Reviews

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE review: Gaming laptop met desktop prestaties

ASUS ROG Zephyrus Duo SE header
Voordelen
Prachtig 4K IPS display
Desktopwaardige CPU en GPU
Verbeterde UI voor ScreenPad+
Geen overdreven futuristisch ontwerp
Nadelen
Ondersteuning ScreenPad+ moet nog groeien
Prijzig door de extra functionaliteit
4K gaming lukt niet met recente titels
Aanbevolen prijs: €3599
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de ROG Zephyrus Duo 15 SE zet ASUS opnieuw in op de meerwaarde van een extra scherm. De unieke gaming laptop moet bovendien betaalbaarder worden.

De ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE (GX551) combineert de krachtige AMD 5000-serie mobiele CPU’s met de nieuwste 3000-serie grafische kaarten van NVIDIA. Voeg daar een 4K-display aan toe en een tweede scherm in de vorm van de ScreenPad+ en je hebt het nieuwe vlaggenschip van Republic of Gamers dat desktop waardige prestaties naar een gaming laptop brengt.  

De ROG Zephyrus Duo is met deze SE (Second Edition) ondertussen aan zijn tweede iteratie toe en dat me rede. De originele Zephyrus Duo liet, net zoals de ZenBook Duo en Pro Duo, immers zien dat innovatie op laptopvlak nog steeds mogelijk is. Het ontwerp met twee schermen kreeg dan ook veel lof, maar desondanks waren er elementen die we graag anders hadden gezien. Zo was de ZenBook Pro Duo die wij reviewen best zwaar; was de kijkhoek van het tweede scherm niet echt ideaal en lag het prijskaartje best hoog voor de gemiddelde consument. Gelukkig zijn er sindsdien enkele aanpassingen doorgevoerd.

Zephyrus Duo 15 SE prijs in de Benelux

Wat de prijs betreft, ben je nog steeds 3599 euro kwijt voor het model dat wij getest hebben. Een deel van dat bedrag komt uiteraard door de aanwezigheid van een AMD Ryzen 9 5900HX CPU en NVIDIA RTX 3080 grafische kaart, die beide beschouwd worden als de beste hardware momenteel op de markt. Uiteraard kost de aanwezigheid van een 4K UHD display (120Hz) je ook wat meer en dan houden we nog geen rekening met dat tweede scherm. Het is wel zo dat er, al dan niet op de Belgische markt, deze keer ook goedkopere modellen beschikbaar zullen zijn, waardoor je voor een goede 2300 euro ook al een Zephyrus Duo 15 SE kan aanschaffen, al zij het met een RTX 3060, een Ryzen 7 5800H en FHD 300Hz-scherm.

ASUS ROG Zephyrus Duo SE

Nog steeds een aardig prijskaartje, maar het maakt van de Zephyrus Duo 15 SE niet langer een gaming laptop is die enkel geschikt is voor hardware geeks. Je weet wel, zij die het maximale aan prestaties willen en tegelijkertijd indruk wensen te maken met het futuristische ontwerp.

Specificaties

  • GPU: RTX 3080 Max P with 16G GDDR6 VRAM
  • CPU: AMD Ryzen 9 5900HX
  • Display: UHD(3840×2160) IPS 120Hz, Adobe 100% 3 ms
  • Display 2: UHD(3840×1100) IPS 60Hz NTSC 72% 25 ms
  • Opslag: 2x 1TB M.2 SSD (NVMe PCIe) PCIe 3.0*4
  • RAM: DDR4 3200 tot 32GB
  • Batterij: 90Whr
  • Lader: 280W
  • Afmetingen: 360mm x 268.3mm x 20.9mm
  • Gewicht: 2.4 kilogram

AAS+ koeling

Voor het ontwerp betaal je absoluut een meerprijs, net zoals dat bij de vorige generatie ook zo was. Kijken we puur naar de componenten, dan kan je deze ook bij andere merken vinden voor een lagere prijs. Wat je daar echter niet zal vinden, is de uitstekende koelprestaties die de Zephyrus Duo SE aflevert. AAS+ (Active Aerodynamic System) speelt hier een belangrijke rol in. Doordat het ScreenPad+ omhoog wordt gebracht wanneer je de laptop opent, ontstaat er immers een intake waardoor koele lucht makkelijk naar binnen kan worden gezogen. 

Voor de CPU en GPU wordt dan weer liquid metal van Thermal Grizzly gebruikt in tegenstelling tot de klassieke thermal paste. Hierdoor zijn deze al snel tot 8 graden koeler. De lucht wordt vervolgens aan de achterkant of zijkanten afgevoerd. Hierdoor voel je de warme lucht wel bij het gebruiken van je muis, maar tenzij je echt heel weinig plaats hebt op je bureau is dat geen echt probleem. Omdat de koeling zo goed is gaat het bovendien ook niet om echt hete lucht. 

Prestaties ROG Zephyrus Duo 15 SE

Tijdens een reeks stresstests en gaming sessies bleef onze CPU rond de 88 graden zweven terwijl de CPU leek te stabiliseren rond 75 graden. Dat zijn prima resultaten wetende dat de Ryzen 5000-serie processoren makkelijk tot 95 graden (en zelfs meer) kunnen gaan zonder verlies aan prestaties. Deze tests gebeurden in de Turbo modus, wat meteen ook de luidste setting is van de Zephyrus Duo, goed voor zo’n 48 decibel. Met een headset is dit prima te doen, maar daarnaast opteer je misschien toch beter voor de Prestatie modus, die met zijn 42dB een pak stiller is. In de praktijk kost je dat zo’n 500 punten in een test zoals 3DMark Time Spy of zo’n 3fps in AC: Valhalla. 

Dat is misschien geen groot verschil, maar wil je in hogere resoluties gamen dan kan dat wel degelijk het verschil maken. Het 4K IPS-paneel (3840×2160) is uiteraard van uitstekende kwaliteit en zorgt voor een prachtige kleurweergave, maar misschien was het toch niet de beste keuze voor deze gaming laptop. Uit onze tests bleek immers dat het moeilijk was om een vlotte 4K-ervaring te hebben in recente AAA-titels zoals bijvoorbeeld Cyberpunk 2077 en AC: Valhalla. In Valhalla moesten we onze instellingen terugschroeven naar Low om amper 55-60 fps te halen. Bij Cyberpunk was het helemaal onmogelijk met een maximum van zo’n 20fps. Minder recente toptitels draaiden vlotter, waaronder Rise of the Tomb Raider (66fps op High) en Doom Eternal (75-100 fps op Ultra Nightmare)

Je zal er dan ook heel vaak voor kiezen om te gamen in een lagere resolutie zoals 1440p, tenzij je favoriete games zich beperken tot lichte esports titels zoals League of Legends en CS:GO. Cyberpunk haalt in 1440p bijvoorbeeld wel de 60 fps met de instellingen op High. Veel lager rader we niet aan om de game er toch nog wat goed uit te laten zien. Wil je daar ray tracing aan toevoegen, dan kan je niet anders dan kiezen voor 1080p en haal je op RTX Medium met enkele kleine aanpassingen wel de 60 fps. Zeker niet slecht voor een laptop!

ROG Zephyrus Duo SE

We kijken ook nog even naar de Ryzen 9 5900HX, die waanzinnige prestaties weet neer te zetten voor een mobiele CPU. Het gaat hier om een processor met 8 cores die allemaal overclockt zijn dankzij een samenwerking tussen ASUS en AMD. Op papier goed voor een verschil in prestaties van 33 procent ten opzichte van de Ryzen 9 4900H. We hebben geen benchmarks beschikbaar met die CPU, maar het zal niemand verbazen als we zeggen dat dit nieuwe model de krachtigste mobiele processor is die we ooit getest hebben.

Single-core komt de Cinebench 23 score van 1488 nog het dichtst bij de 1465 van de Intel i7-1165G7 die we in de ASUS Duo 14 vinden, maar multi-core wordt die processor simpelweg weggeblazen met een score van 14198 tegenover slechts 5559. Ook in PCMark 10 zagen we grote verschillen, met scores van 4891 vs. 6647. Wie dus van multitasken of streamen houdt weet waar hij/zij naar op zoek moet.

Niet alle NVIDIA 3080’s zijn gelijk

Als bovenstaande grafische resultaten je toch wat tegen lijken te vallen, dan verwachtte je waarschijnlijk prestaties die gelijk liggen aan de desktopvariant van de RTX 3080. De naamgeving zorgt hier inderdaad voor verwarring en beide kaarten zijn simpelweg niet gelijk. Het wordt er ook niet eenvoudiger op wanneer je stilstaat bij het feit dat er maar liefst 28 verschillende configuraties zijn van de mobiele NVIDIA 3000-serie, allemaal met een verschillende TDP (Thermal Design Power of maximale stroomgebruik). Zo gebruikt deze Zephyrus Duo een 3080 met TDP van 115W en een boost clock van 1545Mhz, die dankzij ROG Boost OC kan opgetrokken worden tot 1875Mhz en zo beter presteert dan een 3080 met TDP van 150W en enkel een boost clock van 1710Mhz. Theoretisch is het bovendien ook mogelijk dat een 3070 met hoge TDP beter presteert dan een 3080 met lage TDP. Het loont dus om reviews van de laptop die je in gedachte hebt te bekijken om een idee te krijgen van de exacte prestaties. In dit geval koos ASUS ROG voor een Max-P versie van de GPU die zich richt op de best mogelijke prestaties. 

Zephyrus Duo SE achterkant

4K of toch beter 1080p?

Wat het display betreft, beschouwen we de 4K Duo als een hybride toestel voor creatives die tegelijk ook gamers zijn. Voor hen heeft het 4K scherm met 100 procent Adobe RGB weergave uiteraard een grote meerwaarde en ook de extra resolutie is een plus. Wie dus overdag video’s of foto’s bewerkt en ‘s avonds nog even wil ontspannen, doet een prima koop met de Zephyrus Duo SE. Wil je echter vooral gamen, dan lijkt de FHD 300Hz optie toch de betere keuze te zijn. We hadden echter wel graag een tussenoptie gezien met een QHD 1440p-display van 144Hz. Dat zou ideaal zijn voor zij die de resolutie willen opschroeven zonder nood te hebben aan de allerhoogste verversingssnelheid.

ScreenPad+

We hebben de ScreenPad+ (3840×1100 resolutie aan 60Hz) ondertussen op verschillende gaming en non-gaming laptops getest en zijn zeker fan, maar het extra scherm is nog niet perfect. Positief is dat de bijbehorende software (Control Center UI) een update heeft gekregen. Je kan nu bijvoorbeeld taakgroepen toevoegen zodat je met een druk op de knop bepaalde programma’s in een bepaalde positie kan plaatsen. Je browser bovenaan met Spotify en Slack op het tweede scherm? Geen probleem! Er is ook de nieuwe on-screen interface die je makkelijk vensters tussen schermen laat verplaatsen. ASUS maakt daarmee een deel van het gebrek aan native ondersteuning voor de ScreenPad+ goed, want naast grote namen zoals Adobe hebben nog maar weinig software-producenten extra functionaliteit voorzien. Hopelijk verbetert dit wanneer een tweede scherm meer mainstream ingeburgerd geraakt. 

ROG Zephyrus DUO SE creatives

Wat gaming betreft is deze ondersteuning er dus ook nog niet, maar dankzij Overwolf kan je al wel verschillende apps downloaden die prima op het tweede scherm passen. Zo zorgde de FaceCheck app voor League of Legends bijvoorbeeld voor handige stats over onze gameplay. Uiteraard kan je het tweede scherm ook gebruiken tijdens het streamen of gewoon om Discord te volgen terwijl je Twitch kijkt. Met 11 graden is de kijkhoek best oké, maar niet perfect. Net zoals bij de ZenBook Duo 14 had ik graag nog enkele extra graden gezien zodat de verleiding om naar voor te leunen voor een optimale kijkhoek wegvalt.

Ontwerp

De ROG Zephyrus Duo SE gaat opvallen, wat je ook doet. Tegelijkertijd schreeuwt de laptop echter niet overduidelijk “gamer”. Tenminste, als je de futuristische ROG wallpaper vervangt en de RGB van het toetsenbord niet instelt op het regenboog profiel. Het Republic of Gamers logo op het deksel licht bijvoorbeeld niet op en het gehele ontwerp is vrij minimalistisch gehouden. Armoury Crate, de software waarmee je alle instellingen bedient, heeft ook subtielere thema’s die minder hard opvallen dan de standaard ROG skin. 

Het toetsenbord typt aangenaam en is prima voor tijdens het gamen. Positief is dat er in vergelijking met de ZenBook Duo wat meer ruimte is gegeven aan de pijltjestoetsen en dat de spatiebalk linksonder wat groter is dan normaal. Twee zaken die gamers zeker zullen weten appreciëren. De touchpad is eveneens prima, maar je zal deze waarschijnlijk niet meer gebruiken eens je een muis aansluit. Rechts zijn daarvoor twee USB-A 3.2 Gen 2-poorten voorzien en een USB-C exemplaar. Achteraan vind je nog een USB-A-poort, HDMI 2.0b en een ethernetpoort. Een hoofdtelefoonaansluiting is aanwezig en voor het eerst ook het MicroSD kaartslot dat ASUS zo graag lijkt toe te voegen. Een webcam is afwezig, wat gamers waarschijnlijk minder zal storen dan creatives die deze laptop overwegen. 

ROG Zephyrus DUO SE

De laptop is bovendien prima draagbaar ondanks zijn 2,4 kilogram, al voegt de grote powerbrick daar nog wel wat gewicht aan toe. 

Snelle vragen, snelle antwoorden

Hoe is de audiokwaliteit?

Uitstekend. De vier speakers met Dolby Atmos ondersteuning zijn van dezelfde premium kwaliteit als de rest van de laptop.

Hoe is de wifi? 

Prima. We speelden verschillende online games zonder vertraging te merken. 

Hoe is de batterijduur?

Niet zo goed. Rond de 3-4 uur met beide schermen op gemiddelde helderheid. Een laptop zoals deze koop je echter niet om zonder lader te gebruiken. Fast charge laadt bovendien 50 procent op in 30 minuten. 

Is het scharnier wel sterk genoeg? 

Het scherm kan tot 15 kilogram druk per twee vierkante centimeter aan. In het midden is er wat meer flex, maar rond de scharnieren links en rechts voelt het zeer stevig aan.

Zitten er extra’s in de doos? 

Ja. Een comfortabele polssteun uit rubber en een deel van de verpakking kan dienst doen als laptopstandaard voor een betere kijkhoek en koeling.

Is er touch-ondersteuning aanwezig?

Ja, maar enkel voor het ScreenPad+.

Is er bloatware aanwezig?

Enkel de antivirussoftware van McAfee. MyASUS en Armoury Crate hebben een meerwaarde.

Eindoordeel ROG Zephyrus Duo 15 SE

Met de ROG Zephyrus Duo 15 SE heeft ASUS één van de beste gaming laptops van het moment op de markt gebracht. Het toestel zorgt niet alleen voor extra productiviteit door het makkelijk multitasken op twee schermen, maar levert prestaties af die we ooit voorbehouden achtten voor gaming desktops. Al die kracht en unieke functionaliteit komt weliswaar niet goedkoop. Gelukkig maakt ASUS deze generatie ook enkele voordeligere modellen beschikbaar waarmee het op zoek gaat naar het hart van de meer budgetbewuste gamer. Een toekomst waarin een tweede scherm niet langer niche is lijkt dan ook weer een stapje dichterbij te zijn en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Interesse in de ROG Zephyrus Duo 15 SE? Raadpleeg de beste prijs bij Alternate.

asuslaptoprogslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren