reMarkable 2 review: het eindeloze notitieboekje
reMarkable 2
Ken jij reMarkable al? Het bedrijf probeert al sinds 2016 – na een succesvolle crowdfunding – mensen aan te moedigen om papier opzij te laten liggen en in de plaats te kiezen voor een oneindig digitaal notitieboekje. Of moeten we boek of tablet zeggen? In 2020 lanceerde het Noors/Chinese bedrijf zijn tweede generatie papieren tablet: reMarkable 2.
Features
- Prijs: Vanaf 349 euro
- Dikte: 4,7mm dun
- Afmetingen: 188 x 246 x 4.7 mm
- Schermgrootte: 10,3 inch
- Opslag: 8GB interne opslag (niet uitbreidbaar)
- RAM: 1GB LPDDR3 SDRAM
- Processor: 1.2GHz dual core ARM
- Batterij: Ongeveer twee weken zonder opladen
- Connectiviteit: WiFi, documenten uploaden via reMarkable cloud
- Ondersteunde bestandstypes: PDF en ePUB
Bij aankoop van een reMarkable 2 krijg je er helaas geen stylus bij. Het bedrijf heeft zelf twee modellen in het aanbod: het gaat om de reMarkable Marker voor 79 euro en de reMarkable Marker Plus voor 129 euro. Je krijgt er helaas ook niet zomaar een folio bij. Daarvoor kan je kiezen tussen de “gewone” Folio waarin je het toestel kan wegschuiven voor 79 euro en de Book Folio waarbij reMarkable een volwaardige ‘case’ krijgt voor 129 euro.
reMarkable 2: opvallend dun design
Het eerste dat opvalt als je de reMarkable 2 uit de doos haalt is het design. De tablet is flinterdun, geen enkele iPad of balpen die in de buurt komt. Het ontwerp is een stuk aantrekkelijker dan zijn voorganger uit 2017 en dat maakt dat mensen in je omgeving meteen ook opkijken als je de reMarkable 2 bovenhaalt. De omschrijving als papieren tablet is misschien echt nog wel de beste. Het toestel is amper 4,7mm dik en je krijgt er een groot 10,3 inch E ink touch screen bij. Voor wie gaat vergelijken met zijn oudere e-reader, het display van reMarkable 2 reageert verrassend vlot, geen frustraties dus.
reMarkable 2 heeft genoeg aan 1 fysieke knop. Daarmee kan je het toestel in- uitschakelen maar ook uit slaapmodus halen of omgekeerd. Die fysieke knop is ook stukken beter dan bij de eerste reMarkable. De knop reageert snel en voelt goed aan. Aan de andere kant van de knop (onderaan het toestel) zit dan nog een USB-C-poort. Ook hier heeft het bedrijf ervoor gekozen om microUSB vaarwel te zeggen. Een zeer gepaste keuze vinden we, aangezien heel wat apparaten tegenwoordig laden op USB-C.
Schrijven
Wanneer je reMarkable 2 opendoet voor de eerste keer zal je ongetwijfeld van je stoel worden geblazen. Het toestel werkt verbazend vlot en reageert snel. Het toestel biedt talloze mogelijkheden om aan de slag te gaan met soorten documenten. Je kan kiezen tussen een notebook of simpelweg snelle notities. Een notebookdocument kan bijvoorbeeld handig zijn als je iedere dag een to-do-lijstje bijhoudt. Snelle notities zijn dan eerder voor meetings of snelle kribbels tijdens bijvoorbeeld telefoongesprekken en dergelijke.
Nadat je gekozen hebt krijg je nog eens de keuze tussen tientallen soorten documenttemplates waarmee je aan de slag kan. Allemaal afhankelijk van het doel van jou document. Kaligrafie, gitaarakkoorden, piano sheets, weekplanners, storyboards of checklists, het kan allemaal met één simpele tik op je reMarkable. Het is ook perfect mogelijk om verschillende templates te kiezen binnen 1 document, flexibiliteit staat duidelijk op nummer 1 waardoor je dus nergens op moet inboeten tegenover notities op papier.
Zowel met de reMarkable Marker als de Marker Plus gaat schrijven heel vlot. Je voelt namelijk bijna niet dat je niet op papier schrijft, het toestel reageert meteen en ook dingen wissen met de Marker Plus (die heeft een digitale gom op de achterkant) gaat zoals vanouds. Zoals gezegd, je moet eigenlijk nergens op inboeten. Beide Markers krijgen de optie om te kiezen tussen tientallen stijlen, diktes en kleuren van pen. Zo kan je kiezen tussen een balpen, markeerstift, fijne stift, schilderborstel en zelfs een optie voor kaligrafie. Mogelijkheden genoeg.
Twee verschillende pennen:
- reMarkable Marker: Opladen niet nodig, lichtgrijs, ingebouwde magneet, geen ingebouwde gom
- reMarkable Marker Plus: Opladen niet nodig, donkergrijs, ingebouwde magneet, met ingebouwde gom
Een zeer handige extra is het feit dat je de reMarkable kan connecteren via WiFi. Koppel je toestel dan aan je gewenste cloudprovider (Google Drive, Dropbox of OneDrive) en al je bestanden kunnen gesychroniseerd worden met bijvoorbeeld je tablet, PC of laptop. Helaas moet je hier wel een abonnement voor afsluiten. Het bedrijf geeft je de keuze uit twee abonnementen met extra diensten. Bij aankoop van een reMarkable 2 krijg je wel een trialperiode van 100 dagen om een en ander uit te testen.
Connect Lite | Connect |
---|---|
3,99 euro per maand | 5,99 euro per maand |
Al je notities en documenten op je toestel | Al je notities en documenten op je toestel |
Ongelimiteerde cloudopslag bij reMarkable | Ongelimiteerde cloudopslag bij reMarkable |
Integratie met Google Drive, OneDrive en Dropbox | |
Handgeschreven tekst omzetten in digitaal document | |
Scherm delen tijdens meetings | |
Documenten verzenden via reMarkable email |
Lezen
Ook om te lezen is deze “papieren tablet” de perfecte oplossing. Je kan ebooks uploaden, pdf’s lezen en bewerken en ook artikels of teksten van op je tablet/PC/Mac via de gratis extensie (momenteel alleen nog maar voor Google Chrome) doorsturen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een interessant artikel hebt gevonden maar dat overladen is van advertenties. Een simpele klik op de extensie stuurt dat artikel in leesbaar formaat naar je reMarkable en je kan in alle rust lezen. Soms duurt het iets langer vooraleer het toestel dat artikel of die tekst binnenhaalt maar in de meeste gevallen konden we direct aan de slag. Bovendien kan je die teksten ook meteen beginnen bewerken. Zo kan je tekst arceren, tabellen toevoegen of aan de slag gaan met andere elementen waarmee je het document wil aanpassen. Het is zelfs mogelijk om tekst weg te gommen met de Marker Plus of daarvoor voorziene knop.
Iets voor jou?
Bij aankoop van een reMarkable 2 krijg je er helaas geen stylus bij. Het bedrijf heeft zelf twee modellen in het aanbod: het gaat om de reMarkable Marker voor 79 euro en de reMarkable Marker Plus voor 129 euro. Je krijgt er helaas ook niet zomaar een folio bij. Daarvoor kan je kiezen tussen de “gewone” Folio waarin je het toestel kan wegschuiven voor 79 euro en de Book Folio waarbij reMarkable altijd beschermt wordt voor 129 euro.
Je vraagt je nu waarschijnlijk af of het de moeite is om te investeren in een reMarkable 2. Als je de eerste versie in huis hebt zijn er verschillende argumenten die de overstap de moeite waard maken. Als je nog veel op papier schrijft en dat beu bent kunnen we reMarkable 2 met gemak aanraden. Je moet nauwelijks inboeten op flexibiliteit. De batterij van het toestel gaat ongeveer twee weken mee waardoor je niet dikwijls moet opladen. Helaas moet je voor het totaalplaatje wel flink wat geld neerleggen maar we vinden wel dat de verhouding prijs/kwaliteit/gebruik heel goed in elkaar zit.
De 100-daagse proefperiode voor reMarkable Connect zal bepalen of je het abonnement nodig hebt of niet. Wie veel schrijft en leest zal hiermee gediend zijn, dat kunnen we je garanderen. We beseffen dat deze “papieren tablet” zeer niche is maar we kunnen concluderen dat reMarkable een zeer goed alternatief is voor papieren notities/notitieboekjes.