Review iPhone 12 mini: klein formaat maar toch heel groots
Apple iPhone 12 Mini - 128GB - Zwart
We testten eerder al de iPhone 12/12 Pro en binnenkort ook de iPhone 12 Pro Max. Tijd om de kleinste telg van de familie aan de tand te voelen. Het is voor het eerst in jaren dat Apple met een vernieuwend compact toestel komt. Er was dit jaar natuurlijk de iPhone SE (2020), maar dat was slechts een geüpdatete iPhone 8, nog steeds met een klein scherm en Touch ID. Dit jaar brengt Apple iets waar veel iPhone liefhebbers al lang op wachten: een nieuwe compacte iPhone met premium specificaties. Hierbij horen dus ook het grotere scherm zonder randen en Face ID. Wij gingen aan de slag met de nieuwe iPhone 12 Mini.
Specificaties van de 12 Mini
- Display: 5,4 inch (1.080 bij 2.340 pixels)
- Chipset: A14 Bionic
- Werkgeheugen: 4 GB
- Capaciteit: 64 GB, 128 GB of 256 GB
- Camera’s achter: Standaard (12 megapixel) en groothoek (12 megapixel)
- Camera voor: 12 megapixel
- Accu: 2.227 mAh
- Gewicht: 135 gram
- 5G-ondersteuning: Ja
- Startprijs (64 GB): € 809
Leggen we deze specificaties naast de reguliere iPhone 12, dan zien we dat ze vrijwel identiek dezelfde functies hebben. Er zijn eigenlijk maar twee belangrijke verschillen: de grootte van het toestel en de accucapaciteit.
Design en formaat
Te beginnen bij het belangrijkste verschil en voor veel mensen de belangrijkste reden om deze iPhone 12 mini te kopen: het formaat. Het toestel is 131,5 x 64,2 x 7,4 mm groot en daarmee een stuk kleiner dan de reguliere iPhone 12 146,7 x 71,5 x 7,4 mm. De mini is zelfs kleiner dan de iPhone SE (2020) en de iPhone 8 (2017): beide met een afmeting van 138,5 x 67,3 x 7,3 mm. Het toestel ligt heel fijn in de hand en je kan het perfect met één hand bedienen. Hoewel het toestel vrij licht is (133 gram) is hij niet té ligt zodat je hem uit je handen zou laten vallen. Je pakt hem makkelijk van tafel en stopt hem net zo makkelijk in je broekzak.
Apple heeft zijn line-up dit jaar een complete make-over gegeven. Geen ronde afwerking zoals we sinds de iPhone 6 zijn gewend meer, maar strakke en rechte randen. We gaven het eerder al aan: we zijn hier heel erg over te spreken. De verschillende kleuren zorgen er ook voor dat er voor alle smaken een geschikt exemplaar is.
iPhone 11 | iPhone SE (2020) / iPhone 8 | iPhone 12 / iPhone 12 pro | iPhone 12 mini | iPhone 12 Pro max | |
Lengte | 150,9 mm | 138,5 mm | 146,7 mm | 131,5 mm | 160,8 mm |
Breedte | 75,7 mm | 67,3 mm | 71,5 mm | 64,2 mm | 78,1 mm |
Dikte | 8,3 mm | 7,3 mm | 7,4 mm | 7,4 mm | 7,4 mm |
Scherm en bediening
Ondanks dat het toestel een stuk kleiner is geworden, is het display met 5.4 inch behoorlijk groot. Toen de mini werd aangekondigd waren we bang dat het display te klein zou zijn, maar niets is minder waar. Je kan er misschien minder fijn op gamen of video’s op kijken dan op de reguliere iPhone 12 of iPhone 12 Pro max, maar het display is zeker groot genoeg voor alle andere taken. En zeg nu zelf: 5.4 inch is eigenlijk ook geen klein formaat. Tijdens het gebruik merkten we wel dat we iets vaker naast de juiste letter zaten op het toetsenboard, maar dit lijkt eerder het effect van gewenning aan de iPhone 11 dan aan een probleem van de iPhone 12 mini.
Apple is overgestapt van de LCD-schermen in de iPhone 11 naar OLED in de iPhone 12 familie. Een keuze die we alleen maar kunnen toejuichen. Het zorgt voor diepere zwarttinten en mooiere kleuren. Daarnaast is dit de iPhone met het hoogste aantal pixels per inch ooit (467 pixels per inch) en dat zorgt ervoor dat het display ook ongekend scherp is.
Hardware
De mini is kleiner, maar heeft dezelfde chip (A14 Bionic) als de iPhone 12. Het doet qua presentaties dus niet onder voor zijn grote broer. Je draait dus moeiteloos zwaardere apps en games. Wisselen tussen menu’s gaat zonder enige vertraging of hapering en apps starten instant op. Met 4GB RAM lijkt het toestel op papier achter te lopen op zijn Android concurrenten, maar door de RAM-optimalisatie van Apple merk je hier niks van, integendeel: het toestel presteert in veel gevallen beter dan de concurrentie.
Er zijn qua hardware dus helemaal geen concessies gedaan. Het enige nadeel dat dit met zich meebrengt centreert zich rond de accu, daarover later meer.
iPhone 12 Mini: Camera
Er zit exact dezelfde camera in de iPhone 12 mini als in de iPhone 12. Dat wil zeggen: een dubbele camera met verbeterde groothoeklens ten opzichte van de iPhone 11. Je kan met de 12 MP zeer mooie en gedetailleerde foto’s maken. We vinden we camera op drie onderdelen het best uitkomen: landschaps-, portret- en nachtfoto’s. Om bij het laatste te beginnen: de foto’s in het donker zijn heel scherp, zonder waas en het lijkt soms zelf alsof iemand stiekem zaklamp heeft gebruikt als je de foto’s terugkijkt. Ook landschappen komen mooi naar voren door de ultra-groothoeklens en het detailniveau van de camera. Portretten is een onderdeel waar Apple sinds het gebruik van twee camera’s al heel goed op scoorde en de iPhone 12 mini heeft dit alleen maar naar een hoger niveau getild.
Accu
De accu kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: het is het nét niet. De accu is in alle iPhone 12’s kleiner geworden, maar het verschil is in deze mini variant het best te merken. Daar we met de iPhone 11 vaak wel 1.5 tot 2 dagen met een accu konden doen, werd dat bij onze test van de iPhone 12 al verminderd naar een acceptabele 24 uur. De iPhone 12 mini loopt op dit gebied de kantjes eraf en haalt vaak maar nét de hele dag. Wat ons betreft een belangrijk nadeel en een onnodige concessie.
Conclusie
De iPhone 12 mini is het toestel waar veel Apple-fans op hebben gewacht. Het breekt met de trend om toestellen steeds maar groter en groter te maken. Het breekt niet met de innovatie: het toestel heeft de high-end functionaliteiten van de reguliere iPhone 12, maar dan in een kleiner jasje. Het enige nadeel is de beperktere accuduur. Kan je daar mee leven en zoek je een kleinere iPhone? Dan is dit het beste toestel dat je kan aanschaffen.