Ikea Starkvind: veredelde ventilator of nuttige luchtreiniger?
De Starkvind installeren is een fluitje van een cent. Ook wie een eerste poging waagt zonder handleiding, zal er wellicht gewoonweg in slagen. Ook wij keken pas na de installatie in de handleiding om te controleren of we niets over het hoofd zagen: nee hoor. Je hoeft ook alleen maar de filter uit zijn verpakking te halen, het raster los te klikken en het erna weer te bevestigen. De twee voeten kan je nu eenmaal niet fout installeren en met één type schroeven en het meegeleverde inbussleuteltje is dat zo gebeurd.
Onderaan de Starkvind zit er een compartiment voor de aansluiting met de stroomadapter. Het voedingsblok kan je (samen met het stuk kabel dat niet zichtbaar hoeft te zijn) netjes in dat vak wegwerken. De bovenste handvaten kan je gewoon vastklikken en dienen ook om de stoffen cover op zijn plaats te houden. Die is van best goede kwaliteit en geeft de feel van de Starkvind een nodige boost, want de plastic delen voelen wat goedkoop aan. Vanop een afstandje ziet de luchtreiniger er alleszins wel stijlvol uit.
Starkvind in je smarthomeset-up
Gelukkig voelt de draaiknop waarmee je de Starkvind bedient wel gewoon prima aan. Je kan de snelheid van de fan manueel instellen door van stand 1 tot 5 te schakelen. Hij is bovendien een stuk stiller dan een klassieke ventilator en dat is prettig. Onze ervaring leert dat het handiger is om hem op zijn automatische stand te laten staan. De Starkvind zal dan met zijn sensor de luchtkwaliteit nagaan en zelf bepalen hoe hard hij moet blazen.
Naast de draaiknop vinden we nog twee leds die aangeven of ouderlijk toezicht actief is en wanneer de filter vervangen moet worden. Het nadeel is dat de Starkvind altijd aan moet staan, als je van de automatische functie gebruik wil kunnen maken, of hem wil aansturen met je smartphone. Dat is niet de meest energiezuinige optie, maar de bediening via de Ikea Home-app is wel vlot en aangenaam.
Je kan via de app niet alleen tussen de 5 standen schakelen, maar ook de kinderbeveiliging instellen en de filter controleren. Daar kan je een slider verschuiven tot die overeenkomt met de kleur van de filter. De app zal je vervolgens zeggen of de filter vervangen moet worden. Handig.
Conclusie
Heb je geen last van slechte lucht of rare geuren, dan twijfelen we wel wat aan de meerwaarde van de basis-Starkvind. We raden dan eerder het model aan dat ook dienst kan doen als tafeltje. Combineer je hem met de gasfilter (139 euro in een pakket met de Starkvind of 15 euro los) en wil je een gedeelde ruimte extra verluchten in coronatijden, dan komt hij wellicht beter tot zijn recht.