Reviews

Sennheiser MKE 400: Herziene versie van een iconische shotgun microfoon

Voordelen
Hoofdtelefoonaansluiting voor monitoring
Bouwkwaliteit
LED-indicator voor batterij
Nadelen
Dicht bij je onderwerp zitten blijft een must
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 9
De gemiddelde kijker tilt zwaarder aan de audiokwaliteit van een video dan aan de beeldkwaliteit. Je kan dan wel filmen met je dure iPhone, maar wanneer de audiokwaliteit slechts matig is wordt het moeilijk om je te onderscheiden van de rest. Met de Sennheiser MKE 400 shotgun microfoon til je jouw video’s naar een volgend niveau.

Steeds meer vloggers en content creators grijpen naar hun smartphone voor het maken van video’s. Logisch, want de ingebouwde camera’s worden steeds beter. Op het vlak van audiokwaliteit lopen ze echter behoorlijk achter, aangezien je nu eenmaal niet veel plaats hebt om een high-end microfoon te voorzien. Wil je bijvoorbeeld een interview afnemen of een monoloog van jezelf filmen, dan merk je al snel dat de microfoon van je smartphone daar niet in uitblinkt. Vaak is er ruis, achtergrondgeluid en andere onzuiverheden die de algemene uitstraling van je videoproducties naar beneden trekken.

In zo’n situatie is het altijd beter om beroep te doen op een externe microfoon. Een dasspeldmicrofoon is een oplossing, maar het feit dat je een microfoon op je onderwerp moet spelden en – in het geval van een bekabelde versie – ook nog eens met een vervelende kabel zit, maakt dat niet meteen een heel praktische oplossing. In de praktijk wordt daarom meestal een shotgun microfoon gebruikt. Deze langwerpige microfoon richt je op je onderwerp (zoals jezelf of de persoon die je aan het woord laat) en zo kan de audio heel specifiek worden opgenomen. Het beste resultaat bekom je wanneer de shotgun recht op de mond van de spreker gericht staat, aangezien dit type microfoon een vrij kleine ‘hoek’ heeft waarin hij opneemt. Vaak is dat net wenselijk, want dat betekent ook dat je het geluid van je onderwerp zoveel mogelijk kan isoleren in plaats van ook alle achtergrondgeluiden op te pikken. 

Opvolger van een icoon

De Sennheiser MKE 400 is ongetwijfeld een van de populairste shotgun microfoons onder content creators. Begin april kondigde Sennheiser een nieuwe versie van die populaire keuze aan. De naam blijft ongewijzigd, maar de microfoon is wel meteen te onderscheiden van de oudere generatie dankzij zijn modernere uitstraling. Dat is echter niet de enige wijziging. Een van de indrukwekkendste toevoegingen is de aanwezigheid van een hoofdtelefoonaansluiting met volumeregeling. Dat betekent dat je als cameraman dus een hoofdtelefoon in de microfoon kan steken om zo de audiokwaliteit te beoordelen. Zo kan je snel bijsturen en kom je tijdens het bewerken van je video niet voor onaangename verrassingen te staan. Wie niet beschikt over een monitoring functie op zijn/haar smartphone of camera, zal heel dankbaar zijn voor deze hoofdtelefoonuitgang. 

Verder beschikt de microfoon over een ingebouwde shockmount en geïntegreerd windscherm. Dankzij het ingebouwde windscherm kan je al heel wat ruis reduceren wanneer je rondloopt of buiten een filmpje schiet, maar toch is het verstandig om buiten de bijgeleverde windbescherming (een windkap van kunstbont) te gebruiken. Die schuif je makkelijk over de microfoon, al wordt het dan wel wat lastiger om de knoppen op de microfoon te blijven gebruiken (al heb je die niet zo vaak nodig). 

Gevoeligheidsschakelaar en lagefrequentiefilter

Over knoppen gesproken: naast de volumeknoppen vind je nog drie andere knoppen op het apparaat. Uiteraard is er de aan/uit-schakelaar om de microfoon te activeren of uit te schakelen. Qua stroom werkt de microfoon op twee AAA-batterijen. Volgens Sennheiser is dat voldoende om 100 uur lang audio op te nemen. Naderen de batterijen hun levenseinde, dan word je op de hoogte gebracht via een indicator. Het klinkt triviaal, maar die LED is weldegelijk een belangrijke upgrade. Een pijnpunt van de vorige MKE 400 was namelijk het gebrek aan een indicator, waardoor je de microfoon nogal vaak vergat uit te schakelen. Een handig extraatje is dat de microfoon zichzelf automatisch opstart wanneer je jouw camera inschakelt. Schakel je jouw camera uit, dan wordt de microfoon ook uitgeschakeld. Zo komt het niet voor dat je per ongeluk de microfoon laat aanstaan (of erger: vergeet aan te zetten). Let wel: dit werkt niet bij smartphones, enkel bij DSLR-camera’s.

Verder is er een gevoeligheidsschakelaar waarmee je de gevoeligheid van de microfoon wat kan boosten. Concreet kan je kiezen voor drie standen: -20db, 0db en +20db. Praat je met een persoon die van nature nogal stil praat, dan is het bijvoorbeeld een slim idee om de gevoeligheid van de microfoon wat te boosten. 

Tot slot is er een schuifknop waarmee je de lagefrequentiefilter kan inschakelen. Deze is voornamelijk handig wanneer je ergens opneemt waar er een vervelend eentonig achtergrondgeluid is. Denk dan bijvoorbeeld aan een koelkast die staat te brommen of een airco die aan het werken is. Dankzij die filter worden dergelijke geluiden geëlimineerd, wat je weer wat tijd bespaart bij het bewerken van je video. 

Verbindingsmogelijkheden

De microfoon wordt standaard geleverd met een TRS- en TRRS-kabel. Op die manier kan je de microfoon verbinden met je DSLR-camera, camcorder of smartphone. Heeft je smartphone enkel een USB-C-aansluiting, dan kan je een speciale kabel kopen van Sennheiser of simpelweg je eigen USB-C adapter gebruiken. Controleer vooraf ook even of jouw telefoon wel een externe microfoon ondersteunt. 

Qua montage maak je gebruik van de cold shoe mount (wat betekent dat het hier simpelweg om een opzetstukje gaat en geen connector; je hebt nog steeds de audiokabel nodig om de microfoon te verbinden met je camera). Zo monteer je de microfoon moeiteloos op je camcorder of DSLR. Gebruik je een smartphone, dan zal je nog een extra accessoire moeten aanschaffen om een externe microfoon op je smartphone te kunnen monteren. Sennheiser verkoopt een Mobile Kit met een “Smartphone Clamp” en Manfrotto PIXI Mini Tripod, maar uiteraard kan je elke smartphonehouder gebruiken die een cold shoe aansluiting biedt. 

Eigen ervaringen

Met zijn prijs van 199 euro kunnen we de MKE 400 niet meteen zien als een instapmodel. Toch wordt het al snel duidelijk dat je een microfoon van uitstekende kwaliteit voor je geld krijgt. De microfoon is vrij licht en voegt dus niet veel extra last toe aan je camera, maar niet zodanig licht dat je begint te twijfelen aan de bouwkwaliteit. Alle onderdelen zitten netjes vast en de kabel schroef je aan het apparaat zodat deze zeker niet loskomt tijdens het opnemen. De hoofdtelefoonaansluiting is een enorme meerwaarde en werkt uitstekend. Qua geluidskwaliteit blijft Sennheiser vasthouden aan het succesrecept van de MKE 400 waardoor je dus niet teleurgesteld zal zijn. Out of the box levert de microfoon al een heel degelijk geluid dat stukken beter is dan de ingebouwde microfoon van je smartphone of camera. Je krijgt een veel warmer geluid en met nog wat finetuning in de filmstudio bekom je een uiterst professioneel resultaat. Oordeel echter vooral zelf via onze demo hierboven. Houd er in de praktijk wel rekening mee dat de geluidskwaliteit sterk wordt gereduceerd wanneer het onderwerp zich te ver van de microfoon bevindt.

microfoonmke 400sennheisersennheiser mke 400slider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken