Sony A90J OLED-tv review: Entertainment van topniveau
Sony XR-55A90J - 55 inch - 4K OLED - 2021
De met Google TV uitgeruste A90J weet zo bijvoorbeeld prachtige 4K-beeldkwaliteit te realiseren op alle belangrijke vlakken en zorgt voor prima upscaling bij content van lagere resolutie. Ook het geluid is van uitstekende kwaliteit en dat komt door het feit dat Sony het gehele oppervlak van het scherm gebruikt als speaker. Het resultaat is een voller geluid en een geluidservaring die het aanschaffen van een extra soundbar tot op een zeker punt overbodig maakt.
Al dat moois is beschikbaar in drie varianten van 55 (XR-55A90J), 65 (XR-60A90J) en zelfs 83 (XR-83A90J) inch. Bij de introductie eerder dit jaar kosten deze modellen respectievelijk 2.800 euro, 3.700 euro en 8.000 euro. Ondertussen is de A90J echter al wat betaalbaarder geworden met prijzen van 2.200 tot 6.699 euro. Mogelijk gaat daar binnen enkele weken nog wat af met Black Friday.
Ontwerp en connectiviteit
Kijken we van wat dichterbij naar de Sony A90J OLED, dan zien we meteen alles dat we verwachten bij een gloednieuwe televisie: bijna geen schermranden en heel veel scherm. Er is echter nog meer opvallends te zien. Zo is de tv niet alleen aan de muur te bevestigen, maar kan hij ook in verschillende posities neergezet worden op je tv-meubel. In de ene positie loopt de onderkant van het scherm gelijk met het oppervlak, terwijl er ruimte is voor een soundbar als je de pootjes omdraait. Mogelijkheden, dat zien we graag.
Met zijn 6 millimeter schermdikte valt de Sony A90J amper op als je hem van de zijkant bekijkt en je moet al bijna achter de tv gaan kijken om op te merken dat hij onderaan zo’n vier centimeter dik is. Al de aanwezige elektronica moet zich natuurlijk ergens schuil kunnen houden en je hebt ook de nodige connectiviteit nodig. Zo zijn er maar liefst vier HDMI-poorten beschikbaar (waarvan twee keer HDMI 2.1), drie USB-poorten, een ethernetpoort en tal van andere aansluitingen, waaronder composiet.
Van de twee HDMI-poorten zijn er twee met ondersteuning voor 4K 120Hz en een enkele is zelfs compatibel met eARC. VRR (variabele verversingssnelheid) wordt echter niet ondersteund, wat enigszins logisch is omdat de PlayStation 5 hier ook geen gebruik van maakt, waar de Xbox Series dat wel doet. HDR10+ wordt ook niet ondersteund (enkel HDR10), maar dat vonden we op zich niet zo’n probleem. De nieuwe Sony XR-processor zorgt dankzij zijn cognitieve intelligentie immers voor de best mogelijke beeldervaring door rekening te houden met alle belangrijke componenten, waaronder contrast, kleur, detail en meer.
Google TV
Voor de A90J heeft Sony beslist gebruik te maken van Google TV in plaats van het ondertussen vertrouwde Android TV. Google TV ziet er dan wel anders uit, maar in principe kan je het zien als de opvolger van Android TV in plaats van als een alternatief. We verwachten dan ook dat het komende jaar meer merken de overstap zullen maken.
Bij het opstarten van de A90J merk je meteen het verschil met Android TV, maar de ervaring is voornamelijk positief. Zo komt de focus op content te liggen en minder op apps. Zo zal je meer suggesties te zien krijgen op basis van de verschillende streamingdiensten waarop je geabonneerd bent. Dat is prima, want met knoppen voor YouTube, Netflix, Prime en Disney+ op de afstandsbediening kan je ze nog steeds snel openen indien gewenst. Je kan het algoritme ook trainen door films en series positief of negatief te beoordelen, al merkten we wel dat we als snel enkel Marvel films te zien kregen nadat we er enkele een duimpje omhoog hadden gegeven. Er is dus nog wat werk voor Google.
Kijk je liever de laatste film van Spiderman, dan kan je daarvoor een beroep doen op Bravia Core, de ingebouwde film-streamingdienst van Sony. Bij aankoop krijg je tien vouchers voor gratis films die je kan gebruiken voor toegang tot de best uitgebreide bibliotheek. Je kan in Bravia Core ook opteren voor Pure Stream, dat zorgt voor de allerhoogste visuele kwaliteit zolang je genoeg bandbreedte hebt. Onze 50Mbit was helaas niet voldoende om zonder haperingen te kijken. Gelukkig zijn bepaalde titels IMAX Enhanced, waar de A90J een speciaal beeldprofiel heeft dat via de menu’s te selecteren is en vreemd genoeg niet automatisch activeert bij ondersteunde content.
De menu’s zijn duidelijk en makkelijk te navigeren met de afstandsbediening die beschikt over ingebouwde verlichting wanneer je ze vastneemt. Onderaan vind je wel veel ongebruikte ruimte, terwijl het moeilijk is om met één hand tot bij de cijfers en streamingknoppen bovenaan te geraken. Een ontwerpkeuze die we vorig jaar bij de Sony A8 KD-55A8 ook al vreemd vonden.
Beeldkwaliteit
Gedurende onze tijd met de A90J OLED was er geen enkele situatie waarin we niet tevreden waren van de beeldprestaties. De maximale schermhelderheid ligt zeer hoog en we hadden geen nood om deze te gebruiken. Zwart is bovendien echt zwart zoals je dat bij OLED-televisies zou verwachten. Toch zijn details nog steeds duidelijk zichtbaar. Het kleurenpallet is dan weer heel uitgebreid en natuurlijk.
Al deze elementen waren zeer goed merkbaar tijdens het bekijken van de eerste aflevering van Wheel of Time. De fantasy serie is sinds 19 november te zien op Amazon Prime en geproduceerd door Sony Pictures. In een specifieke scène vind een nachtelijk gevecht plaats waarin veel witte magie gebruikt wordt die in sterk contrast staan met de donkere omgevingen. Aanwezige monsters zijn dan weer in alle details te bewonderen terwijl vuur, bloed en rook voor visuele afwisseling zorgen. De scène kwam dan ook volledig tot zijn recht op de Sony A90J.
Ook met beweging op het scherm wordt prima omgegaan, van trage panning shots snelle actie zonder dat er ghosting verschijnt zoals je bij goedkopere televisies wel al eens tegenkomt. Het gaat dan ook moeilijk worden om in deze prijsklasse een tv te vinden die beter presteert dan deze Sony A90J OLED.
Audioprestaties
Bij een high-end televisie hoort een soundbar. Dit was tot nu toe bijna altijd ons advies, maar de A90J toont ons dat je ook een heel eind kan komen zonder. Centraal daarin staat de Acoustic Surface Audio+ van Sony. Deze zorgt er immers voor dat het hele scherm bijdraagt aan de geluidservaring. Beeld en geluid worden zo veel meer samengebracht dan bij andere systemen.
In vergelijking met andere televisies die we al probeerden, klinkt het geluid in dit geval veel dynamischer. Nooit lijkt het bij explosies op het scherm alsof de speakers het elk moment kunnen begeven en dialoog klinkt veel gerichter en vaak zelfs filmisch. Met andere woorden, je zal al een high-end geluidssysteem in huis moeten halen als je het nog beter wil doen dan de standaard prestaties van de Sony A90J. Op een later moment zullen wij de tv ook nog testen in combinatie met de nieuwe Sony NS7 nekbandspeaker, die in combinatie met Bravia XR-televisies Dolby Atmos naar je schouders brengt.
“Geen enkele OLED-televisie wist dit jaar meer indruk te maken dan de Sony A90J.”
Eindoordeel Sony A90J OLED
Wie over een aardig budget beschikt en op zoek is naar een OLED-televisie vindt in de Sony A90J een fantastische prijs/kwaliteitsverhouding terug. Zowel de audio- als videoprestaties zijn van de bovenste plank en je hoeft zelfs geen aparte soundbar meer aan te schaffen. Zo zorgt het toestel recht uit de doos voor de ultieme entertainment ervaring.