Reviews

ASUS ZenBook 14 UM425 review: Premium prestaties met AMD

ASUS Zenbook UX425
Voordelen
Stijlvol ontwerp
Licht en compact
AMD 4500U is sneller dan Intel 10e generatie
Sterke prijs
Nadelen
Slechts 8GB RAM
'Maar' 512Gb opslag
Aanbevolen prijs: €Vanaf 799
Waar te koop?
Totaalscore 9
Na de UX425 gaan we aan de slag met de ASUS ZenBook UM425, een even compacte en krachtige laptop aan een aantrekkelijke prijs.

De voorbije zomer mochten we al een weekje op vakantie met de ASUS ZenBook 14 UX425, een laptop waar we achteraf razend enthousiast over waren. “Hij is licht, compact en levert krachtige prestaties. (…) Dit is de laptop die we altijd bij ons willen hebben. Thuis, op kantoor, op de trein of op citytrip,schreven we toen in onze review. We raden je aan om deze even door te nemen om je het best mogelijke beeld te kunnen vormen van deze twee modellen. 

ASUS ZenBook 14 UX425 vs UM425

Onze mening is alvast niet veranderd terwijl we de voorbije week aan de slag waren met de ASUS ZenBook 14 UM425. Dit model is op vele vlakken vergelijkbaar met de UX425, maar heeft als grootste verschil de aanwezigheid van een AMD Ryzen 5 4500U CPU en AMD Radeon Graphics in plaats van een 10e generatie Intel i7-1065G7 en Intel Iris Plus Graphics. Een verschil dat veel groter is dan je misschien zou denken. 

Persoonlijk zouden wij ook eerder naar een i7-processor grijpen, maar dit keer moet je rekening houden met het feit dat de Intel i7-1065G7 al uit midden 2019 dateert. Dat is op zich niet heel oud en het blijft een aardige chip, maar in het land van PC-hardware kan het soms heel snel gaan. AMD heeft de laatste jaren enorme sprongen vooruit gemaakt met hun Zen-architectuur, iets dat opnieuw bewezen werd met de recent verschenen Ryzen 5000-serie voor desktops. De Ryzen 4000-serie mobiele cpu’s wisten echter ook indruk te maken. 

Op zowel de UX425 als de UM425 draaiden wij 3DMark Time Spy als benchmark. Waar Intel een CPU score van 3198 wist te behalen, realiseerde AMD maar liefst een score van 4047. De grafische scores lagen dichter bij elkaar met respectievelijk 755 en 858. Opmerkelijk hier was dat AMD het een stuk koeler hield, met een gemiddelde temperatuur van 58 graden, waar dat bij Intel 69 graden was. Dat is belangrijk als je weet dat we in onze review van de UX425 aanhaalden dat de ZenBook 14 toch wat warm werd na langer gebruik. Dit verschil merk je niet alleen tijdens benchmarks, maar ook tijdens dagdagelijks gebruik. De UM425 blijft duidelijk koeler, maar is bijgevolg nooit helemaal muisstil is. Met een volume van 43 decibel in de modus betere batterij, kunnen we hem echter niet luid noemen. Voor een duidelijk verschil in snelheid hebben we dat wel over. 

We vermelden er voor de volledigheid even bij dat de ASUS ZenBook UX425 ondertussen een upgrade heeft gekregen naar een 11e generatie Intel-processor. Het verschil tussen beide zal dus zeker kleiner zijn geworden, maar wie er wint zullen we zelf moeten ontdekken.

Prijs en verschil in specificaties

Belangrijk om weten is dat de ZenBook 14 UM425 beschikbaar is vanaf 799 euro, terwijl je voor de UX425 al snel 1.299 euro neerlegt. Dat verschil zit hem in een aantal dingen. Zo moet je het eerst en vooral doen met 8GB RAM-geheugen. Het verschil met 16GB ga je hier vooral merken als jij een workflow hebt die enorm inzet op multitasken. Heb jij 10 tabs open in Chrome, waaronder enkele video’s en bewerk je ondertussen je foto’s in Adobe Lightroom, dan zal je al snel meer dan 90 procent gebruiken. Iets om rekening met te houden als je ook geregeld intensievere programma’s draait. 

UM425

Verder heb je ook maar 512GB opslag in plaats van 1TB. Video’s bewerken ga je niet uitgebreid doen op deze laptop (het kan wel) en ook meer dan wat licht gamen gaat niet lukken, dus dat lijkt ons prima in ruil voor een scherpere prijs. Op vlak van connectiviteit verlies je Thunderbolt 3, maar het uitgebreide aanbod van HDMI, 2x USB-C, USB-A en een microSD-kaartslot blijft behouden. 

Beeldscherm en batterijduur

Het laatste grote verschil tussen de twee modellen zit hem in het display. De UM425 is voorzien van een 250 nits IPS-paneel met 16:9 beeldverhouding en een FHD resolutie van 1920×1080. Bij de UX425 kan je echter kiezen voor een 300 nits variant en een 400 nits + 1W paneel. Dit laatste zorgde ervoor dat de UX425 22 uur batterijduur kon halen in de tests van ASUS. Aangezien ons exemplaar van de UX425 een preproductie sample was en het beeldscherm nog niet helemaal op punt stond kunnen we geen 1:1 vergelijking maken.

Wel kunnen we zeggen dat de helderheid van deze AMD ZenBook meer dan voldoende is. Donkere series zijn prima te volgen en het anti-reflecterend scherm helpt bij felle lichtinval die geen direct zonlicht is. Met 100% sRGB-ondersteuning is de kleurweergave ook prima, wat we tijdens het bewerken van foto’s konden bevestigen. De batterijduur is bovendien ook uitstekend met een levensduur van rond de 10 uur bij dagdagelijkse taken op een energiezuinige stand (80 procent helderheid) of een 7 uur video playback. 

ASUS Zenbook 13/14

Verder is deze ZenBook voorzien van dezelfde elementen die we bij de UX425 al aanprezen. Denk daarbij aan het edge-to-edge toetsenbord dat heerlijk typt, het NumPad dat verborgen zit in het touchpad en makkelijk geactiveerd kan worden en de zeer degelijke luidsprekers van Harman/Kardon. Op vlak van design kunnen we nog steeds genieten van een geborsteld metalen deksel en de 90 procent screen-to-body ratio van het display, met dunne schermranden tot gevolg. Met zijn 1,22 kilogram blijft ook deze UM425 heerlijk licht en met afmetingen van 31.90 x 21.00 x 1.43 centimeter blijft hij enorm dun en compact. 

ZenBook 14 UM425: Eindoordeel

Dit is nog steeds de laptop die we altijd bij ons willen hebben. Thuis, op kantoor, op de trein of op citytrip. Ten opzichte van de UX425 heeft dit model een lager prijskaartje, maar tegelijkertijd ook een snellere processor. Draai je geen zware programma’s en waag je je zelden of nooit aan videobewerking, dan zal je de kleinere opslag en minder RAM in de praktijk amper merken. De UM425 is dan ook een aanrader voor iedereen van young professional tot ervaren ondernemer. 

asuslaptopreviewsliderzenbook

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren