Review Samsung Q95T (55-inch): Een hoogtepunt voor 4K tv’s
Over het nut en het onnut van 8K-televisies kan je meerdere discussies voeren. Native 8K-content is amper beschikbaar, maar de opschalingstechnologie van sommige bedrijven wordt steeds beter zodat 4K eruit begint te zien als 8K. De stap naar 8K is voor de gemiddeld consument nog steeds erg groot, dus zijn wij aan de slag gegaan met een gloednieuwe 4K tv, de Samsung Q95T. Als we even kijken naar de verschillende prijzen van de modellen, dan merken we meteen dat dit gaat om een premium 4K tv: het 55-inch model kost 2499 euro, het 65-inch model kost 2999 euro, het 75-inch model kost 4499 euro en het 85-inch kost tot slot 5999 euro. Wij hebben voor deze review de 55-inch Q95T getest.
Design
De Samsung Q95T heeft erg dunne randen rondom het scherm, maar voor een randloze ervaring moet je nog steeds bij het nieuwe 8K vlaggenschip zijn. Het geheel is wel relatief dik, maar aangezien je geen tv-kijkt terwijl je naast je tv zit, is dit geen echt minpunt.
Een groot pluspunt is dat dit model altijd gebruikmaakt van de Samsung One Connect box voor alle aansluitingen. In de tv zelf stop je een enkele kabel die je verbindt met de One Connect box waarin je alle andere kabels kan stoppen. Qua aansluitingen krijg je daar vier HDMI’s, drie USB-A-poorten, een ethernetpoort en invoer voor digitale audio en tuner. Daarnaast is er nog ondersteuning voor wifi en bluetooth zodat je makkelijk draadloos apparaten kan verbinden.
De Samsung Q95T wordt ondersteund door een metalen voetstuk dat je zelf op de tv moet monteren. Dit voetstuk is relatief zwaar, maar dat is ook logisch. Je monteert het centraal op de tv en het moet het volledige gewicht van het scherm kunnen ondersteunen. Dit is handiger dan twee voetstukjes aan de zijkanten, omdat je de Samsung Q95T hierdoor ook op kleine tv-meubels kan plaatsen.
Smart tv platform: Tizen
Net zoals bij alle smart tv’s van Samsung, zien we het Tizen besturingssysteem op de Q95T. We zien weinig veranderingen tegenover de vorige generaties, maar dat is niet noodzakelijk slecht. Duw op de homeknop en je krijgt een overzichtelijke balk met de meest gebruikte apps en toegang tot een appstore. Enkele vooraf geïnstalleerde apps zijn: Netflix, Rakuten, Amazon Prime Video, Apple TV, YouTube en (in België) TV Vlaanderen. Als je op een van deze apps gaat staan, krijg je daarboven meteen een tweede balk te zien met aanbevolen films en series zodat je meteen kan beginnen kijken. Je kan ook media vanaf je Android-smartphone streamen door de ingebouwde Chromecast-functie of vanaf een Apple-toestel via AirPlay.
Je kan de Samsung Q95T ook bedienen met de Samsung SmartThings app. We vonden app vooral handig bij het uitkiezen van een achtergrond in de Ambient Mode. De tv gaat dan in een energiezuinige modus en toont een statische of dynamische afbeelding (of galerij). Je hebt keuze uit een heel gamma aan achtergronden, waarvan sommige puur esthetisch zijn en andere informatie op het beeld weergeven zoals het weer, nieuwsberichten of muziek. Op de afstandsbediening staat tot slot nog een aparte knop om meteen Ambient Mode in te schakelen.
In de Samsung Q95T is ook Bixby-ondersteuning aanwezig en op termijn zou Google Assistant ook toegevoegd moeten worden. Je kan hierdoor via stemcommando’s (in je smartphone of de afstandsbediening) bepaalde acties uitvoeren, maar die zijn momenteel erg beperkt. Toen we bijvoorbeeld vroegen om een serie op Netflix af te spelen, kregen we als reactie dat dit nog niet mogelijk was. Op dit moment verkiezen we nog steeds de handmatige bediening met de app of afstandsbediening. We kijken wel uit naar de nieuwe mogelijkheden door de toevoeging van Google Assistant.
Beeld
Het beeld is natuurlijk het hoogtepunt van de Samsung Q95T. De tv ondersteunt HDR10 én HDR10+ voor een optimale kijkervaring. Daarnaast is dit model uitgerust met nieuwe Direct Full Array-technologie voor nog betere contrasten en Ultra Viewing Angle-technologie zodat je vanuit elke kijkhoek alle details kan blijven zien. De Quantum Processor 4K zorgt er ook te allen tijde voor dat content goed weergeven wordt en dat alle beelden automatisch opgeschaald worden tot 4K.
Je kan handmatige uit presets kiezen voor het beeld, maar wij raden de gemiddelde gebruiker aan om de Q95T op automatisch in te stellen. Kleuren werden goed weergeven en ook in heel donkere scènes blijven details zichtbaar en scherp (Game of Thrones-fans zullen hier dus wél kunnen zien wat er gebeurde in de Battle of Winterfell). De ingebouwde sensoren passen ook automatisch de helderheid aan op basis van het omgevingslicht en zelfs bij fel zonlicht was het beeld helder genoeg. Soms gaan er wel subtiele details en schaduwen verloren in donkere gebieden en de lokale dimming zorgt er soms ook voor dat lichtere elementen op een donkere achtergrond minder helder zijn. Dat kan er ook voor zorgen dat de kleurenintensiteit wat afneemt.
De ingebouwde game-modus wordt tot slot automatisch geactiveerd als je een console koppelt en aanzet. Het contrast wordt hier verder aangescherpt en er is een functie om donkere zones lichter te maken zonder de rest van het beeld te beïnvloeden, wat erg handig is om verborgen vijanden te spotten. We merkten wel dat de automatische helderheid en de contrasten soms iets te veel van het goede wilden bieden, waardoor we heel felle beelden te zien krijgen in onze donkere woonkamer.
Geluid
De Samsung Q95T introduceert ook nieuwe audiotechnologie, namelijk Object Tracking Sound (OTS). De tv detecteert dan waar het geluid zich in beeld afspeelt en probeert die positie hoorbaar te maken door de ingebouwde speakers. Als je een compatibele soundbar van Samsung toevoegt, dan wordt OTS daar ook verder doorgetrokken. Je merkt dit het beste bij films zoals Fast & Furious waar je de auto als het ware van links naar rechts hoort driften in beeld.
Stemmen kunnen ook automatisch luider worden gemaakt. Hier houdt de tv zowel rekening met het geluid in jouw omgeving als de andere geluiden op het scherm. Het geluid werd bijvoorbeeld luider terwijl er in onze woonkamer een stofzuiger aan stond en stemmen werden beduidend luider gemaakt tijdens drukke (vecht)scènes in films en series. Hoewel we hierdoor altijd goed konden horen wat er gezegd werd, merkten we op dat de Q95T soms niet goed wist wat er met de overige geluiden moest gebeuren. Stemmen klonken altijd helder, maar de andere geluiden klonken soms wat ongebalanceerd.
Eindoordeel
Voor mensen die de stap naar 8K niet willen wagen, maar wel het beste van het beste in de 4K-wereld willen, is de Samsung Q95T een aanrader. Zowel de algemene beeldtechnologie, 4K-opschaling als nieuwe audiotechnologie zijn geweldig. De ondersteuning van Bixby is momenteel niet heel nuttig, maar we verwachten dat de toevoeging van Google Assistant in de toekomst nieuwe mogelijkheden met zich mee zal brengen. Als je hem kan betalen, zijn er weinig redenen waarom je de Q95T niet zou aanschaffen.