Sonos Sub Mini review: dé sub voor kleine (woon)kamers
Sonos SUB MINI black
Overigens is niet alleen het formaat van de Sub Mini ‘compact’, ook het prijskaartje werd flink bijgeschaafd. Voor Sonos’ Sub Gen 3 rekent het Amerikaanse bedrijf 849 euro (adviesprijs), terwijl de Sub Mini 499 euro mag kosten. Blijft zeker een flink prijskaartje voor een subwoofer die enkel binnen het Sonos-ecosysteem werkt, maar tegelijk heb je ook weinig keuze als je eenmaal aan dat ecosysteem vastzit. De vraag hoe hij presteert ten opzichte van de grote Sub Gen 3 is dan ook belangrijker dan de kwestie of hij wel aan dit prijskaartje verkocht zou mogen worden.
Tegelijk proberen we daar wel antwoord op te geven, zeker voor degenen die zich op het randje bevinden van het aanschaffen van een subwoofer bij hun Sonos-speakersysteem. Voor de review werd de Sub Mini gekoppeld aan twee Symfonisk-speakers (eerste generatie, tafellamp-model), maar de Sub Mini werkt uiteraard ook met andere speakers en soundbars uit het S2-ecosysteem.
Eenvoudig in te stellen
Eigenlijk weet ik niet beter dan dat Sonos-apparatuur makkelijk ingesteld kan worden, en dat is niet anders met de Sub Mini. Neem de Sonos-app (S2) erbij, selecteer de optie om een Sub aan je systeem toe te voegen en je bent bijna klaar.
Je hoeft daarna eigenlijk enkel nog met de ‘NFC-chip’ van je telefoon de bovenkant van de Sub aan te tikken om het proces af te ronden. Kabels trekken naar je Sonos-speakers is uiteraard niet nodig en hoewel je de subwoofer via Ethernet kan aansluiten, is dat geen vereiste. In principe heb je dus enkel een stroomaansluiting nodig. Gelukkig is de geleverde stroomkabel dusdanig lang dat je ook zonder extra verlengdoos moet uitkomen.
Vergeet ook de faseregeling van de Sub Mini niet aan te passen nadat deze is ingesteld. Tijdens de setup wordt hier niet naar gevraagd maar afhankelijk van de locatie van de subwoofer ten opzichte van je speakers (en je zitpositie) is dat weldegelijk een cruciale instelling.
Echt ‘Mini’ is hij niet
Van fabrikanten als KEF kennen we al tijden écht compacte subwoofers als de KC62. Dermate compact wist Sonos de Sub Mini simpelweg niet te maken. De subwoofer heeft een hoogte van 30,5 centimeter en weegt 6,35 kilogram. Hij is daarmee nauwelijks kleiner dan de Sub Gen 3 (38,9 centimeter).
Wel viel de compactere-in-name-only-sub flink af: zijn duurdere broer weegt namelijk 16 kilo. Tegelijk moeten we ons ook niet te veel zorgen maken over de Sub Mini-afmetingen; voor goede basprestaties is immers veel ruimte nodig. Bij te compacte subwoofers lever je dus zeker niet alleen in op formaat, maar ook audioprestaties. Bovendien ben ik eigenlijk wel te spreken over het formaat van de Sub Mini. Hij is weliswaar wat breder dan menig soundbar-subwoofer van Samsung, Sony of JBL (en anderen), maar door het strakke ontwerp misstaat hij zeker niet in je woonkamer. Zeker de witte variant met zwarte woofers straalt een zekere mate van luxe uit die je niet op veel andere subwoofers in deze prijsklasse vindt.
Of een ontwerp aan je smaak voldoet is uiteraard een zeer persoonlijke aangelegenheid maar ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat Sonos een strakke behuizing heeft neergezet. Nu de hamvraag: klinkt dat ook goed?
Gekrompen Sub Gen 3
Beginnen we te luisteren naar muziek via de twee Symfonisk-speakers dan merk je direct dat het geluid aan dynamiek wint. Bas- en andere lage tonen zijn veel prominenter en rijker aanwezig in de geluidsweergave. Wel merkte ik op dat, hoewel de Sub Mini te allen tijde was ingeschakeld, het verschil met de Symfonisk-speakers niet altijd even prominent was.
Dat heeft uiteraard ook te maken met het volume van de speakers (en daarmee ook de output van de sub), maar de Sub Gen 3 levert in zulke gevallen op hetzelfde volumeniveau wel een merkbaar sterkere geluidssensatie. Waar de Sub Mini pas echt gaat shinen is bij het kijken van films en series. Als fan van films als Mr. and Mrs. Smith is het werkelijk genieten met de Sub Mini. Ondanks het ‘compacte formaat’ van de subwoofer voelt het alsof je midden in de actie zit.
Zelfs in complexe scenes met veel lage tonen tegelijkertijd serveert hij scherpe noten zonder vervorming. Wel geldt ook hier weer de opmerking die ik al plaatste bij zijn muziekprestaties: de Sub Gen 3 pakt gewoonweg sterker uit. De sensatie van de Sub Mini is er een waar je mij niet over hoort klagen, maar verwacht geen bas die je in je keel voelt.
Niet altijd interessant
Tijdens het testen maakten we onder meer gebruik van goedkopere Sonos-speakers en een Sonos Beam-soundbar. Daarbij merk je zeker nog wel de voordelen die deze subwoofer biedt. Vooral bij de Symfonisk-speakers die geen actieve subwoofer hebben, was het verschil vaak dag en nacht.
Testen met duurdere Sonos-speakers als de Play:Five laten snel een ander, meer genuanceerd resultaat zien. Die speakers beschikken over voldoende subwoofer-kracht voor basisgebruik. Ik kon in alle eerlijkheid slechts nuanceverschillen opmerken in de meeste testcases, waardoor ik het zou afraden om bij zulke speakers een Sub Mini te kopen. Vergelijkingstesten met de Sub Gen 3 en de Play:Five (met en zonder Sub) Gen 3 heb ik niet gedaan, maar daar kan je wel prestatieverschillen verwachten.
Eigenlijk kun je wel stellen dat de Sub Mini best aan goedkopere Sonos-systemen gekoppeld wordt en teniet gedaan wordt door duurdere speakerreeksen.
Conclusie
Wie op zoek is naar een stevige uitbreiding voor zijn Sonos One-speakers of Ray- of Beam-soundbar vindt daarvoor de perfecte kameraad in de Sub Mini. Zeker als je een kleine tot middelgrote kamer wil voorzien van meer bassen kom je een heel eind met deze kleinere subwoofer.
Tegelijk bespaar je een hoop geld in vergelijking met de Sub Gen 3, een besparing… die wat mij betreft niet gelijkstaat aan het prestatieverschil, in positieve zin. Heb je duurdere Sonos-apparatuur dan ben je maar weinig met de Sub Mini. Daar is hij ook zeker niet voor ontwikkeld en dat merk je. Ook als je een grote kamer/ruimte hebt die je wil volstoppen met lage tonen, is dit niet de subwoofer voor jou. Verrassend? Nee. Wel goed om te weten.
- Lees ook: Sonos Ray review: betaalbaar en compact
Weet je al dat je in de toekomst naar duurdere speakers van Sonos wil overstappen? Koop dan niet meteen de Sub Mini. Je doet er weliswaar op dit moment profijt aan, maar straks moet je ‘m dan weer aan de straatstenen zien kwijt te raken. Een proces waarbij vrijwel altijd geld verloren gaat. Bovendien kan je door wat langer te sparen de audiosetup van de toekomst nog wat indrukwekkender inrichten. Listen on!
from €449,00