Motorola Edge 30 Pro review: visuele power in budgetverpakking
Motorola Edge 30 Pro - 256GB - Cosmos blauw
De plaatsing van de fysieke knoppen vinden we altijd wel tricky bij grote smartphones (de Motorola Edge 30 Pro heeft een schermdiagonaal van 6,7 inch). Wanneer we het toestel op een natuurlijke manier in onze hand leggen, ligt onze wijsvinger niet op de powerknop. Daardoor zal je snel geneigd zijn om je rechterhand te gebruiken. De volumeknoppen zitten nóg hoger. Voor mensen met kleinere handen zijn die gewoon niet te bereiken met dezelfde hand. Het voelde alleszins handiger om met onze andere hand de knoppen te bedienen. Dat is niet ideaal, maar went uiteindelijk wel. We zijn wel helemaal te spreken over de vingerafdrukscanner in de powerknop. Die is erg gevoelig en registreerde onze aanrakingen altijd prima. De Edge 30 Pro ontgrendelen voelt zo bijzonder vloeiend.
Design en materiaalkwaliteit
De achterkant van het toestel is blijkbaar voorzien van een laagje Corning Gorilla Glas 5, maar dat hadden we zelf niet meteen door. De matte finish van ons Cosmos Blue-model oogt wel luxueus, omdat het materiaal een glanzende schittering geeft wanneer de lichtinval verandert. Het voelt wel niet even hoogwaardig als het eruitziet. De behuizing is omrand door kunststof met een pianolak-effect, die helaas wat goedkoper aanvoelt. Het is zeker niet abnormaal dat je het wel ergens zal merken als je een toptoestel aan een scherpe prijs op de markt brengt.
Absoluut wél op vlaggenschipniveau is het mooie oled-display, dat HDR10+ ondersteunt, net als een hoge verversingsgraad van 144Hz. Het paneel van 6,7 inch heeft ook nog eens geweldige kijkhoeken en doet kleuren realistisch tot leven komen. De maximale helderheid van 500 nits is ook zeker meer dan voldoende voor buiten in het zonlicht. Motorola heeft trouwens een DC-dimmingoptie voorzien, die de batterijduur een aardig handje helpt wanneer het scherm niet op volle helderheid moet werken. Het glazen paneel is met zijn Corning Gorilla Glass 3 gek genoeg wel iets minder sterk beschermd dan de cover, al is lichte krasvorming zeker eenvoudig te vermijden.
Zowel de randen als de rugcover zijn door de gebruikte materialen erg gevoelig aan vingerafdrukken. Het camera-eiland is wel mooi vormgegeven en steekt amper een millimeter uit ten opzichte van de behuizing. Daardoor wiebelt de smartphone minimaal als hij zonder hoesje op zijn rug ligt. Een metalen ring beschermt de lenzen en dat zal je minder doen vrezen voor schade. Het toestel is IP52-water- en stofbestendig.
Display en camera’s
Motorola heeft de Edge 30 Pro uitgerust met drie hoogstaande lenzen, waarvan de selfiecamera nog de hoogste resolutie heeft (60MP). De hoofdlens maakt beelden van 50MP en is voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS) en een f/1.8-diafragma. De secundaire lens heeft dezelfde resolutie, maar een ultrabreedhoek-gezichtsveld van 114 graden. Die neemt ook macrofotografie voor zijn rekening. De lenzen worden ondersteund door een dieptesensor. De Edge 30 Pro maakt haarscherpe en gedetailleerde beelden. Alleen bij de breedhoeklens lijken de details soms wat minder duidelijk te worden, maar dat kan ook eigen zijn aan het type opname. De macrofoto’s in het bijzonder ogen indrukwekkend. Kleuren ogen fel, maar nooit onnatuurlijk. Je merkt het al: qua fotografie op een Android-toestel, leunt dit al dicht aan bij de top. Video’s schieten kan in een maximale resolutie van 4K. Die beelden zien er ook merkelijk beter uit dan in 1080p.
Batterijduur en prestaties
Zoals gezegd heeft Motorola zijn Edge 30 Pro uitgerust met een van de snelste Android-chips op de markt: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 SoC. Dat je meest gebruikte apps zonder verpinken openklappen, mag dus te verwachten zijn en in combinatie met het snelle display, zorgt dat voor een vloeiende ervaring zoals alleen de echte vlaggenschepen die kunnen bieden. Tijdens het gamen wordt de smartphone wel wat warm en de batterijduur krijgt dan een aardig klopje. Een snelle chip vreet nu eenmaal veel energie en we zijn niet zeker of Motorola daar met zijn energiemanagement meer aan had kunnen verbeteren. De batterij van 4.800mAh houdt het wel makkelijk een dag vol bij gemiddeld gebruik en in minder dan een uur laad je hem (aan 68W) helemaal op van 0 naar 100 procent (78 procent in een halfuur).
Software en updates
Uit de doos krijg je op de Edge 30 Pro Android 12, dat Motorola heeft aangekleed met zijn My UX-schil. Die is heel praktisch gericht en nooit overbeladen. Ook de appmenu’s zijn strak en stijlvol en wijken niet zoveel af van de stock-Androidervaring. Bovendien belooft Motorola ondersteuning tot Android 14 en krijg je drie jaar lang beveiligingsupdates.
Verdict Motorola Edge 30 Pro
De Motorola Edge 30 Pro is een serieuze upgrade tegenover de Edge 20 Pro. Hij bokst in een hogere gewichtsklasse, dankzij een van de snelste Snapdragon-chips, die de nodige paardenkracht kan pompen in het prachtige display en de straffe camera’s. Het enige minpuntje is de goedkoper aanvoelende behuizing, die er visueel dan weer goed uitziet. Bij intensieve taken wordt de telefoon ook iets warmer dan we gewoon zijn. Zoek je absolute topspecs in budgetvorm? Dan is dit het toestel dat je zoekt.