Reviews

Oppo Find X3 Neo review: Stijl boven inhoud

Voordelen
Prachtig design
Sterke camera-opzet
Razendsnel laden
Nadelen
Tikkeltje prijzig
Geen IP-rating
Niet draadloos oplaadbaar
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Oppo Find X3 Neo is het enigszins betaalbare alternatief voor de Find X3 Pro. Het is een beeldschone telefoon, maar verleidt de Neo ons ook op andere vlakken?

De Oppo Find X3 Neo is een van de drie smartphones uit de Oppo Find X3-serie. De Neo zit tussen de goedkopere Find X3 Lite en premium Oppo Find X3 Pro in. Het is tevens de opvolger van de Oppo Find X2 Neo, welke medio 2020 op de markt is verschenen. 

Verbluffend plaatje 

Wij hebben de Galactic Silver-versie getest, en het mooie aan deze variant is dat je telkens andere kleuren terugziet op de glazen achterkant. Oppo zelf zegt dat er letterlijk duizenden kleuren in verwerkt zijn. Welke versie je ook kiest, er zit een matte afwerking met een bijzondere textuur in de achterkant verwerkt. De laag beperkt eveneens de zichtbare vingerafdrukken en voelt zeer degelijk aan. 

Door de gebogen randen, het slanke ontwerp (159,9 x 72,5 x 7,99mm) en relatief lichte gewicht (181 gram) is de nog altijd grote smartphone redelijk goed vast te houden met één hand. Een plons in het water kan deze smartphone fataal worden, want een IP-certificering ontbreekt. Ook is er geen koptelefooningang inbegrepen. 

De Oppo Find X3 Neo is om door een ringetje te halen. 

Vloeiend en responsief display 

De Oppo Find X3 Neo is uitgerust met een 6,55 inch AMOLED-display. De kleuren spatten als het ware van het scherm. Met een resolutie van 1080 x 2400 pixels (FHD+) kom je uit op een pixeldichtheid van 402 pixels per inch. Dat is meer dan voldoende voor een scherpe weergave. 

Zoals bij zoveel smartphones tegenwoordig is er ook hier sprake van een relatief hoge verversingssnelheid. Door de beeldverversing van 90Hz ziet het scrollen door jouw social feeds en het spelen van games er behoorlijk vloeiend uit. Wat je ook doet met het toestel, de verversingssnelheid oogt zeer stabiel.  

De ‘Touch Sampling Rate’ bedraagt 180Hz en dat is ook relatief hoog. Deze waarde toont aan hoe vaak het scherm een vingeraanraking kan registreren per seconde. De 180Hz komt van pas bij online shooters en dergelijke. De smartphone kan de helderheid omhoogduwen naar een verpulverende 1100 nits (volgens Oppo). In de praktijk hebben we dan ook geen enkele moeite om het display af te lezen in de lentezon.  

Camera’s 

De Find X3 Neo beschikt over dezelfde primaire 50MP Sony IMX766-sensor als de Pro. Deze 50MP camera wordt bijgestaan door een 16MP groothoekcamera, 13MP telefotocamera met 2x optische zoom en een 2MP macrocamera.  

De camera’s presteren verdienstelijk bij het opvangen van licht en details. De foto’s zien er levendig en scherp uit, zonder echt over de schreef te gaan. De groothoekcamera presteert eveneens naar behoren. De zoomprestaties van de Neo zijn zeer redelijk, maar na 5x tot 10x zoom begint het niveau toch flink te dalen. 

Een ander belangrijk vlak waar de Find X3 Neo excelleert is zonder meer het fotograferen in situaties bij weinig licht. Met de macrocamera weten we ook een paar mooie plaatjes te schieten, maar voegt verder niet veel toe. Met de 32MP-frontcamera kun je eveneens mooie, natuurlijke selfies schieten, al is er merkbaar minder detail zichtbaar bij deze sensor.  

Video’s opnemen is mogelijk in 4K-resolutie met maximaal 60 frames per seconde. In deze stand werkt de beeldstabilisatie echter niet zo goed meer, waardoor beelden er al snel schokkerig uitzien. Zelf geven wij de voorkeur aan 1080p met 60 frames per seconde. In deze modus kun je ook van de feature ‘Ultrastabiel’ gebruikmaken. 

Onder de motorkap 

De Oppo Find X3 Neo wordt aangedreven door de Snapdragon 865 van Qualcomm. Dit is dé high-end chipset voor Android-smartphones van 2020. Er zijn in deze prijsklasse smartphones met een nieuwere en sterkere chipset verkrijgbaar, maar de vraag is of je dat verschil in dagelijks gebruik écht merkt. 

De Oppo Find X3 Neo wordt geleverd met een flinke 12GB RAM en 256GB aan niet-uitbreidbaar opslaggeheugen. 256GB aan opslaggeheugen is doorgaans meer dan genoeg om jaren mee vooruit te kunnen, maar het blijft jammer dat Oppo afziet van de mogelijkheid om gebruikers de opslagcapaciteit te laten uitbreiden via een microSD-kaartje. 

Uit de doos draait de Oppo Find X3 Neo op Android 11, met daaroverheen Oppo’s eigen ColorOS. Zoals met vrijwel alle schillen past ook deze het uiterlijk van de interface grondig aan. Buiten deze aanpassingen komt ColorOS met tal van interessante toevoegingen om de smartphone nog meer naar eigen hand te kunnen zetten. 

De Oppo Find X3 Neo heeft een krachtige camera-opzet.

Batterijduur en eindoordeel 

De Oppo Find X3 Neo wordt geleverd met een accucapaciteit van 4.500mAh. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de Find X2 Neo, welke uitgerust is met een 4.025mAh batterij. In de praktijk houden we het makkelijk één  tot anderhalve dag vol zonder oplader, of we de smartphone nu licht of zwaar gebruiken. 

Het fijne aan de Oppo Find X3 Neo is dat je je totaal geen zorgen hoeft te maken over de status van je batterij. Is hij bijna leeg? Dan leg je hem even aan de lader, met de nadruk op ‘even’: de meegeleverde 65W adapter laadt de Find X3 Neo binnen 35 minuten volledig op. Draadloos opladen ondersteunt het toestel helaas niet. 

Al met al is de Oppo Find X3 Neo is een beeldschone smartphone die op de meeste vlakken naar behoren presteert. Hij is goedkoper dan het Pro-model, maar nog altijd wat aan de prijzige kant. Tevens moet je genoegen nemen met onder meer een chipset uit 2020. Dat gezegd hebbende: bij dagelijks gebruik is het verschil in prestaties verwaarloosbaar en houd je aan het eind van de streep een sterke smartphone over, waar je nog jaren mee vooruit kunt. 

mobielontspanningReviewssmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken