatste zal kosten is nog niet geweten, maar de andere twee kosten respectievelijk 899 en 999 euro. De i5-variant is door zijn extra opslag en werkkracht dus het aantrekkelijkst.
Dagdagelijkse prestaties
Wij gingen aan de slag met datzelfde i5-model en waren enorm tevreden over de geleverde prestaties. Waar goedkope Chromebooks het al snel opgeven als je aan het wat zwaardere werk begint, leek de C436 helemaal geen problemen te ondervinden. 15 Chrome-tabs open hebben, waarvan er één een YouTube-video afspeelt, tegelijkertijd een lichte game spelen in split-screen (Alto’s Odyssey) én PUBG binnenhalen uit de Play Store was weliswaar genoeg om de fans te activeren, maar we merkten geen vorm van vertraging op. Ook Lightroom draaide vlotjes, al misten we hier wel een SD-kaartlezer voor fotobewerking on the go.
De ASUS C436 zit dus vol multi-tasking mogelijkheden, maar ook voor entertainment is hij enorm geschikt dankzij het 16:9 IPS-scherm met een resolutie van 1920×1080. Netflix kijken, al dan niet naar media die je hebt gedownload voor onderweg, is zeer aangenaam door het flip screen dat je in allerlei posities kan plaatsen. Van de ingebouwde Harman Kardon-luidsprekers waren we echter minder tevreden. In de tabletpositie klonk alles best oké (maar ook weer niet geweldig), maar wanneer we de Flip als laptop gebruikten op de zetel, klonk het geluid nogal blikkerig. Dit was vooral te merken bij het luisteren van podcasts, waar stemmen centraal staan. Dit komt omdat de speaker onderaan de C436 zit en tijdens bureauwerk was dit veel minder problematisch, maar het is jammer als je even kort een YouTube-filmpje wil bekijken op de bank terwijl je ook nog typewerk doet.
Batterijduur ASUS Flip C436
De ASUS Flip C436 Chromebook zou volgens de website van ASUS 12 uur aan batterijduur moeten kunnen leveren bij gemixt gebruik, maar in de realiteit lag deze duur eerder rond de 7-8 uur. Dat is nog steeds vrij lang en In principe net genoeg voor een hele dag werk, maar dan mag je niet al te gek doen en al zeker geen half uurtje gamen tijdens je middagpauze. Hier hadden we dus graag wat meer gezien, zo rond de 10 uur minstens.
Meer over ChromeOS
Zoals beloofd kijken we ook nog even naar ChromeOS. Over het algemeen zijn we zeer tevreden ben over het besturingssysteem, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Leuk is dat je maar hoeft in te loggen met je Google-account en al je instellingen en bestanden meteen beschikbaar zijn. Alles extensies die ik in Chrome gebruik, werden meteen geactiveerd. Toegang tot de Play Store zorgt dan weer dat je beroep kan doen op je vertrouwde apps, al zijn deze niet allemaal even goed geoptimaliseerd. Instagram is bijvoorbeeld wel te downloaden, maar enkel te gebruiken in smartphone modus, wat niet meteen efficiënt is. Ook Hearthstone kon niet om met ChromeOS en was helaas niet speelbaar. Andere apps, zoals Outlook bijvoorbeeld, zijn dan wel geoptimaliseerd, maar werken niet helemaal mee met de touchpad van de Flip C436. Scrollen door je mails gaat, maar scrollen door een e-mail bijvoorbeeld niet. Uiteraard zijn de Google-apps wel perfect geoptimaliseerd.
ASUS Flip C436: Conclusie
De ASUS Flip C436 is een geweldig uitziende, ultradunne en draagbare 2-in-1 Chromebook die heel wat te bieden heeft. ChromeOS is makkelijk in gebruik voor zij die de efficiëntie van het Google-ecosysteem kunnen appreciëren en voldoende voor iedereen die geen specifieke software nodig heeft. 1000 euro voor het i5-model is op hetzelfde moment een hoge prijs als je weet dat er beter uitgeruste Windows-laptops voor minder op de markt zijn. De ASUS Flip C436 geeft je heel wat waarde, maar niet iedereen zal overtuigd kunnen worden om deze stap te zetten.