Reviews

Samsung Galaxy Note 20 Ultra review: Productiviteit in hart en nieren

N4032
Voordelen
Enorm krachtige camera's
Meer mogelijkheden met S Pen en Notes-app
Prachtig scherm
Nadelen
Batterij kan beter
Enorm duur
Groot formaat en camerablok
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is het nieuwste vlaggenschip van het merk. We zien bekende hardware met veel nieuwe software en integraties met Windows 10.

Traditiegetrouw liet Samsung begin augustus zijn nieuwe Note-smartphones zien. Dit jaar kregen we opnieuw twee verschillende modellen te zien, de Samsung Galaxy Note 20 en de Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Wij gingen voor deze review aan de slag met Ultra-model. Geïnteresseerden mogen alvast een afspraak boeken bij hun bank, want deze smartphone krijgt een adviesprijs van 1.299 euro.

Repetitieve verfijningen

De Note-smartphones hebben de gewoonte om het merendeel van de updates in de S-smartphones van eerder dat jaar over te nemen. Ook dit jaar zien we heel wat elementen van de Samsung Galaxy S20 Ultra terugkomen in de Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Ten eerste zien we het enorme camerablok terugkeren waar een 108MP-hoofdcamera, 12MP-groothoekcamera, 12MP-telecamera (5x optische zoom) en laser autofocus aanwezig zijn. Het camerablok steekt enkele millimeters uit, dus je koopt best een cover waardoor je de smartphone wel vlak op tafel kan leggen. Vooraan zien we een kleine centrale punch-hole camera met een resolutie van 10MP.

Ook het enorme 6,9-inch display met aflopende randen is overgenomen. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra heeft eveneens een verversingssnelheid van 120Hz bij Full HD-resolutie en schroeft dat terug naar 60Hz als je de hogere WQHD-resolutie zou willen. Het is jammer dat Samsung 120Hz en WQHD niet tegelijk toelaat, maar het is geen enorm gemis en de batterij zou ook erg snel leeglopen in dat geval. Die batterij heeft hier een capaciteit van 4.500mAh, wat minder is dan de S20 Ultra, hoewel er evenveel smartphone is om van stroom te voorzien. Een vervelend punt is dat de maximale oplaadsnelheid hier 25W is, terwijl de S20-reeks 45W ondersteunde en zelfs middenklassers zoals de OnePlus Nord inmiddels 30W-snelladen kunnen halen. Draadloos opladen is hier wel mogelijk, evenals omgekeerd draadloos laden. Over het algemeen zal de batterij voldoende zijn om een gemiddelde dag mee rond te komen, maar power-users die vaak gamen en/of foto’s nemen met hun smartphone, moeten mogelijk een oplader zoeken tegen het einde van de dag.

Tot slot vinden we binnenin dezelfde Exynos 990 chipset mét 5G-ondersteuning als in de S20 Ultra. Dat gaat gepaard met 12GB RAM-geheugen en 256GB interne opslag (uitbreidbaar). We krijgen hier dus dezelfde topklasse prestaties voorgeschoteld, waardoor geen enkele app, game of videobewerking te veel gevraagd is. Wat we helaas niet terugzien is de 3,5mm-koptelefoonpoort. Samsung geeft je wel USB-C-oortjes in de doos als troostprijs. Op het eerste gezicht moet de Samsung Galaxy Note 20 Ultra dus onderdoen voor de S20 Ultra. Vooral de kleinere batterij en lagere laadsnelheid baren ons zorgen.

De nieuwe, verbeterde S Pen en Notes-app

De S Pen is natuurlijk weer van de partij en heeft enkele upgrades gekregen. De reactietijd is namelijk verlaagd waardoor je een nog realistischere schrijfervaring krijgt op het scherm. Wij hebben de S Pen van de Samsung Galaxy Tab S6 Lite gebruikt ter vergelijking en merkten op dat de Samsung Galaxy Note 20 Ultra inderdaad veel sneller reageert bij het nemen van notities. Een (mogelijk) vervelend puntje voor de rechtshandigen onder ons is dat de S Pen nu aan de linkerkant in de smartphone wordt geschoven in plaats van aan de rechterkant.

Ook de Air Gestures zijn wederom van de partij en verder uitgebreid. Bij het gebruik van de bestaande gebaren bij de camera hadden we echter de indruk dat sommige functies nog steeds niet op punt staan. Vooral het in- en uitzoomen door in de lucht te draaien met de S Pen lukte vaak niet.

De grootste updates zitten niet in de S Pen zelf maar in de Samsung Notes-app waarin alle notities met de S Pen terechtkomen. Die app is omgevormd tot een waar productiviteitscentrum met feilloze integraties met Windows 10 en Microsoft Office. De Notes-app ondersteunt nu namelijk extra bestandsformaten én kan notities zelf ook omzetten in die formaten. Om precies te zijn kan je een notitie opslaan als Microsoft Word-document, PDF-bestand, afbeeldingsbestand, algemeen tekstbestand en Samsung Notes-bestand.

In de praktijk was het voor ons erg handig om onderweg opmerkingen toe te voegen aan PDF-bestanden en PPT’s. Het lijkt ons dan weer niet erg waarschijnlijk dat iemand ooit een volledige PPT in de Notes-app gaat maken of eender welk bestand uit deze app direct een eindresultaat zal zijn. Het is daarentegen wel handig als snelle tussenstap zodat je je laptop niet moet bovenhalen voor dit soort taken. Daarnaast is er de toevoeging dat je vanuit de Notes-app kan kiezen waar een bestand precies wordt opgeslagen op de Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

De nieuwe, verbeterde integratie met Windows 10 en DeX

Sinds vorig jaar werkt Samsung nauw samen met Microsoft voor een zo goed mogelijke integratie met Windows 10 en Microsoft Office. Dit jaar zien we wederom de vruchten daarvan in de vorm van meer mogelijkheden in de Jouw Telefoon-app. Op het moment van schrijven stonden die updates echter nog niet volledig op punt en liep de Jouw Telefoon-app geregeld vast.

In theorie moet het mogelijk zijn om apps vanop je smartphone te openen als een Windows-app. Je scherm wordt dus niet gespiegeld, maar de app wordt geopend als losstaand programma en je kan zelfs snelkoppelingen maken op het bureaublad en in de taakbalk. Op het moment dat wij de Samsung Galaxy Note 20 Ultra aan het testen waren, werd het scherm van de smartphone nog wel gespiegeld op onze laptop als we een app wilden openen.

De Samsung DeX-functie heeft vervolgens een leuke upgrade gekregen voor mensen met een recente Samsung-televisie. We hadden in de eerste plaats gehoopt dat we draadloos DeX (de desktop-achtige omgeving van Samsung waarin je terechtkomt als je je smartphone met je pc verbindt) konden activeren op onze pc, maar daarvoor heb je nog steeds een kabel nodig. In de plaats daarvan kan je dat nu wel doen op je televisie. Onze eigen televisie is een exemplaar van Samsung dat deze ondersteuning biedt, dus hebben we dit even uitgeprobeerd.

Dit is hoe de draadloze DeX-omgeving eruitziet op een Samsung tv.

Verbinding maken was erg eenvoudig. We tikten even op het DeX-icoontje in het snelmenu en onze tv kreeg meteen de melding dat er de Samsung Galaxy Note 20 Ultra verbinding wou maken. Daarna verscheen meteen het bekende DeX menu op onze televisie. De smartphone zelf verandert vervolgens in een afstandsbediening voor de cursor op het scherm. Vervolgens vroegen we ons voornamelijk af hoe dit nuttig kon zijn. YouTube-video’s speelden we al af via de YouTube-app, foto’s konden we al tonen door de galerij op de tv en onze smartphone te synchroniseren en met onze Google Chromecast konden we video’s in onze browser bekijken. De functie zelf werkt wel naar behoren. Zelfs met vijf geopende apps op DeX bleef alles toch erg soepel verlopen, al merkten we na een tijdje op dat de Samsung Galaxy Note 20 Ultra redelijk heet kon worden.

De (iets minder) nieuwe, verbeterde camera’s

De camera’s zijn hier grotendeels identiek aan die van de Samsung Galaxy S20 Ultra, maar aan de software zijn wel de nodige wijzigingen aangebracht. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra ondersteunt namelijk niet langer de 100x digitale “Space Zoom” en hanteert 50x zoom als maximum. De 100x zoom werd over het algemeen niet positief onthaald, dus we zijn blij dat Samsung hier 50x heeft genomen. Andere toevoegingen zijn 8K-video’s in 21:9 (bioscoopformaat) en de optie om via Pro Video in te stellen welke microfoon gebruikt moet worden voor de audio. Die functie werkt trouwens ook met een van de drie setjes Galaxy Buds voor extra mogelijkheden. Over het algemeen zijn dit functies die de gemiddelde gebruiker niet zal gebruiken, maar voor vloggers en mensen die de Samsung Galaxy Note 20 Ultra als videocamera gaan gebruiken, is dit een heel nuttige toevoeging.

N4022

De algemene prestaties liggen in lijn met die van de S20 Ultra die we eerder dit jaar al hebben getest. Een belangrijk pijnpunt dat hier is aangepakt, is de autofocus. Door de toevoeging van een Laser Autofocus is de Note 20 Ultra wel in staat om scherpe plaatjes te schieten, ook vanop afstand en bij weinig licht. Daarnaast is het diafragma van de hoofdcamera en de telecamera iets groter gemaakt waardoor de prestaties bij weinig licht nog beter zijn geworden.

Zoals verwacht, zijn de prestaties van de camera’s over de gehele lijn erg goed. Foto’s bij 5x zoom zijn nog erg scherp, zowel overdag als ’s nachts met de nachtmodus. Ook de kleurencorrectie en HDR-ondersteuning is keer op keer erg goed te noemen. Zelfs een donkere nachtlucht werd geheel ruisvrij gemaakt door de nachtmodus en dit zowel met de groothoek-, hoofd- als telecamera. Van zodra je meer dan 5x inzoomt dan verliezen de foto’s duidelijk scherpte en vooral ’s nachts zijn die ingezoomde foto’s nog amper bruikbaar.

Ook de handige Single Take-modus is terug en werkt erg goed. Hou de Samsung Galaxy Note 20 Ultra gericht op de actie of beweeg hem wat in het rond bij een landschapsfoto’s en de software zal automatisch een combinatie van foto’s en video’s samenstellen. De camera’s zijn hun geld hier meer dan waard en dankzij deze verfijningen heeft Samsung nu ook vlaggenschipwaardige camera’s op hun vlaggenschip smartphone, iets wat we niet konden zeggen over de S20 Ultra.

Conclusie

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is zonder twijfel ultra-duur, maar ook ultra-krachtig. Dit is de eerste smartphone van Samsung die de titel Ultra dubbel en dik verdiend heeft. Het enige echte minpunt is de batterij die kleiner is dan hiervoor en trager kan opladen, maar een powerbank kan dat probleem makkelijk oplossen. Door enkele software-updates is de Note 20 Ultra nu nog beter geïntegreerd met Windows 10 en de Office-programma’s zodat hij een mini mobile workstation wordt. De schoonheidsfoutjes in de camera’s zijn ook bijgeschaafd en de toevoegingen op vlak van video geven content creators nu nog meer mogelijkheden. Het bijkomstige nadeel is dat de Note 20 Ultra te veel mogelijkheden biedt voor de doorsnee consument om zijn prijs waard te zijn. Ons advies: denk eerst naar over welke functies van de Note 20 Ultra jij gaat gebruiken voor hem koopt, want voor dat geld is het zonde om deze smartphone niet ten volste te benutten.

galaxy note 20smartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken