Reviews

Review DJI Mavic Air 2: oerdegelijk & fantastische beelden

DJI Mavic Air 2
Voordelen
Lange vliegtijd
Handige controller
Combinatie 4K + 60fps
Nadelen
Zwaarder dan gemiddeld
Geen sensoren aan de zijkanten
Geen C1 CE label
Aanbevolen prijs: €704 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
De nieuwe Mavic Air 2 zou volgens DJI in vele opzichten beter zijn dan zijn voorganger. Daarom gingen we eens aan de slag met deze drone uit het middensegment.

Wie een beetje bekend is met de dronewereld zal het vermoedelijk al weten. De eerste generatie van de Mavic Air werd in 2018 gelanceerd als een soort middenklasser tussen de kleinere Spark en grotere Mavic Pro. Meteen sloeg de Mavic Air heel hard aan. Maar helaas had de kleinere drone ook ongelofelijk grote beperkingen: de kleine behuizing maakte dat DJI ook een kleinere batterij had moeten installeren, waardoor de vliegtijd aanzienlijk lager was dan een drone uit dezelfde prijsklasse. Al snel werd dus duidelijk dat een opvolger gewaardeerd werd in de dronewereld. Dit is de nieuwe Mavic Air 2 en wij gingen ermee aan de slag.

Je neemt de Mavic Air 2 gemakkelijk overal mee naartoe.

Design

Met een eerste blik op de Mavic Air 2 is het duidelijk dat het om een compacte drone gaat. Hij is niet groter dan 18 centimeter en dat maakt ook dat hij heel wendbaar is in de lucht. Dit model weegt 570 gram waarmee DJI ook steeds lichtere modellen op de markt brengt. Verder heeft de Mavic Air 2 een minimalistisch design in het gekende DJI-grijs. De body heeft een handige grip en alle gekende onderdelen en knoppen uit voorgaande DJI-modellen zijn ook in de Mavic Air 2 aanwezig. Deze compacte drone kan je helemaal dichtvouwen, wat hem ook een stuk eenvoudiger maakt om mee te nemen op locatie.  

Camera

De Mavic Air 2 heeft tegenover zijn voorganger een veel betere camera. Met de 48 megapixelsensor kan je nu maar liefst tot 3 keer scherpere beelden schieten. Daar zit ook de nieuwere ½ inch CMOS-sensor natuurlijk voor iets tussen. De grotere camerasensor zorgt voor én meer licht en helderheid én scherpere beelden. Dat maakt deze Air 2 een stuk aantrekkelijker dan zijn voorganger uit 2018. Ook op de foto’s merk je dat meteen. Naast de foto’s zijn ook de videobeelden er een pak op vooruit gegaan. Met dit model kan je nu eindelijk ook 4K-beelden maken aan 60fps in de plaats van 30fps, ook dat is dus een grote stap vooruit. Het model heeft ook een gimbalcamera aan boord waardoor je beelden altijd stabiel zullen blijven. De camera is dus echt wel een van de grootste pluspunten waarom je zou moeten overstappen op een nieuwer model. DJI heeft er in dit model ook voor gezorgd dat je slow-motionbeelden kan maken in Full HD (aan 240fps).

Deze drone is bovendien uitgerust met een heel resem aan leuke foto- en videotools die je kan gebruiken. De zogenaamde Quckshots van DJI. Hiermee kan je bijvoorbeeld zelf een route uitstippelen rond een onderwerp waarbij de drone automatisch beelden gaat maken. Met de ingebouwde SmartPhoto-software kan de Mavic Air 2 ook vaststellen in welke omgeving hij beelden maakt. Daardoor kan de camera zich aanpassen aan zijn omgeving en zijn beelden van bijvoorbeeld de lucht of een zonsondergang geoptimaliseerd.

Met de Fn-knop stel je zelf het meest gewenste commando in op de controller.

Controller + app

Met de lancering van de Mavic Air 2 heeft DJI ook ineens een nieuwe controller gelanceerd. Die is een stuk mooier en minimalistischer. Hij voelt enorm degelijk aan en ligt goed/stabiel in de hand. Dat vinden we enorm belangrijk, althans bij langere vluchten. Het grote voordeel aan deze controller is het feit dat er bovenaan een handige klem op zit met een ingebouwde lightning- en USB-C kabel. Daarmee kan je snel je smartphone bevestigen en koppelen aan de drone. We hebben deze controller veelvuldig getest en verschillende modellen uitgeprobeerd. Alles zit goed vast in de klem en je kan ook individuele knoppen een andere functie geven, een tool die we vaker gebruiken dan gedacht.

Specificaties

Zoals gezegd zit de Mavic Air 2 in het middensegment. Deze drone zit in dezelfde prijscategorie als de Mavic Air, maar is een stuk goedkoper dan de Mavic Pro 2. Daarom is het belangrijk om de specificaties van de Air 2 en de Pro 2 te vergelijken. Daar zien we namelijk dat de camerasensor in de Air 2 een stukje groter is dan bij de Pro 2 (1/2” tegenover 1”). Bovendien heeft de Air 2 de mogelijkheid om 4K-beelden te schieten aan 60fps en kan je met de 48 megapixelsensor veel scherpere beelden maken. De lens is wel kleiner (24mm f/2.8 tegenover 28mm f/2.8), maar de Air 2 heeft een intern geheugen van 8GB, wat hem heel interessant maakt. Tot slot is het belangrijk om de accuduur van beide modellen te vergelijken. De batterij bij de Mavic Air 2 gaat ongeveer 34 minuten mee. Diezelfde batterij heeft een lagere capaciteit (3500mAh) tegenover die van de Mavic Pro 2 en toch gaat hij enkele minuten langer mee. In de praktijk hangt dat wel allemaal af van de functies die je gebruikt.

C1 CE label

Deze Mavic Air 2 is zonder twijfel een fantastische drone. Maar er zijn ook zaken waar je als gebruiker/koper rekening mee moet houden. Zo mist de Air 2 sensoren aan de zijkanten waardoor er langs opzij geen obstakeldetectie is. Daardoor kan het zijn dat je drone in volle vlucht bepaalde obstakels niet of te laat gaat zien. We hebben dit zelf niet ervaren, maar het is wel een puntje waarvan we weet hebben. Het tweede belangrijke nadeel aan dit model is het feit dat hij geen C1 CE-label draagt. Dat wil zeggen dat de bestuurder van de drone sinds 31 december 2020 moet voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zo moet je een examen afleggen om de Mavic Air 2 te besturen en moet je altijd 50 m afstand houden van mensen die niet bij de vlucht betrokken zijn. Helaas worden die regels de komende twee jaar alleen maar strenger. Vanaf 1 januari 2023 zal je binnen de categorie A3 vallen waardoor je vanaf dan 150 meter afstand moet houden van mensen en huizen die niets met jouw vlucht te maken hebben. Twee puntjes die je bij aankoop toch wel in het achterhoofd moet houden.

Iets voor jou?

Zeker wel. Van ons krijgt deze DJI Mavic Air 2 een volle 9/10. Zoals we van DJI gewend zijn, is de drone zeer degelijk, levert hij fantastische beelden op en doet hij het op bepaalde punten zelfs beter dan de duurdere Mavic Pro 2. We moeten toegeven dat het kostenplaatje van deze drone niet min is, maar je krijgt er dan ook echt veel voor terug. Wie van plan is om vaak te vliegen zal met de Mavic Air 2 meer dan gesteld zijn. Al moet je wel de bovengenoemde twee nadelen in gedachten houden. Dit model is namelijk niet C1 CE-gecertificeerd, waardoor je aan heel wat voorwaarden moet voldoen om met deze drone rond te gaan vliegen.

ontspanningreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken