Reviews

Sony ZV-E10 review: Vlogplezier met verwisselbare lens

Sony ZV-E10
Voordelen
Compact
Scherm draait in alle richtingen
Goede autofocus
Nadelen
Geen 4K 60
Geen zoeker voor fotografie
Aanbevolen prijs: €749
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de ZV-E10 bouwt Sony zijn line-up voor vloggers verder uit. De compacte camera heeft heel wat te bieden en kan rekenen op het grote assortiment Sony-lenzen.

De Sony ZV-E10 is de volgende logische stap in de vlogging line-up van Sony. Het gaat om een camera met een roterend scherm, een sterke microfoon en compacte behuizing die bovendien ook nog indrukwekkende foto’s maakt. Perfect is de camera echter niet, want 4K 60p is niet mogelijk en ook een volledig touchscreen blijft achterwege, maar het zal voor veel hybride content creators desondanks toch een goede en betaalbare keuze zijn. 

Sony ZV-E10 vlogkit
De Sony ZV-E10 met Sony GP-VPT2BT draadloze grip en Sony ECM-W2BT microfoon.

De Sony ZV-E10 neemt zijn plaats in tussen de goedkopere Sony ZV-1 met vaste lens die vorig jaar gelanceerd werd en de mid-range systeemcamera’s van Sony die beginnen bij de A6100. De camera heeft dan ook veel weg van deze modellen, maar onderscheidt zich in het ontwerp van de behuizing en het ontbreken van een zoeker. Naast de mogelijkheid om 4K video aan 30fps te maken heb je zo de mogelijkheid om 11 foto’s te maken in de burst modus. Verdien is er voorzien in een bokeh-schakelaar en productdemonstratie modus die de ZV-1 ook al had.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De Sony ZV-E10 is een van de laatste camera’s van Sony die nog gebruik maken van de oude menu-interface. Dat merk je direct wanneer je het scherm probeert aan te raken en er niets gebeurt. De interface die we al zagen bij de Sony A7S III is ongetwijfeld onderweg naar goedkopere camera’s, maar voorlopig nog niet gearriveerd. 

De camera heeft nog heel veel weg van andere Sony-camera’s en is daarom zeer herkenbaar. Bovenaan vinden we zo een hot-shoe mount met ondersteuning voor digitale audio-apparaten en een rooster dat de microfoon verbergt. Onder de aan/uit-knop vinden we een knop die je laat wisselen tussen foto, video en SQ (Slow Quick) voor timelapses. De camera heeft uiteraard een opnameknop en ook een C1 knop die naar keuze is in te stellen (standaard is het de bokeh-knop voor video). Bovenaan vinden we ook nog een draaiwiel, afdrukknop en een zoomknop. 

De Sony ZV-E10 met kitlens.

Achteraan vinden we het roteerbare scherm, dat dezelfde bewegingsvrijheid heeft als de andere nieuwe camera’s van Sony. Dit is natuurlijk ideaal voor vloggers en voelt stevig aan, terwijl het je ook toelaat om je scherm extra te beschermen door het naar binnen te klappen. Er is ook nog een Menu, Fn, afspeel- en deleteknop. Een keuzewiel doet ook dienst als vierpuntdruktoets. Het body zelf is van magnesium en er is een handige grip voorzien die niet heel groot is, maar wel comfortabel. 

Onderaan is ruimte voorzien voor de batterij en een enkel SD-kaartje. Een schroefdraad laat je een statief monteren, of de enorm handige Sony GP-VPT2BT draadloze grip. Rechts vinden we tenslotte een hoofdtelefoonaansluiting, microfoonpoort en micro HDMI-aansluiting. USB-C is ook aanwezig en maakt het mogelijk om de camera op te laden. Met zijn 393 gram is de ZV-E10 heerlijk licht en weegt hij net minder dan de A6100. De camera ligt goed in de hand tijdens het vloggen en fotograferen, maar dat hangt ook deels af van het gewicht van de lens die je beslist te gebruiken. 

Livestreamen

Een eigenschap die de Sony ZV-E10 onderscheidt van de concurrentie, is zijn mogelijkheid om te livestreamen. Dit wil zeggen dat je de camera direct op je computer kan aansluiten zonder dat je daarvoor een aparte capturekaart nodig hebt. Je kan zo meteen je favoriete streaming software gebruiken of aan de slag met Imaging Edge Webcam van Sony zelf. Veel werk kost het niet om de camera hiervoor klaar te maken en al dat je moet doen is USB Streaming inschakelen. Ideaal voor iedereen die meer uit zijn camera wil halen dan enkel foto of video.

Autofocus

Een autofocussysteem met 425 punten (84 procent bedekking) was indrukwekkend bij de A6100 in 2019 en dat is het nu nog steeds. Uiteraard is ook de real-time tracking, dat algoritmen en ai gebruikt om de scène te analyseren, en real-time Eye AF technologie van Sony aanwezig op deze camera. In de praktijk wil dit zeggen dat je met een tik op het scherm snel een onderwerp kan volgen en de camera automatisch de beste focus kiest. De technologie is niet nieuw, maar nog steeds waanzinnig goed en bij velen een beslissende factor om voor Sony te kiezen. Recent voegde Sony zelfs nog eye AF toe aan de Xperia 1 III. 

Wat video betreft maakte de autofocus zeker ook indruk. Omdat je je tijdens het vloggen vaak dicht bij het scherm bevindt, worden je ogen makkelijk opgepikt en blijft het geheel goed in focus. Op dit prijspunt heeft Sony dan ook niet veel concurrentie.

Prestaties

Met zijn 24.2 megapixel APS-C CMOS sensor gebruikt de ZV-E10 hardware die al meermaals goedgekeurd is. Met een maximale ISO van 32.000 en een sluitertijd van 1/4000 valt er weinig nieuws te vertellen. Ook aanwezig is digitale stabilisatie in de vorm van SteadyShot, dat bij video een lichte crop maakt om kleine bewegingen tegen te gaan. Voor foto’s ben je dan weer aangewezen op optische SteadyShot van de lenzen die je gebruikt. Heb jij dus niet de meest stabiele handen, dan kan je toch zonder problemen een aangename vlog maken.

Video wordt opgenomen in 4K, via 6K oversampling. Helaas is 4K wel beperkt tot 30p, wat jammer is maar ook niet ongezien bij camera’s van dit prijspunt. In FHD haal je wel 100fps, met uitzonderingen tot 120p in de S&Q modus. Vloggers zullen ook aan de slag willen met de verschillende profielen, waaronder S-Log 2, 3 en HLG. 

De NP-FW50 batterij van de Sony ZV-E10 houdt het volgens Sony zo’n 80 minuten vol bij het filmen of maakt ongeveer 440 foto’s. Tijdens onze tests konden we iets meer dan een uur in 4K opnemen. Na ongeveer 50 minuten verscheen er wel een melding dat de camera warm begon te worden, dus veel langer aan één stuk opnemen is sowieso niet aan te raden. Al kan het wel met een powerbank of USB-lader. 

Beeldkwaliteit

Wij gingen aan de slag met de Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 OSS kitlens en de Sony 10-18mm f/4. In goed verlichte omstandigheden en zelfs situaties met minder licht, leverde de camera mooi beelden af met veel details en goed contrast. In donkere situaties is er niet overdreven veel ruis te ontdekken, zelfs wanneer je kiest voor een ISO van 6400 of hoger. 

Hetzelfde geldt voor video. In opnames zijn voldoende details zichtbaar en bewegingen worden via SteadyShot tegengegaan met een zacht resultaat als gevolg. De ZV-E10 komt ook met een prima ingebouwde microfoon en zelfs een windkap, wat zorgt voor extra geluidskwaliteit in luide omgevingen. Wil je je audio echter naar een hoger niveau tillen, dan zijn microfoons zoals de Sony ECM-W2BT aan te raden. 

Uiteraard zal je bij video gemaakt met een APS-C sensor wel meer ruis opmerken dan bij full-frame oplossingen, maar de Sony ZV-E10 biedt zeker voldoende voor zijn prijs van 749 euro (body). 6400 ISO raden we niet meer aan, maar 4000 ISO is zeker nog werkbaar. 

“De Sony ZV-E10 is de perfecte camera voor de hybride content creator.”

Eindoordeel Sony ZV-E10

Wie op zoek is naar een compacte vlogging camera met een verwisselbare lens maakt een uitstekende keuze met de Sony ZV-E10. Opnames zijn in 4K weliswaar beperkt tot 30p, maar dat is meestal niet anders bij een prijspunt van minder dan 1000 euro. Stille beelden zien er uitstekend uit, met mooie kleuren en veel detail en de uitstekende Sony autofocus maakt van fotograferen een waar plezier. Een zoeker is echter niet aanwezig, wat de focus van de camera op videocontent duidelijk maakt. Livestreamen is met de ZV-E10 ook mogelijk, wat hem nog meer geschikt maakt voor de hybride content creator. 

camerafotografiesony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken