Reviews

Sonos Roam review: Kleine krachtpatser

Sonos Roam
Voordelen
Leuk design
Past (bijna) in je broekzak
10 uur luisterplezier
WiFi + bluetooth
USB-C
Draadloos opladen
Nadelen
Kan niet heel erg luid (gezien het design)
Combineren met andere Roam niet via bluetooth
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?
Totaalscore 9
Sonos heeft een échte draagbare speaker: de Sonos Roam. We gingen aan de slag met de kleine luidspreker en waren aangenaam verrast.

Na dagen van geruchten kondigde de Amerikaanse audiogigant Sonos begin maart eindelijk zijn nieuwste telg aan: de Roam. Het is de kleinste speaker in zijn aanbod en biedt de voordelen van zowel bluetooth als WiFi. Wij gingen ermee aan de slag voor jullie en waren echt verrast van de ongelofelijke geluidskwaliteit die de kleine Roam kon brengen. Na de Move kunnen we zeggen dat dit de echte draagbare speaker is die je moet hebben in je huis, tuin en rugzak.

Uitstraling

Wat meteen opvalt is dat de Sonos Roam een stuk kleiner is dan de concurrentie. In vergelijking met een JBL Flip, Charge of een UE Boom 3 valt de Roam kleiner uit. Hij is vooral korter. Maar geen zorgen, de kracht van het geluid maakt van de Roam zeker geen onderdaan. Zoals we van Sonos gewend zijn heeft ook de Roam die moderne en minimalistische uitstraling, vergelijkbaar met de Move. De speaker heeft een driehoekige vorm en is beschikbaar voor pre-order in zwart en wit. Je kan hem verticaal rechtop zetten of horizontaal liggend. In beide gevallen zijn de knopjes meteen bereikbaar.

Vooraan zit het iconische Sonoslogo en that’s it. Aan de zijkanten is de Roam afgewerkt met een matte plastic die heel degelijk aanvoelt. En dat is ook nodig vermits de speaker water- en stofresistent is. Je favoriete muziek in de douche of op het strand? Het kan allemaal. Door zijn fijne uitstraling past de Roam perfect in ieder modern interieur. Een streling voor het oog, niet opvallend en toch dat warme geluid kunnen creëren. Deze draagbare speaker heeft ons helemaal van onze stoel geblazen.

Alle knopjes zitten op één handige plaats bij elkaar.

Sonos Roam: wat heeft hij in petto?

Zoals gezegd zitten de knopjes langs de achterkant en zijkant. Aan de zijkant op de siliconenafwerking zit de play/pauze-knop, de volumeknop en een knop om je favoriete digitale assistent op te roepen. Achteraan zit de USB-C poort samen met de aan/uit-knop. We zijn blij om te zien dat ook deze speaker een USB-C poort heeft, al kan je de Roam ook draadloos opladen via iedere Qi-gecertificeerde oplader. Je kan er ook eentje bij Sonos zelf aanschaffen. We kregen de kans om deze testen en hebben niets anders gebruikt. De draadloze lader laadt snel genoeg voor thuis en via de ingebouwde magneet zit de speaker altijd op de juiste plek. Een beetje vergelijkbaar met Apples MagSafe-systeem.

Over naar de audiokwaliteit. Zoals je waarschijnlijk al kon raden is die fantastisch. Het grote verschil met de concurrentie is dat de Roam veel meer diepte en helder geluid creëert. Je voelt de kracht in deze kleine speaker meteen en dat maakt ook dat je een kamer zoals je eetkamer leuk kan opvullen met je favoriete muziek. Uiteraard kan je de Roam niet vergelijken met een grotere Move of One, maar de warmte, diepe bass en kracht die erachter zit blijft toch echt heel goed. Toch voel je ook dat de bass zijn beperkingen heeft, je zit al snel aan het maximum en daar zit het design van de kleine speaker natuurlijk voor iets tussen. Ondanks dat heeft Sonos een prachtig product ontwikkeld vinden we. Ideaal voor thuis, tuinfeestjes, aan het zwembad of gewoon met vrienden in het park en op reis. De kleine speaker kan overal mee naartoe. Dat brengt ons bij het volgende pluspunt, de Sonos Roam heeft zowel WiFi als bluetooth aan boord. Je kan hem eenvoudig via Spotify koppelen en als je naar buiten gaat schakelt hij automatisch over op bluetooth.

Je kan de Roam ook perfect combineren met een tweede toestel. We hebben dit niet kunnen testen, maar volgens de eerste reviews zou die combinatie nog meer kracht en helderheid naar je muziek moeten brengen. Uiteraard moet je dat geld er ook voor over hebben. Helaas kan je die gecombineerde functie alleen gebruiken via WiFi en zullen bluetoothgebruikers het moeten bekopen. Heel jammer want vooral bij samenkomsten met vrienden en familie op plaatsen waar geen WiFi is kan het leuk zijn om twee Roams te combineren via bluetooth. Net zoals bij JBL of UE.

De belangrijkste specs op een rijtje.

Sonos S2

Ook de Roam kan je bedienen via de recente S2-app van Sonos. Die maakt het mogelijk om functies als TruePlay in- of uit te schakelen en biedt ook enkele beperkte EQ-functies. Vanuit de S2-app koppel je ook gemakkelijk je andere Sonos-toestellen aan elkaar via bluetooth en kan je het batterijpercentage terugvinden. De S2-app maakt het natuurlijk ook mogelijk om rechtstreeks van daaruit je Spotify, Apple Music of Deezer af te spelen, maar in de praktijk gebruiken we onze muziekapps liever apart. De applicatie van Sonos crasht soms of lijkt plots af te sluiten waardoor je geen controle meer hebt over je muziek. Niet iets dat je elke dag meemaakt, maar het komt wel eens voor en dat vermijden we liever.

Soundswap

Samen met Roam heeft Sonos ook Soundswap geïntroduceerd. Een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om je muziek verder te laten afspelen op je dichtstbijzijnde speaker. Stel dat je Roam in de keuken staat en je gaat boven naar je bureau waar de Move staat te schitteren, dan zal je moeten overschakelen naar die Move. Dat doe je via de knop achteraan op de Roam waarna hij zal gaan zoeken naar je andere dichtstbijzijnde speaker in het netwerk. Om hier naadloos gebruik van te maken moet je wel zorgen dat alle Sonosspeakers via hetzelfde account zijn gekoppeld, anders werkt het niet.

Met twee is altijd leuker.

Conclusie Sonos Roam

Zoals gezegd zal deze kleine speaker zeker niet onderdoen. De Sonos Roam kan een zeer goede keuze zijn voor heel wat mensen. De audiokwaliteit is schitterend voor zo’n kleine draagbare speaker. De bass is warm, kan niet te luid gaan maar hij levert wel altijd heldere muziek die in combinatie met een tweede exemplaar alleen maar beter kan worden. Wie graag heel luid muziek speelt zal met deze speaker misschien niet gesteld zijn, maar Sonos kiest liever voor stabiliteit en warmte.

Gezien het kleine design (dat ook heel wat voordelen heeft) zit je sowieso met beperkingen. De Sonos Roam heeft een hele reeks pluspunten die er de ideale draagbare speaker van maken: lange luistertijd (10u), draadloos, laden, USB-C poort, naadloos schakelen tussen WiFi en bluetooth, AirPlay 2 en Google Assistant aan boord en de Roam past natuurlijk perfect in jouw bestaande Sonos setup. Geef je een feestje voor een kleiner gezelschap? Dan is de Sonos Roam de belangrijkste gast. Voor ons zit hij prijs/kwaliteit zeer goed en blijft het een aanrader.

Heb je interesse? Je kan ‘m pre-orderen via deze website of via Coolblue. (beschikbaar vanaf 21 april)

audioreviewsslidersonos

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken