Reviews

Sony HT-S400-soundbar review: betaalbaar, maar uit balans

HT-S400
Voordelen
Bijzonder scherp geprijsd
Supereenvoudige installatie
Sterke subwoofer
Nadelen
Baskast overstemt de rest
Middenbereik is wat te klein
Geen equalizer
Aanbevolen prijs: €200
Waar te koop?

SONY HTS400 | 2.1-kanaals Soundbar met krachtige draadloze subwoofer

Totaalscore 7
Soundbars worden meestal genoemd als een handige manier om de (vaak zwakke) speakers van je tv te vervangen. Is de Sony HT-S400 meer dan dat? We namen de proef op de som.

Voor we van wal steken, willen we toch even meegeven dat de Sony HT-S400 intussen voor 200 euro of zelfs iets minder online te koop is. En dat maakt het alvast tot een bijzonder toegankelijke 2.1-audio-oplossing. Om maar te zeggen dat je onze review in dat perspectief moet zien.

Design en materialen

Wanneer je de soundbar uit de doos haalt, zal je meteen merken dat de materiaalkwaliteit meer dan degelijk is. De behuizing (900 x 64 x 88 mm) is van kunststof, maar de bovenkant is voorzien van een metalen laagje dat wat textuur heeft en zo best premium aanvoelt. Ook de speakergril is netjes afgewerkt en stevig. Voor de subwoofer geldt dat niet helemaal. Die ziet er wat minder verfijnd uit en het paneel rond de grote opening ziet eruit als van goedkoper plastic, al is de baskast in zijn geheel zeker stevig en best groot (192 x 387 x 400 mm). Opnieuw: een te relativeren punt van kritiek als je rekening houdt met de prijs. Meestal staat de subwoofer ook niet zo in het zicht en de soundbar zelf zal ook onder een duurdere tv zeker niet misstaan.

Installatie

De Sony HT-S400 installeren gaat belachelijk vlotjes. Je hoeft letterlijk maar drie kabels aan te sluiten: een audiokabel naar je tv (via HDMI-ARC of de meegeleverde optische kabel) en de voedingskabels voor de soundbar en de baskast. In het verleden moest je bij Sony-soundbars een vermoeiend pairingproces doorlopen, dat we een aantal weken later wel eens moesten herhalen omdat soundbar en baskast elkaar plots niet meer konden vinden. Van verbindingsproblemen is bij de HT-S400 geen sprake. Qua pairing lijkt Sony nu dus eigenlijk een waterdichte oplossing te hebben gevonden. Van zodra je de soundbar voor het eerst aanzet, krijg je na enkele seconden een groen ledje te zien op de subwoofer. Geen pairing vereist. Zelden was een audiosysteem installeren zo eenvoudig.

Wie de HT-S400 in combinatie met een Sony Bravia-tv gebruikt, zal graag horen dat draadloos verbinden mogelijk is en dat je de soundbar vanuit het tv-menu kan bedienen. Draadloos verbinden kan ook met een tv van een ander merk die A2DP Bluetooth ondersteunt, al zal de geluidskwaliteit niet even goed zijn als bij een fysieke verbinding. De soundbar is ook aan de muur te bevestigen en daarvoor levert Sony een voet mee en wat schroefjes.

Audiokwaliteit

In zijn segment scoort de HT-S400 zeker bovengemiddeld, maar verwacht niet dat hij kan concurreren met systemen die dubbel zo duur zijn. Zo is er geen ondersteuning voor Dolby Atmos of DTS Virtual:X. Sony pakt uit met een stevige 330W aan totaal vermogen, al zegt dat natuurlijk niet veel over hoe de soundbar klinkt. De S-Force PRO Front Surround van soundbarspeakers zorgt wel voor een leuke mix die (zoals we van Sony gewend zijn) een kwalitatief surroundgevoel creëert. De grootste kracht van de HT-S400 ligt meteen ook aan de basis van zijn belangrijkste minpunt: de subwoofer kan heel stevig uit de hoek komen, en de lage tonen overstemmen al snel de middentonen van de soundbar zelf, die zo wat dreigen te verstommen. Via de afstandsbediening kan je het basniveau wel regelen, en we moesten dat helaas wel heel erg naar omlaag halen om het totaalplaatje te doen kloppen. En zo krijg je ook het gevoel dat je het volle potentieel van de subwoofer (met een luidspreker van 160 mm) niet kan benutten.

Onze kritische oren misten wat meer dynamisch bereik, waardoor het in onze ervaring allemaal iets te hol klinkt. En dat zal je vooral merken als je veel naar muziek wil luisteren, of je audio-apparaten doorgaans graag zo afstelt dat stemmen en fijne tonen komen bovendrijven. Op de afstandsbediening vind je wel een Voice-knop terug om net die klanken wat meer kracht te geven en daar maakten we dan ook graag gebruik van. Versta ons niet verkeerd: mits wat tweaken zijn we er zeker wel in geslaagd om een degelijke balans te vinden, waar de doorsnee consument echt niet moeilijk over zal doen.

Bediening

Ook de bediening is trouwens lekker eenvoudig. Naast de al vermelde Voice-knop en aparte volumeregelaar voor de subwoofer, kan je van input wisselen tussen de tv of een bluetoothbron, alles wat dempen met Night-modus of het geluid muten. De knop Sound Field is een beetje misleidend, omdat die je niet tussen verschillende audioconfiguraties laat schakelen, maar simpelweg het surroundeffect aan- of uitzet. Een klein oledschermpje achter de grille laat je zien in welke modus je zit en geeft feedback als je wat wijzigt. Vind je die lampjes hinderlijk, dan kan je het display ook uitzetten met de fysieke knop bovenop de soundbar.

Sony HT-S400: eindoordeel

Als je Sony’s puike reputatie in acht neemt en je verwachtingen in dit segment realistisch houdt, dan is de HT-S400 een meer dan degelijke soundbar die – als upgrade van je tv-speakers – zeker een glimlach op je gezicht kan toveren. Verwacht echter geen hoogstaande, rijke sound, want daarvoor is het middenbereik te hol. Zet je de bas te luid, dan overstemt die de andere frequenties al snel. Maar, houd je van rechttoe-rechtaan en wil je een oplossing die vriendelijk is voor je portemonnee, dan wordt het al moeilijk om een beter alternatief te vinden.

reviewssonysoundbar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken