Review Rowenta Explorer 60: fijn maar krachtig
In 2012 haalden wij onze eerste robotstofzuiger in huis. Die was speciaal ontworpen voor huisdieren maar kwam zijn beloftes nauwelijks na. Intussen zijn robotstofzuigers een stuk meer gesofisticeerd en zijn ze ook niet meer groot als je denkt. De Rowenta Explorer 60 is daar eigenlijk een mooi voorbeeld van. De robotstofzuiger is klein en smal zodat hij overal onder kan. Vooral wie huisdieren in huis heeft met weinig tijd, zal genieten van het gebruiksgemak. Maar zo’n robotstofzuiger, is dat niet ingewikkeld en vervelend? Wij willen je het tegendeel bewijzen.
Rowenta’s design
Hoe zien die robotstofzuigers er tegenwoordig uit? Best strak en modern. Zoals vermeld is vooral deze Explorer 60 een uitzondering. Hij is amper 6 centimeter dik waardoor hij gemakkelijk onder de meeste kasten, bedden of zetels kan. Daardoor kan Rowenta ook de minder bereikbare plekken voor jou proper maken. Persoonlijk vinden we dat een van de grootste pluspunten aan deze robotstofzuiger.
Verder is de Explorer 60 best minimalstisch. Bovenaan zit een aan/uit knop, WiFi-regelaar en een icoontje voor de batterij. Wanneer je WiFi bijvoorbeeld is weggevallen zal het icoontje rood knipperen en als de Rowenta Explorer 60 naar zijn laadstation moet, zal hij ook knipperen. In de meeste gevallen zal hij dan ook automatisch naar zijn laadstation rijden. Al hebben we het een paar keer meegemaakt dat hij het station niet terug kon vinden.
Aan de onderkant vinden we één hoofdborstel voor het grove vuil, en aan de twee zijkanten de kleinere borsteltjes om het vuil naar de binnenkant de sturen. Alles komt via de motor onderaan naar binnen in het – opvallend kleine – reservoir. Wat hieraan opvalt is dat deze stofzuiger gemaakt is voor huishoudens met dieren, maar het reservoir is volgens ons toch een pak te klein als je hond bijvoorbeeld veel haar verliest.
Hoe gaat hij te werk?
Om deze robotstofzuiger optimaal te bedienen moet je de Rowenta Robots applicatie gebruiken. Een app die heel intuïtief en stabiel werkt. Het hoofdmenu biedt dan ook de belangrijkste knoppen op één plek. Je kan aan de Explorer 60 twee methodes vragen om te werk te gaan: methodisch en de muur volgen. Als hij methodisch te werk gaat maakt de robotstofzuiger een eenvoudig beeld van je woning. Hij gaat alle hoekjes en kantjes af en volgt de lijnen van het systeem. Volg de muur werkt dan weer helemaal anders. Bij deze methode gaat hij simpelweg gewoon de randen van de muren volgen en komt hij niet in het midden. Voor beide methodes gebruikt de robot een geavanceerde gyroscooptechnologie die in samenwerking met infraroodsensoren een soort kaart van je huis kan maken. Helaas kan je die kaart niet zelf maken of raadplegen. Een functie die wel in de duurdere Explorer-reeks beschikbaar is.
Naast de methode kan je in de applicatie ook de zuigkracht raadplegen. Van Eco over Standaard naar Boost. Bij de laatste stand maakt hij ook het meeste lawaai. In de meeste gevallen gebruikten we Rowenta in Eco of Standaard. Hij verbruikt in beide gevallen een stuk minder waardoor je batterij de hele oppervlakte mee kan. Een leuke extra is de functie plek. Daarmee kan je Rowenta eender waar neerzetten, bij activatie van de functie gaat de robotstofzuiger in een cirkelvorm de vloer af. Dat kan ook in combinatie met het dweilen. Een tool die handig kan zijn als je niet veel tijd hebt, maar als er echt gedweild moet worden, is de Explorer 60 niet de beste poetsvrouw. Waar deze robotstofzuiger dan wel weer in uitblinkt is tapijten. Overal geraakt hij over, als je tapijt wat hoger ligt, zal hij wel automatisch meer kracht bijzetten maar je hoeft je in principe nergens meer iets van aan te trekken.
Onderhoud
Qua onderhoud stelt deze robotstofzuiger heel weinig voor. Af en toe de filter, borstel of reservoir leegmaken en je kan weer verder. De Rowenta Robots applicatie geeft je ook notificaties als je iets van onderhoud moet doen. Zo vraagt hij om af en toe de centrale borstel proper te maken of de sensoren vrij te maken van stof of vuil. Bovenaan kan je ook de totaal afgelegde afstand, schoonmaaksessies en actieve tijd terugvinden. Als conclusie hier kunnen we dus zeker stellen dat je heel weinig onderhoud hebt aan deze robotstofzuiger.
Smart home
De Explorer 60 heeft bovendien een aantal extra smart home-functies aan boord. Zo kan je de stofzuiger koppelen aan Google Assistent of Siri met Apple HomeKit. Je vraagt je misschien af wat je daarmee doet. Maar je bent het snel genoeg gewoon om Hey Google, stofzuig de keuken te roepen naar je favoriete assistent.
Conclusie
Als je niet té groot woont, niet altijd tijd hebt om te poetsen en maar al te graag naar Siri of Google Assistant roept, dan is deze Rowenta Explorer 60 de robotstofzuiger die je altijd al nodig had. Afgezien van het feit dat de dweilfunctie niet altijd grondig is en dat hij ook wel eens durft botsen, zijn er weinig minpunten aan deze Explorer 60. De app werk perfect en stabiel, je hebt tientallen functies en extra’s en hij pas overal tussen en onder. Meer heb je niet nodig lijkt ons. Rowenta had misschien het vuilreservoir wat groter mogen maken, maar af en toe het bakje leegmaken tussendoor is geen grote moeite.