Review: Logitech MX Keys en MX Master 3 voor Mac
Met de Logitech MX-reeks richt Logitech zich vooral op de creatieve gebruikers, zoals designers. Aangezien die voornamelijk te vinden zijn in het Apple-ecosysteem, brengt Logitech nu ook hun toetsenbord en muis naar macOS en iOS. Wij gingen aan de slag met het toetsenbord (MX Keys) en de muis (MX Master 3).
MX Master 3
In de doos van de muis vind je de muis en een USB-C naar USB-C kabel. Handig wanneer je deze wil opladen via je MacBook, maar wanneer je een oudere Mac gebruikt is het belangrijk om te weten dat er geen dongle wordt meegeleverd. Wellicht heb je echter wel ergens een USB-C kabel liggen om de muis alsnog op te laden. De muis heeft een plastic behuizing, maar voelt qua bouwkwaliteit wel gewoon goed aan. Daarnaast ligt de muis met zijn ergonomische vorm ook goed in de hand en hij glijdt moeiteloos over het oppervlak. De vorm is even wennen wanneer je een Magic Mouse gewend bent, maar de ietwat schuine positie van je pols is duidelijk ergonomischer dan een volledig platte muis (en bovendien ook natuurlijker dan een volledig verticale muis). Maar de ergonomie van de Magic Mouse is dan ook… onbestaande.
Onderaan de muis vind je een schakelaar om de muis in te schakelen, maar ook een knop waarmee je kan wisselen tussen verschillende apparaten. Je kan namelijk tot 3 apparaten koppelen met de muis, zoals je iMac, MacBook en iPad. Wanneer je vervolgens wisselt van toestel, moet je enkel even op de knop duwen en je bent verbonden. En dat is niet de enige vernuftigheid waar de muis over beschikt. Bij een scrollwiel zie je steeds vaker dat je kan wisselen tussen een scrollwiel waarbij je regel per regel scrolt (of ‘ratchet’, zoals dat ook wel heet), of eentje met free-spinning waarbij je heel snel kan scrollen. De MX Master 3 beschikt over een soort hybride-oplossing waarbij je standaard line-by-line scrolt, maar wanneer je snel begint te scrollen dan schakelt hij automatisch over naar free-spinning. Wil je dit niet, dan kan je de knop onder het scrolwiel gebruiken om permanent free-spinning te gebruiken. De gevoeligheid van deze functionaliteit (die SmartShift heeft) kan je aanpassen of je kan de functionaliteit gewoon volledig uitschakelen.
De andere slimmigheden bevinden zich in de software waarmee je de muis kan afstemmen op je workflow en persoonlijke voorkeuren. Zo kan je zaken aanpassen zoals de cursorsnelheid, scrolsnelheid, de scrolrichting, of je smooth scrolling al dan niet wil inschakelen, etc.
De muis beschikt over een tweede scrollwiel bij je duim. Hiervan kan je de werking instellen per applicatie die je gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je met dit wiel horizontaal kan scrollen in een groot Excel-sheet, maar dat je het gebruikt als zoom-knop tijdens het bewerken van foto’s. De Logi Options Software controleert automatisch welke applicaties je op je computer hebt staan en gaat dan zelf enkele profielen voorstellen en installeren. In Chrome wordt het scrollwiel bijvoorbeeld standaard gebruikt om snel door je tabbladen te scrollen. Onder dat scrollwiel vind je ook nog eens twee knoppen waarmee je bijvoorbeeld makkelijk terug en vooruit kan gaan. Tot slot vind je een duimknop onderaan de muis. Door deze ingedrukt te houden, zal de muis rekening houden met je gebaren. Op die manier kan je bijvoorbeeld snel een overzicht van alle openstaande applicaties krijgen.
Het enige raadsel is echter waar de reguliere MX Master 3 en de MX Master 3 for Mac precies in verschillen (behalve dan de naam). Ook de vergelijkingstabel op de website maakt het niet meteen duidelijker. Het lijkt er dus op dat het enige verschil hem zit in de kleur. Net zoals de MX Keys beschikt ook de muis namelijk over een ‘space grey’ kleur om beter bij de Mac-systemen te passen.
MX Keys
Net zoals de muis is ook het toetsenbord niet zomaar een toetsenbord. Er zitten namelijk wat slimmigheden ingebakken die het een aantrekkelijk exemplaar maken voor de technologieliefhebber. Allereerst de bouwkwaliteit: die lijkt absoluut in orde te zijn. Het is jammer dat er een plastic behuizing is in plaats van een aluminium behuizing, maar bovenaan het toetsenbord zit er een balk met een enorm gewicht achter. Het toetsenbord zal dus nooit verschuiven tijdens het gebruik ervan. Verder vind je nog een USB-C aansluiting, een LED-indicator en een schakelaar om het toetsenbord in te schakelen, maar dat is het. Uiteraard werden alle knoppen aangepast voor het Apple-ecosysteem.
Het toetsenbord is enorm fijn in gebruik. Alle toetsen bevatten een kleine helling, zodat je vinger eigenlijk steeds in het midden van de toetsen valt. Zelfs als dagelijkse gebruiker van een vrij luid mechanisch toetsenbord, vond ik het altijd enorm aangenaam (en zelfs rustgevend) om te werken met de MX Keys. Vooral indrukwekkend is de innovatieve toetsverlichting. Die wordt namelijk enkel geactiveerd wanneer het toetsenbord detecteert dat je handen naar het toetsenbord gaan. Wanneer je jouw handen weghaalt van het toetsenbord, zal de verlichting zichzelf dus ook uitschakelen binnen enkele seconden. Op deze manier probeert Logitech om het meeste uit de batterijduur te halen. Op de doos van het toetsenbord staat te lezen dat het toetsenbord slechts 10 dagen op een lading kan wanneer je de backlighting gebruikt. Dagen worden maanden wanneer je het toetsenbord zonder verlichting gebruikt, want dan gaat het namelijk 10 maanden mee.
Net zoals bij de muis kan je verbinden met drie apparaten. Op het toetsenbord vind je vervolgens drie knoppen zodat je eenvoudig kan wisselen van apparaat. En dat is eigenlijk alles wat er te zeggen valt over het toetsenbord. Wat minder geavanceerd dan de muis dus, maar de type-ervaring is enorm fijn en dat is waar het om draait.