Motorola Edge 20 review: middenmoter met snel display
De concurrentie in het middensegment is moordend. Daarbij denken we in de eerste plaats aan de OnePlus Nord 2 en de Xiaomi Mi 11 Lite 5G, die ook net iets goedkoper zijn dan de Motorola Edge 20. Waarin verschilt dit toestel nu precies van zijn de budgetversie, de Edge 20 Lite en het topmodel, de Edge 20 Pro? De middenmoter heeft een Qualcomm Snapdragon 778G onder de motorkap, terwijl de Pro de iets sterkere Snapdragon 870 aan boord heeft. Het Lite-toestel moet het met wat minder paardenkracht doen, in de vorm van de MediaTek Dimensity 720-chipset. De OLED-displays van 1080 x 2400 pixels zijn alvast identiek. Het Pro-model krijgt 12GB RAM in de plaats van de 8 hier en de camera’s zijn nagenoeg identiek. Om maar te zeggen dat de verschillen relatief klein zijn.
Ongewoon design, sterk display
In tegenstelling tot wat de productnaam doet vermoeden, is het display van de Edge 20 niet meer gebogen op de rand, zoals dat bij zijn voorganger uit 2020 wel het geval was. Dat Motorola het op een vlak design houdt, vinden we op zich prima. Het toestel is net geen 7 mm dik en is met zijn 163 gram ook de lichtste van de drie. De aluminium randen zijn hoogwaardig en zeker niet alledaags in deze prijsklasse. De rug van het toestel bestaat uit PMMA, een kwalitatieve kunststof die een mooie, matte finish heeft en bij ons testmodel (in het Frosted Grey) aantrekkelijk voor de dag komt.
De Motorola Edge 20 scoort het meeste met zijn display. Zoals gezegd verschilt het dan ook niet van het Pro-model. Het heeft een diagonaal van 6,7 inch en is met 483 nits best helder. Stel je het scherm in op een meer natuurlijke kleurweergave (onze voorkeur), dan bedraagt de maximale helderheid nog steeds 408 nits. Zijn echte partytrick is de maximale beeldverversingsgraad van 144Hz (reëel 120Hz), iets wat we in deze klasse niet gewoon zijn. Dat maakt navigeren supervloeiend en video’s en games een plezier om naar te kijken. Dat Motorola zich voor zijn schil en launchers altijd tot het minimum beperkt, vinden we aangenaam. Zijn versie van Android 11 laat de tierlantijntjes achterwege. De zaken die je wel kan personaliseren, zitten netjes verpakt onder de Moto-app. Via een snelkoppeling kan je het volume aanpassen, oproepen blokkeren, een screenshot maken of de high-performance-modus activeren. Zo haal je bijvoorbeeld het beste uit de hoge beeldverversing wanneer je een game-app opent.
Misplaatste knoppen
Onze grootste designkritiek gaat dan eigenlijk over de fysieke knoppen. Dat de vingerafdrukscanner onder de fysieke powerknop rechts zit, vinden we op zich een verfrissende keuze. De knoppenlay-out wordt naar ons gevoel een beetje verpest door de extra spraakassistent-knop die Motorola aan de linkerzijde toevoegde. Daardoor verhuisden de volumeknoppen naar de rechterzijde, boven de powerknop met scanner. Door de grootte van het toestel lagen de volumeknoppen veel te hoog en dus niet binnen vingerbereik wanneer de telefoon in een natuurlijke positie in onze hand lag. Zou Motorola de nieuwe assistent-knop en de volumerockers omgewisseld hebben, dan was de ervaring een stuk prettiger geweest. We vonden in onze review guide ook geen IPS-rating terug, dus gaan we ervanuit dat de Edge 20 gewoon spatwaterbestendig is. Het camera-eiland, tot slot, is vrij langgerekt en de lenzen voelen een beetje kwetsbaar omdat ze niet extra omrand zijn. Het toestel plat op de rug leggen kan dan ook niet, omdat het dan gekanteld op het camera-eiland rust. Persoonlijk zouden we in dit geval altijd een case gebruiken om de lenzen te beschermen.
Geen overweldigende camera’s
In tegenstelling tot de Edge-reeks van vorig jaar, heeft Motorola zijn volledige Edge 20-serie uitgerust met een 108MP-sensor die doorgaans meer dan degelijke foto’s maakt. Ook Motorola maakt gebruik van de pixel-binning-techniek. Concreet is dat een 9-in-1-techniek, waarbij de basisresolutie van 12MP versterkt wordt dankzij ‘ultra pixels’. Bij sterk licht schiet de lens knappe beelden, met levendige, maar toch natuurlijke kleuren. De auto-HDR-functie doet zijn werk goed bij overbelichting. Traditioneel krijgen smartphonecamera’s het wat lastiger wanneer het omgevingslicht afneemt en dat is ook hier niet anders. Minder verlichte binnenomgevingen leverden iets meer korrelige, minder duidelijke foto’s op. Mogelijk laat het gebrek aan Optical Image Stabilisation (OIS) zich hier voelen. Daarmee duiken de resultaten nu ook weer niet onder het gemiddelde in deze prijsklasse. De 16MP grote ultra-wide-sensor blijft ook in de middenmoot steken, maar geeft een iets warmere toon dan de hoofdlens. De telefoto-sensor (8MP) is met zijn zoomgraad van 3x sterker dan wat doorgaans het geval is, maar de beelden worden dan snel flou. Dat is dan ook te verwachten en eigenlijk weinig bijzonders. De selfiecamera (32MP) is oké, maar maakt bij het focussen iets te veel achtergronddetails wazig en dat voelt een beetje onnatuurlijk aan.
Hoewel de batterij van 4.000mAh bescheiden lijkt (rekening houdend met het snelle display), houdt de Edge 20 het toch een ganse werkdag goed vol, met vaak nog wat reserve in de tank. De smartphone is niet draadloos op te laden, maar is wel weer helemaal gevuld na een klein halfuurtje in de stekker.
Conclusie
Dat de Motorola Edge 20 op geenenkel vlak echt onder de middenmoot duikt, maakt de keuze in het segment alleen maar moeilijker. Als er één argument overblijft om toch voor deze midranger te gaan, in de plaats van goedkopere concurrenten, dan is het wel het vloeiende display. Weegt die feature voor jou door, dan zal de Edge 20 je zeker niet teleurstellen.