Reviews

Fairphone 4 review: eerlijk duurt het langst

Fairphone 4
© Fairphone
Voordelen
Hoogwaardige behuizing
Ligt goed in de hand
Onderdelen betaalbaar en zelf te vervangen
Cleane Android 11 zonder toeters en bellen
Nadelen
Fel uitstekende notch en brede rand onderaan
Fysieke knoppen niet ideaal gepositioneerd
Kwaliteit van foto's laat soms te wensen over
Fairtrade heeft zijn prijs
Aanbevolen prijs: €579
Waar te koop?
Totaalscore 7
Maak kennis met de Fairphone 4: de nieuwste telg van het smartphonemerk dat duurzame smartphones wil aanbieden die tot 5 jaar mee kunnen. Kan fairtrade ook premium zijn?

Het Nederlandse Fairphone heeft een nobele missie: duurzame smartphones aanbieden die langer moeten meegaan. Dat is op zich al milieuvriendelijk en ook meegenomen voor wie graag zo lang mogelijk wil doen met zijn toestel. Opvallend is dat de Fairphone 4 een uitgebreide garantie krijgt van 5 jaar, in de plaats van de standaard Europese garantie van 2 jaar. Om daarvan te kunnen genieten moet je de telefoon na aankoop wel registreren. Ongetwijfeld gaat het wel eens gebeuren dat een kersverse eigenaar dat vergeet, maar goed. Wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, zal de voorwaarden wellicht ook aandachtig nagaan.

Hoogwaardige materialen

De behuizing van de Fairphone 4 bestaat uit 100 procent gerecycleerd plastic, dat echt wel in de smaak valt. Het is zacht, ligt (dankzij antislipeigenschappen) goed in de hand en door de matte afwerking zijn vingerafdrukken geen issue. De randen van de lenzen zijn beschermd en het camera-eiland steekt niet meer dan een millimeter uit tegenover de behuizing. De randen van het toestel zijn dan weer van hoogkwalitatief en robuust aanvoelend aluminium, dat ook nog eens ASI-gecertificeerd is omdat het verantwoord ontgonnen werd. De gebruikte materialen geven het toestel een hoogwaardige feel. Het kan op dat gebied zomaar zijn voet zetten naast de vlaggenschepen.

De plaatsing van de fysieke knoppen viel minder in de smaak. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om alle toetsen aan de rechterzijde te voorzien, met de powerknop onder de volumeknoppen. Dat is ook de designkeuze geweest voor de Fairphone 4. Wij vinden volumetoetsen aan de linkerkant veel handiger, omdat je er dan met je duim beter bij kunt (met de telefoon in je linkerhand). Bij de Fairphone 4 merkten we dat de aan-uitknop (met ingebouwde vingerafdrukscanner) meer op de hoogte van onze middelvinger zat. De vingerafdrukscanner werkt overigens wel bijzonder vlot en het bleef onze favoriete manier om de smartphone te unlocken.

Modulair design

Het belangrijkste designelement is ongetwijfeld de modulaire openheid van de Fairphone 4. Wie graag zijn ‘right to repair’ uitoefent kan eenvoudig nieuwe onderdelen kopen om de levensduur van de smartphone te verlengen. Daarbij denken we in de eerste plaats aan de batterij, maar ook het camera-eiland, de selfiecamera en zelfs het display zijn verwisselbaar. Geenenkel belangrijk onderdeel zit in het toestel verlijmd en dat is een verademing. Een nieuw display kost 79,95 euro, wat zelfs goedkoper is dan bij de reparatiedienst om de hoek.

Het enige punt van kritiek is de vreemde vorm van de notch, waarin de selfiecamera verwerkt zit. Centraal zit een erg nadrukkelijke inkeping die wat ons betreft te ver uitsteekt en lichtjes stoort wanneer je surft of een video streamt. Aan de onderkant is de schermrand ook veel dikker dan nodig lijkt, waardoor het screen-to-body-ratio weer wat lager komt te liggen. Houd je van minimalisme, dan zal je graag horen dat de Fairphone 4 is uitgerust met een ‘naakte’ versie van Android 11, zonder flitsende schil eromheen of een resem voorgeïnstalleerde apps die je liever kwijt bent.

Display en camera’s

Maar zijn de specs wel voldoende om een levensduur van 5 jaar aan te kunnen? De Snapdragon 750G vinden we ook terug in de OnePlus Nord CE 5G, Xiaomi Mi 10i en Moto G 5G. Hoewel het niet de snelste chipset is, zou een langere gebruikstermijn best haalbaar zijn. Zolang je uiteraard niet intensief wil gamen of andere grafische toepassingen nodig hebt. Het IPS-lcd-scherm komt goed voor de dag. De kleuraccuraatheid is een pak beter dan bij de Fairphone 3 en ook hoger dan die van de meeste lcd-telefoons. De helderheid kan beter in fel licht, maar de anti-reflectielaag maakt de Fairphone 4 toch goed bruikbaar bij zonnig weer. De refresh rate van 60Hz is dan weer vrij basic, als je weet dat heel wat middenmoters 90Hz aanbieden.

De breedhoek- en ultrabreedhoeklens hebben beide een goede resolutie van 48 MP en zijn voorzien van een optisch gestabiliseerd diafragma van f/1.6 en f/2.2. De meeste goedkopere telefoons met deze sensor hebben dat niet. Over de scherpte van de beelden hadden we niet te klagen. Het waren vooral de kleuren die ons parten speelden. Die kwamen jammer genoeg nogal ‘afgewassen’ voor de dag. Vergelijk bijvoorbeeld de foto’s van de rode wagen. Op het kiekje dat de Fairphone 4 schoot ziet de auto er bijna roze uit. De foto erna is gemaakt met een iPhone XR. De selfiecamera levert dan weer wel scherpe portretten op.

De batterij van 3.905 mAh is net voldoende om de dag door te komen. Opladen gaat net iets minder snel dan bij de vermelde concurrenten, al is 50 procent in een halfuur (aan 20W) nog best oké.

Verdict

Wie graag bewust leeft en zich aangesproken voelt door het feit dat je de Fairphone 4 makkelijk zelf kan repareren, zal zich helemaal kunnen vinden in deze smartphone. Langs de andere kant heeft die duurzaamheid wel zijn prijskaartje. 579 euro is behoorlijk veel voor een toestel dat niet beter presteert dan bijvoorbeeld de OnePlus Nord 2 CE (359 euro). Hoewel het toestel goed in elkaar zit, laat de kwaliteit van de foto’s te wensen over. Eerlijk duurt het langst: het zal van je persoonlijke filosofie afhangen of je dan toch voor de Fairphone 4 kiest.

Specificaties Fairphone 4

  • Display: 6,3 inch IPS LCD
  • Resolutie: 1080 x 2340 pixels (409 ppi)
  • Beeldverhouding: 19:5:9
  • Verversingssnelheid: 60Hz
  • CPU: Qualcomm Snapdragon 750G (SM7225)
  • GPU: Adreno 619
  • RAM: 6/8GB
  • Opslag: 128/256GB
  • microSDXC-slot
  • 2 camera’s achteraan: (48 MP main, 48 MP ultragroothoek, dieptesensor)
  • 1 camera vooraan: (12 MP, HDR)
  • Video: maximaal 4K 30FPS
  • Batterij: 3.905 mAh (verwijderbaar)
  • Laden: 20W snelladen (50% in 30 min.)
  • Afmetingen: 162 x 75.5 x 10.5 mm
  • Gewicht: 225 gram
  • 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting: niet aanwezig
  • OS: Android 11
  • 2 Android-updates (ondersteuning tot eind 2025)
  • Dual-SIM
  • Water/stofbestendigheid: IP54

Meer informatie vind je op fairphone.com.

fairphonefairphone 4slider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken