Reviews

Samsung Galaxy A53 review: solide middenklasser

samsung galaxy a53
Voordelen
Helder en kleurrijk beeld
Goede en veelzijdige camera's
Uitstekende batterijduur
5 jaar ondersteuning
Nadelen
Geen hoofdtelefoonaansluiting
Tragere processor
Portretfoto's komen niet uit de verf
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de Galaxy A53 heeft Samsung weer een zeer goede middenklasser op de markt gebracht waar je op kan bouwen.

De Samsung Galaxy A53 mag dan wel met minder toeters en bellen zijn aangekondigd dan zijn duurdere neef S22, het is de Galaxy A-reeks die Samsung al jarenlang aan de top van de smartphonemarkt houdt. Samsung weet maar al te goed dat je het budget- en middenklassesegment niet te stiefmoederlijk mag behandelen en de voorbije jaren brachten ze met de Galaxy A51 en Galaxy A52 smartphones uit die tot bij de betere middenklassers worden gerekend. Kunnen ze dat weer overdoen met de Galaxy A53?

Lees hier onze review van de Samsung Galaxy A52

Samsung Galaxy A53: onze bevindingen

  1. Specs
  2. Design
  3. Display
  4. Processor
  5. Camera’s
  6. Batterij
  7. Software

Specs

  • Afmetingen: 159,6 x 74,8 x 8,1 mm, 189g
  • Display: Super AMOLED (6,5 inch)
  • Resolutie: 1.080 x 2.440 pixels, 20:9 ratio, 405 ppi
  • Verversingsgraad: 120 Hz
  • Besturingssyteem: OneUI 4.1 (Android 12)
  • Chipset: Samsung Exynos 1280 (5nm)
  • Werkgeheugen: 6 GB of 8 GB
  • Intern opslag: 128GB of 256GB
  • Camera’s achterkant: 64 MP hoofdcamera, 12 MP ultragroothoek, 5 MP macro, 5 MP diepte
  • Camera voorkant: 32 MP
  • Connectiviteit: 5G, Bluetooth 5.1; Wi-Fi 802.11,
  • Batterij: 5.000 mAh (niet verwijderbaar), 25 W opladen, draadloos laden niet ondersteund
  • Prijs: 399 euro

Design: herkenbaar gezicht

Wie vorig jaar de Samsung Galaxy A52 kocht, zal een déja vu-gevoel hebben als ze de Galaxy A53 te zien krijgen. Beide smartphones zien er namelijk identiek uit en de A53 neemt dus zowel de positieve als de minder positieve designaspecten over. De smartphone zit comfortabel en licht in je hand en voor mijn handen is een display van 6,5” zeker niet te groot om het altijd vlot te kunnen bedienen. Dat de dikke schermranden zijn behouden zijn we minder fan van: ze zorgen voor een bruuske scheidingslijn tussen het display en de behuizing. Het camera-eiland zit veel subtieler verwerkt in de rug van de smartphone waardoor er geen bobbel is als je de smartphone platlegt. Er zijn verschillen te merken in de rondingen van de A53, maar je moet echt al goed kijken om die waar te nemen. De behuizing is nog altijd van plastic, maar dat ziet er toch een beetje minder goedkoop uit dan bij zijn voorganger A52. De achterkant is wel zeer gevoelig voor vingerafdrukken, dus we raden het gebruik van een hoes aan. Verder is de smartphone met een IP67-rating wel stof- en spatbestendig.

Er is één designwijziging die je wel meteen zal opmerken: de hoofdtelefoonaansluiting is verdwenen. We zijn het ondertussen al gewend en het is een truc om je een paar Galaxy Buds te laten bijkopen, maar toch jammer dat deze trend zich ook richting de lagere prijsklassen aan het verschuiven is.

Display

De Samsung Galaxy A52 had al een goed display, dus hier was slechts weinig dat de A53 nieuw kon toevoegen. De beeldspecificaties bleven dan ook grotendeels behouden. De hoge resolutie (1.080 x 2.400 pixels, 405 ppi) zorgt voor scherp beeld, de AMOLED-technologie voor kleurrijk beeld en de hoge helderheid (800 nits) houdt het beeld goed leesbaar in vol zonlicht. Voeg daar nog eens de optie bij om te kunnen scrollen met een 120 Hz-verversingsgraad (zelf in te stellen) en je hebt een hoogstaand beeld dat zich goed verleent voor verschillende gebruikstoepassingen. Bovendien laat Samsung je veel vrijheid om de specificaties aan te passen zodat je op ieder uur van de dag en overal waar je bent de optimale beeldmix kan samenstellen.

Processor: geen snelheidsduivel

Het grootste verschil tussen de Galaxy A53 en zijn voorgangers is wellicht de processor. Net zoals bij de S22-reeks kiest Samsung voor zijn eigen Exynos-processors, meer bepaald het type Exynos 1280, in plaats van één uit de Qualcomm-stal. Het is gezien de moeilijke situatie in de chipindustrie een te verdedigen keuze om zoveel mogelijk te grijpen naar binnenshuis geproduceerde technologie, maar die komt wel met een kost. De Exynos-processoren blijken toch net dat tikkeltje trager te zijn dan hun Qualcomm-evenknieën en de Exynos 1280 slaagt er niet in dat te maskeren.

Dit zal je vooral merken wanneer je je smartphone opstart. De processor heeft toch een paar ogenblikken langer nodig om weer uit de veren te geraken en ook apps laden net wat langer dan dat je van een toestel als de Galaxy A53 zou verwachten. Op gebied van geheugen is de smartphone met 6 tot 8 GB RAM en 128 tot 256 GB interne opslag wel rijkelijk gestoffeerd.

Camera’s

De samenstelling van het camera-eiland is eveneens onaangeroerds gebleven. Je hebt dus een 64 MP hoofdcamera, een 12 MP ultragroothoeklens, een 5 MP macrocamera en een 5MP dieptecamera ter beschikking. De hoofdcamera trekt standaard foto’s aan een resolutie van 16 MP en de beelden die je er mee maakt zien er ook meer dan aardig uit. De software van de camera’s zal je foto’s ook automatisch bewerken om de kleuren wat natuurlijker te doen ogen en in de latere avond de belichting wat bij te stellen. Voor dat laatste kan je natuurlijk ook steunen op de nachtmodus, die de scherpte goed blijft bewaren, maar tot minder goede kleurweergave leidt. Het zorgt er voor dat je foto’s meer leven hebben, al voelt het soms te geforceerd aan. De hogere resolutie van de hoofdcamera moet je in staat stellen om in te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies, en daar slaagt de Galaxy A53 ook aardig goed in. Al zal je met een telelens met optische zoom altijd wel betere resultaten bekomen.

Ook de overige lenzen doen het naar onze mening meer dan behoorlijk. De groothoeklens slaagt er beter in om kleuren te weergeven dan de hoofdcamera, maar boet logischerwijs wel wat aan detail in. De kwaliteit van de macrolens is bij goedkopere toestellen vaak niet om over naar huis te schrijven, maar dat valt bij de Galaxy A53 reuzegoed mee. Soms maken enkele megapixels meer in de lens wel degelijk een groot verschil. Wat deze smartphone helaas minder goed kan, is portretfoto’s maken. Je kan zelf kiezen hoe sterk je het bokeh-effect wil uitspelen, maar het resultaat is vaak een effect dat zeer onnatuurlijk overkomt.

Batterij

De batterij kreeg een upgrade van 4.500 mAh naar 5.000 mAH. Bij normaal gebruik hoe je met deze stevige batterij zonder problemen twee dagen uit en ook als je een intensieve gebruiker bent die heel de dag door gamet en streamt met de hoogste verversingsgraad en helderheid aan, zal je het nog altijd een volledige dag kunnen rekken als je met een volle batterij begint. Hier doet de Galaxy A53 het zelfs beter dan zijn duurdere neef S22, al heeft dat ook te maken met het grotere formaat waar een grotere batterij in past.

Op vlak van opladen is de Galaxy A53 opnieuw geen snelheidsduivel. Hij haalt een maximale capaciteit van 25 W. Hoewel snelladen meer een luxe dan een basisfunctie is, loopt Samsung stilaan toch zwaar achter op de concurrentie als het op laadsnelheid aankomt. Als je ziet dat de Poco X4 Pro die toch honderd euro minder kost 67 W snelladen kan ondersteunen, dan mag je toch meer verwachten van de Galaxy A53. Een oplader zit niet standaard mee in de doos, al kan je de smartphone aan een standaard usb-c-lader hangen.

Software: OneUI 4.1

Samsung heeft de voorbije jaren grote stappen gezet met zijn OneUI-schil en met de nieuwste versie OneUI 4.1 zetten ze de goede lijn verder. De software is heel overzichtelijk en vlot naar je eigen hand te zetten. De mogelijkheden die Android 12 biedt, worden zeer goed benut door Samsung, maar ze geven er wel hun eigen twist aan. Welke software je verkiest, is altijd een persoonlijke keuze, maar wie overstapt naar Samsung of een eerste smartphone koopt, zal zich snel op zijn gemak voelen in het ecosysteem. Je moet er altijd wel een hoop bloatware-apps bijnemen en Samsung verleert ook de slechte gewoonte niet om je zijn eigen apps op te dringen. Na 5 jaar moet Samsung toch stilaan eens beginnen inzien dat niemand de stemasisstent Bixby wil gebruiken.

oneui 4.1
OneUI 4.1. Image Credit: Samsung

Waar Samsung tegenwoordig wel een goede gewoonte van maakt, is het langdurig ondersteunen van zijn toestellen, ook de budget- en middenklasse modellen. De Galaxy A53 zal tot 2027 worden voorzien van beveiligingsupdate; dat zou zelfs voor een vlaggenschip een uitstekend updatebeleid zijn. Hier toont Samsung zich het te volgen voorbeeld voor andere Android-fabrikanten en we hopen dat ze deze mooie belofte ook blijven doortrekken naar toekomstige toestellen. Je mag er vanuit gaan dat deze smartphone een duurzame koop is.

Samsung Galaxy A53: ons eindverdict

Alles opgeteld is de Samsung Galaxy A53 een betrouwbare en solide middenklasser die zonder twijfel een zeer goede koop is. De smartphone biedt alles wat je nodig hebt en zal mogen strijden om de kroon van de middenklasse in 2022. Een snellere processor had zeker wel gemogen. Ook mag Samsung naar toekomstige modellen wat nieuwe ingrediënten toevoegen aan het recept van de Galaxy A-smartphones. Aangezien de A52 in het najaar van 2021 nog een opfrissing kreeg met de A52s, brengt de nieuwe generatie toch te weinig vernieuwingen met zich mee.

Androidmobielreviewssamsungslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken