Review Elgato Wave:3 – De kat wint van de Yeti

elgato wave 3
Voordelen
Geluidskwaliteit
Indrukwekkende ClipGuard technologie
Geweldige software
Nadelen
Bouwkwaliteit
Per ongeluk muten is een probleem
Aanbevolen prijs: €169,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Elgato heeft in de afgelopen jaren naam en faam opgebouwd als hét merk voor content creators in de gaming wereld. Livestreamers en YouTubers grijpen dan ook maar al te graag naar het merk, waarbij vooral het hechte ecosysteem gewaardeerd wordt. Met de introductie van hun eigen microfoon, maakt Elgato dat ecosysteem nog een stuk onweerstaanbaarder.

Van capture cards tot het gerenommeerde ‘Stream Deck’ en zelfs green screens en belichting. Elgato (onderdeel van Corsair) sleutelt hard aan zijn aanbod om zo het go-to merk te worden voor gamers die livestreamen of YouTube-video’s maken (en dat zijn er heel wat). Het merk wordt zelfs vergeleken met Apple, omwille van de manier waarop ze hun ecosysteem zo onweerstaanbaar maken door hardware en software te combineren. 

Een microfoon kon dus ook niet uitblijven, en nu heeft het merk eindelijk zijn eerste microfoon gelanceerd. Het gaat meteen om twee varianten: de Elgato Wave 1 en de Elgato Wave 3. Inderdaad, er is geen 2. 

Verschil tussen Wave:1 en Wave:3

Het grootste verschil tussen de twee toestellen vind je reeds op de behuizing. De Wave 1 beschikt net zoals de Wave 3 over een draaiknop, maar daar kan je minder zaken mee doen. Op de Wave 1 kan je met de draaiknop het headphone volume aanpassen (wanneer je een hoofdtelefoon hebt aangesloten op het apparaat) en op de knop drukken om de microfoon te muten. Op de Wave 3 kan je op de draaiknop drukken om te wisselen tussen verschillende instellingen: de mic gain, het volume van je hoofdtelefoon en de verhouding tussen je microfoongeluid en het geluid van je pc. Om te muten is er bij de Wave 3 een afzonderlijke touchknop op de bovenkant van de microfoon. Dit heeft het voordeel dat je de microfoon kan muten zonder dat de luisteraar hoort dat je een knop indrukt, maar je loopt erdoor ook het risico dat je per ongeluk de microfoon uitschakelt terwijl dat niet de bedoeling is. Groot was dan ook de frustratie toen ik pas tijdens het editen van een video zag dat ik in het midden van de video per ongeluk de microfoon had uitgeschakeld. Nochtans wordt de verlichting van de draaiknop wel rood wanneer je de microfoon hebt uitgeschakeld, maar tijdens een opname maak je nu niet steeds de reflex om te kijken of de microfoon nog wel loopt (althans: vanaf nu doe ik dat wel…). Het is een probleem dat verholpen kan worden door de knop bijvoorbeeld pas te activeren wanneer je hem een paar seconden aanraakt, in plaats van de microfoon te muten bij de eerste aanraking. Laten we dus hopen dat Elgato binnenkort een software-update uitbrengt met deze aanpassing.

elgato wave 1
Op de Wave:1 heb je minder mogelijkheden voor de draaiknop, maar verder zijn er geen noemenswaardige verschillen met zijn duurdere broertje.

Het enige andere verschil zit hem nog in de sample rate. Bij de Wave:1 is die beperkt tot 48 KHz, terwijl die bij de Wave:3 tot 96 KHz gaat. In de praktijk is 48 KHz absoluut meer dan voldoende, zeker voor livestreaming en YouTube video’s. Pas wanneer je professionele producties gaat maken kan een hogere sample rate belangrijk zijn, maar wellicht koop je dan ook een professionele microfoon. 

Het enige noemenswaardige verschil zit hem dus in de werking van de draaiknop voorop. Bovendien heb je die draaiknop niet nodig, want met de uitstekende software (waarover later meer) kan je ook alles bijstellen. In prijs verschillen beide toestellen dan wel weer aardig wat. De Wave:1 kost je 140 euro terwijl de Wave:3 voor 170 euro van eigenaar wisselt. 

Unboxing en kwaliteit

In de doos vind je de microfoon, een USB-A naar USB-C kabel, een statiefadapter en een tafelstatief voor de microfoon. Afgaand op het beeldmateriaal dat ik eerder reeds te zien kreeg, had ik verwacht dat de microfoon – net zoals de Blue Yeti – volledig uit metaal zou staan. Het tegendeel is echter waar, want de microfoon bestaat grotendeels uit plastic. De mesh cover is van metaal en hier en daar vind je een metalen schroef, maar over het algemeen stelt de bouwkwaliteit behoorlijk teleur.

elgato wave 3 pop filter
De microfoon beschikt reeds over een ingebouwde pop filter die zijn werk uitstekend doet, dus een extra pop filter zal in de meeste gevallen niet nodig zijn.

Het tafelstatief bestaat wel volledig uit metaal, maar is zodanig klein dat je er eigenlijk niets aan hebt. Het toestel losdraaien van het statief was dan ook het eerste dat ik deed. Vervolgens kon ik de meegeleverde adapter gebruiken om de Wave te monteren op mijn eigen microfoonarm. 

Op de achterkant van de microfoon vind je een hoofdtelefoonuitgang. Door een hoofdtelefoon te verbinden met deze poort, kan je met zero-latency luisteren naar je eigen spraak. Er zit dus geen vertraging tussen het moment waarop jij iets inspreekt in de microfoon en wanneer je het hoort in je hoofdtelefoon. Enorm handig wanneer je even wil luisteren of de spraak niet overschaduwd wordt door de andere geluiden.

Setup en geluidskwaliteit

De Elgato Wave is een USB-microfoon die je via USB-C verbindt met je computer. En dat is eigenlijk alles wat je moet doen. Het toestel beschikt over een ingebouwde pop filter die zijn werk uitstekend doet. Elgato verkoopt ook een extra popfilter om op het toestel te bevestigen, maar deze zal je in de meeste gevallen niet nodig hebben. 

Voor het maken van dit toestel werkte Elgato samen met LEWITT, een fabrikant die gespecialiseerd is in het maken van professionele studio condenser microfoons. Meteen bij de eerste audiotests wordt al duidelijk dat die ervaring merkbaar is. Ik vergeleek het resultaat met dat van andere microfoons, waaronder de Blue Yeti. Die microfoon wordt reeds jarenlang aangeprezen (niet geheel terecht trouwens) als dé microfoon bij uitstek voor content creators. De geluidskwaliteit van de Elgato komt niet alleen in de buurt van de Blue Yeti, maar overtreft hem ook. En dat terwijl het toestel niet meer kost dan de Blue Yeti. Dat Blue nu gedwongen wordt om de lat dringend hoger te leggen, is een welkome verfrissing. Oordeel zelf via volgende (onbewerkte) fragment: 

Dat de geluidskwaliteit zo goed is, heeft Elgato ook te danken aan de ingebouwde technologie. Het knapste staaltje technologie zit hem in de ClipGuard technologie. Wellicht weet je wel wat er gebeurt wanneer je luid gaat schreeuwen in een microfoon. Het geluid klinkt verschrikkelijk en er treedt ‘distortion’ op. En net bij gamers kan het er nog eens luid aan toe gaan wanneer je net in de laatste minuut een goal slikt in FIFA of wanneer je een blue shell op je dak krijgt vlak voor de finishlijn in Mario Kart. Om dit te counteren ontwikkelde Elgato ClipGuard, een technologie die reeds zit ingebouwd in de analog-to-digital converter van de microfoon. Wanneer je vervolgens gaat schreeuwen in de microfoon, worden deze signalen eerst genormaliseerd vooraleer ze jouw computer bereiken. De luisteraar krijgt dus een volledig distortion-vrije luisterervaring, zonder dat jij hier zelf nog iets aan moet doen. 

elgato wave 3

Zoals eerder vermeld gaat het hier om een condenser microfoon. Die type microfoon is de keuze bij uitstek voor spraak, maar heeft ook enkele nadelen. Ze pikken bijvoorbeeld ook veel achtergrondgeluid op. Dat is waarom een condenser pas echt tot zijn recht kan komen in een ruimte die werd ingericht voor muziekopnames. De microfoon pikt dan ook aardig veel geluid op van je toetsenbord en muis, maar dat kan je reduceren door de microfoon dichter bij je mond te brengen. In de handleiding schrijft Elgato dat er idealiter slechts zo’n 10 centimeter zit tussen jouw mond en de microfoon. Gebruik je echter het bijgeleverde tafelstatief, dan staat de microfoon zodanig laag dat er makkelijk 4 keer zoveel plaats tussen jouw mond en de microfoon zit en bovendien staat de microfoon dan ook dichter bij je toetsenbord, waardoor er nog meer typegeluiden worden opgenomen. Dit probleem kan je wat counteren door te investeren in een microfoonarm die je vlak voor je mond kan positioneren. 

Software

Puur als microfoon (en met de ingebouwde popfilter en ClipGuard technologie) is het product al een van de beste in zijn prijsklasse (en een regelrechte aanrader). Maar daar houdt het niet op, want Elgato zou Elgato niet zijn zonder de hardware hand in hand te laten gaan met hun eigen software. 

Voor de Wave ontwikkelden ze de Wave Link software, die eigenlijk fungeert als audiomixer waarmee je submixes kan maken. Eerst en vooral krijg je verschillende (maximaal 9) tracks die je volledig naar wens kan invullen. Zo heb je een track voor je microfoon, een track voor de achtergrondmuziek van Spotify, een track voor je gamegeluiden, een track voor Discord, etc. Per track kan je vervolgens het volume instellen. En niet zomaar het volume, je kan namelijk het volume instellen afzonderlijk voor de headphone output en de stream output. Met andere woorden: je kan zelf kiezen hoe luid elke bron moet zijn in jouw eigen hoofdtelefoon, en hoe luid elke bron moet zijn in de effectieve stream. Je kan dus perfect een muziekje opzetten voor de kijkers van je stream, terwijl jij dat geluid uitschakelt in je eigen hoofdtelefoon om je zo te focussen op je game. Het maken van dergelijke submixes is een enorme verrijking, en dat Elgato dit voorzien heeft bewijst maar weer eens hoe goed ze hun doelgroep kennen. Bovendien kan je met een klik op de knop ook luisteren naar de stream output, zodat je precies hoort wat jouw kijker te horen krijgen. Zo weet je zeker dat alles goed geconfigureerd is. Nu gebeuren zo’n dingen namelijk nog te vaak op goed geluk. 

wave link software

Het spreekt ook voor zich dat Elgato steeds gaat sleutelen aan deze software. In zijn huidige vorm is de software vrij basic, maar hij vult nu al een grote leegte in de markt. Door de software steeds verder te finetunen, kan Elgato zelfs nog de geluidskwaliteit van de microfoon verbeteren (bijvoorbeeld door achtergrondgeluid automatisch weg te werken). Kortom, het product dat je koopt is er out-of-the-box al eentje van topkwaliteit, maar gaat in de toekomst wellicht nog beter worden. 

Het enorm populaire Elgato Stream Deck (waarmee je zelf een set knoppen krijg die je zelf kan configureren als sneltoetsen) heeft ook ondersteuning gekregen voor de Wave. Zo kan je bijvoorbeeld met een druk op de knop een bepaalde audiobron muten, of het volume aanpassen. We beschikken zelf echter niet over een Stream Deck, dus deze functionaliteit konden we helaas niet testen.

Conclusie

Elgato breidt zijn assortiment uit met een budgetmicrofoon die de kwaliteit van streams en video’s niet één maar twee niveaus hoger tilt. Out-of-the-box is het apparaat reeds enorm indrukwekkend omwille van de goede geluidskwaliteit en innovatieve ClipGuard om distortion tegen te gaan, maar wanneer je het apparaat combineert met de software ontketen je mogelijkheden die je leven als content creator pakken makkelijker maakt. Enkel de bouwkwaliteit stelt teleur, maar het is gelukkig de enige opoffering die Elgato heeft gemaakt om de prijs van het apparaat te drukken. De Blue Yeti hoort niet langer de meest geprezen microfoon voor content creators te zijn nu de Wave:3 geboren is.

elgatogaminglivestreamingmicrofoonwave 3wave:3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600