Review ASUS ROG Zephyrus G14: AMD’s Klein Duimpje verslaat de Intel-reus
Als dagelijkse MacBook-gebruiker, is het niet makkelijk om een gaming laptop te vinden die qua design aansluit bij wat je gewend bent. Toch kan ik alleen maar lovend zijn over het design van de Asus ROG Zephyrus G14. Geen flikkerende RGB-verlichting, geen abstracte vormen (behalve voor de spatiebalk), geen experimentele gimmicks. Althans, met één uitzondering… Het matrixrooster op het deksel van de laptop. Het ziet er vooral uit als een soort luchtrooster, maar daarachter zitten leds verborgen zodat je zelf bewegende beelden op het deksel van je laptop kan projecteren. Daar heb je echter vrij weinig aan, want ik ga ervan uit dat je meer naar de binnenkant van de laptop zal kijken dan naar het deksel. Het nut ontbreekt mij dan ook wat. In een overvolle aula zal je waarschijnlijk ook geen flashy animaties laten spelen, behalve wanneer je het geduld van de docent echt op de proef wil stellen. Ik heb het echter niet zelf kunnen uittesten, want deze functionaliteit is niet op elke variant aanwezig.
Verder is de ROG Zephyrus G14 een vrij minimalistische laptop die je op het eerste zich zou onderschatten. Ik moet dan ook toegeven dat ik mijn verwachtingen wat temperde toen ik het toestel voor het eerst vasthield. Met zijn formaat van 14-inch is het toestel namelijk zo onwennig klein en licht voor een gaming laptop en ik vroeg me dan ook af hoe zo’n klein toestel überhaupt tot krachtige prestaties in staat kan zijn. Volledig onterecht, want deze laptop heeft meer dan genoeg brute kracht in huis om je gamerhart sneller te doen kloppen. Bovendien moet hij met zijn minimalistische ontwerp niet onderdoen op het vlak van bouwkwaliteit, want die is tiptop in orde.
Dat compacte design heeft echter ook nadelen. Zo wordt het toestel bijvoorbeeld enorm warm tijdens het gamen, ook bij het toetsenbord. Toegegeven, de echte hitte bevindt zich centraal op het toetsenbord en niet bij het WASD-gedeelte dat je gebruikt tijdens het gamen, maar meermaals gebeurde het dat mijn vinger onbewust wat centraler afzakte en ik zo dus steeds geconfronteerd werd met de hitte. De ventilatoren bevinden zich bovendien aan beide zijkanten. Leg je dus je muis vlak naast het toestel, dan zal je ook heel wat warmte tegen je hand voelen.
Over het toetsenbord gesproken dan, dat is ongetwijfeld een van de beste toetsenborden die ik ooit heb gebruikt. Als iemand die dagelijks een dramatisch Butterfly Keyboard van de MacBook Pro moet gebruiken, was het toetsenbord van de G14 een ware verademing. Boven het toetsenbord vind je ook wat handige sneltoetsen om bijvoorbeeld je volume aan te passen of de microfoon te dempen. Ook het touchpad is enorm degelijk, dus ook zonder muis zal je probleemloos kunnen werken op de laptop. Vouw je de laptop open, dan komt het toetsenbord wat in een hoek te staan. Dat typt wat gemakkelijker en is ook weer gunstig voor de airflow.
Qua poorten vind je twee standaard USB-poorten en twee USB-C-poorten, waarvan er één ondersteuning voorziet voor stroomvoorziening, Display Port en G-Sync. Via de USB-C-poort kan je dus ook de laptop opladen als je de grote adapter niet wil meesleuren, al mis je dan wel het vereiste wattage om te kunnen gamen. Voor een dag op school echter, lukt het prima. Tot slot vind je nog een hoofdtelefoonaansluiting en HDMI-poort. Bij zo’n dunne laptop is het logisch dat je enkele poorten moet opofferen, maar ik miste toch vooral een netwerkpoort. Zo moest ik toch nog een dongle gebruiken om stabiel te kunnen livestreamen. Ook een webcam zal je nog afzonderlijk moeten aanschaffen, want de laptop beschikt niet over een ingebouwd exemplaar. Geen drama, maar in een tijd waarin thuiswerken de norm is wil je wellicht niet steeds een externe webcam aansluiten voor een snelle videocall.
Prestaties
De Zephyrus G14 is een ‘belangrijke’ gaming laptop, aangezien hij de trend zet voor een nieuwe chip: de AMD Ryzen 4000-series voor laptops. Die CPU’s zijn in het verleden veelbesproken geweest en de verwachtingen zijn dan ook hoog. In het goedkoopste model van de G14, vind je een AMD Ryzen 7 4800HS 2.9GHz. De duurste variant geeft je de magistrale kracht van de AMD Ryzen 9 4900HS 3.0 GHz. Qua GPU vind je een exemplaar van Nvidia. Het basisexemplaar geeft je een GTX 1650 Ti met 4GB videogeheugen. In het duurste exemplaar van de laptop vind je zelfs een RTX 2060 met 6GB videogeheugen. Alle toestellen beschikken over 16GB aan RAM-geheugen, waarvan 4GB vast geïntegreerd is. Het RAM-geheugen is echter uitbreidbaar tot 24GB. Qua opslaggeheugen beschikt enkel de goedkoopste variant over slechts 512GB SSD-opslag, alle andere varianten hebben 1TB opslag. Een ander noemenswaardig verschil tussen deze varianten, is het beeldscherm. De goedkopere varianten hebben een Full HD-scherm (1920×1080) met een refresh rate van 120 Hz, terwijl de duurste variant een QHD-scherm van 60Hz heeft. Prijsgewijs zijn de toestellen verrassend betaalbaar. De goedkoopste versie gaat over de toonbank voor 1549 euro, terwijl de duurste variant voor 2099 euro van eigenaar wisselt.
Breng je die prestaties in de praktijk, dan is het meteen duidelijk: AMD’s nieuwe chip veegt Intel gewoon van de tafel. Prestaties die je normaal enkel ziet bij high-end desktops, zitten nu verpakt in je compacte en lichte laptop. Een 4K-video converteren gaat zo vliegensvlug. Grafisch gezien is het niet de allerbeste grafische kaart op de markt (we kunnen alleen maar wegdromen van een G14 met een RTX 2080), maar we ervoeren bijvoorbeeld geen enkel probleem om Doom Eternal op de hoogste instellingen te spelen en tegelijkertijd alles te livestreamen.
De Zephyrus is duidelijk het resultaat van meerdere teams die nauw samen hebben gewerkt om te streven naar hetzelfde doel: een compacte laptop ontwikkelen die met zijn brute kracht alle concurrentie moeiteloos achter zich laat. Verrassend genoeg is de batterijduur ook vrij degelijk. Een werkdag van 8 uur rondkomen op een enkele lading, zou niet meteen een probleem mogen zijn.
Conclusie
De Zephyrus G14 is een enorm indrukwekkend apparaat en – ik gebruik dit woord enkel wanneer het volledige terecht is – een gamechanger. Hoe ze erin geslaagd zijn om desktop-grade performance te verpakken in zo’n dun en lichte vormfactor, heeft me met stomheid geslagen.
Meestal richten fabrikanten zich tot één specifieke doelgroep en dat maken ze duidelijk met het design. Gaming laptops zijn dan ook vaak zwart, tot de nok toe gevuld met RGB-verlichting en overladen met tal van snufjes. Asus bewijst dat het ook anders kan, en levert een stijlvolle laptop af met verbluffende prestaties die zich ideaal leent voor een grote groep gebruikers: gamers, grafische ontwikkelaars, video editors en meer. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe aangenaam mijn studententijd was geweest als ik de Zephyrus G14 bij me had in de aula.