Clutch GM31 review: een kleine en fijne gamingmuis
MSI Clutch GM31 LIGHTWEIGHT
Computermuizen zijn er in alle vormen en maten. Je hebt er voor gewoon kantoorgebruik, maar ook heel wat die zich met allerlei snufjes en extra knoppen op de gamers richten. Toch hoeft niet elke gamingmuis boordevol secundaire en tertiaire toetsen te zitten. Integendeel: soms is het een goed idee om minder functies te hebben. Less is more. Voor de Clutch GM31 van MSI lijkt dat zeker het geval te zijn.
Clutch?
Hoewel het uit de naamgeving niet onmiddellijk blijkt is de GM31 de opvolger van de GM41 en is hij er in vele opzichten aan gelijk. Van ver zou je zelfs bijna denken dat het om identieke muizen gaat. Niets is echter minder waar: in tegenstelling tot de GM41, heeft de GM31 geen symmetrisch design. Daardoor wordt deze muis ergonomischer gemaakt, maar wel alleen voor rechtshandigen. Dat is MSI goed gelukt. Zoals in de naam van het product wordt gesuggereerd is de GM31 een muis om in de zogenaamde ‘clutch’-houding te gebruiken. Daarbij raken de bal van je hand en de toppen van je vingers het oppervlak van de muis aan – je handpalm zweeft dan als het ware boven de muis. Door de manier waarop de muis werd vormgegeven, ga je ze bijna automatisch op die manier vastnemen.
Wie wat kleinere handen heeft, geraakt misschien nog net weg met de zogenaamde ‘palm grip’, waarbij je volledige handpalm het oppervlak van de muis bedekt. De vorm van de GM31 wordt er zeker niet minder comfortabel door. Alleen begint dan wel op te vallen hoe klein de GM31 wel niet is.
Klein en fijn
Dat kleine formaat is een van de voornaamste verdiensten van deze lichtgewicht gamingmuis. Samen met de kleine voetafdruk werd er ook veel aandacht besteed aan het gewicht van dit invoerapparaat: de draadloze versie van de muis weegt zonder oplaadkabel slechts 73 g. Voor een draadloze muis die verzwaard wordt door een batterij en verbindingstechnologie is zoiets hoogst uitzonderlijk. De bedrade versie van de muis is met 58 gram zelfs nog lichter.
Het materiaal waaruit de muis vervaardigd is, voelt ook erg kwaliteitsvol. Het merendeel van de muis bestaat uit een soort van plastic dat glad aanvoelt, maar niet glossy is. Het is eerder een dof plastic waarover je niet snel zal beginnen glijden. Het nadeel van dit plastic is wel dat je klamme handen er nogal duidelijk zichtbaar op zijn. Toch zal je ook dan de muis stevig vasthebben. Dat gevoel wordt versterkt door de rubberachtige en getextureerde laag op het scrolwiel en de zijkanten van de muis. Die diamantvormige oppervlakken zorgen ervoor dat je grip altijd behouden blijft.
Klik, klik… klik!
De Clutch GM31 is bovendien een erg aangename muis om mee rond te klikken. Dat komt door de switches van OMRON die onder de knoppen schuilgaan. Bij elke druk op de knop geven ze een duidelijke klik die best bevredigend klinkt. De primaire muisknoppen voelen bovendien erg stevig aan: het is onwaarschijnlijk dat je per ongeluk op een toets drukt. Na een hele dag op kantoor of een gamingsessie van een aantal uren zal je dus geen last hebben van je hand of vingers. Hetzelfde geldt voor de twee zijknoppen op de muis: ze zijn makkelijk te vinden en altijd binnen duim-bereik. Je kan bovendien je duim gewoon op de knoppen laten rusten, zonder ze per ongeluk in te drukken.
Het muiswieltje heeft de textuur die we ook op de zijkant van de GM31 zien en laat tijdens het scrollen zeer duidelijk voelen hoe ver je precies gescrold hebt. Scrollen doet het wieltje dus erg goed – klikken net iets minder. Voor alledaags gebruik zijn er geen problemen. Tijdens het gamen kan de middelste klik echter wel eens voor frustratie zorgen. Afhankelijk van hoeveel handgranaten je in Cyberpunk 2077 naar je vijanden gooit voel je na een paar uurtjes wel dat het best hard drukken is om die middelste klik te activeren.
Batterij & oplaadstation
Draadloze muizen moeten van tijd tot tijd opgeladen worden. Gelukkig valt dat voor de Clutch GM31 best mee: eenmaal hij volledig opgeladen is, kan je de muis meer dan 110 uur gebruiken. Daarvoor moet je dan wel het ledlicht uitzetten. Zelfs wanneer het licht aan staat, moet je de muis niet bijzonder vaak bijladen: hier kwam de muis zonder problemen de werkweek en enkele gamingsessies door, wat uitkomt op zo’n 70 uren.
Een meegeleverd oplaadstationnetje zorgt er echter voor dat je de muis zonder moeite kan bijladen als dat nodig is. Ben je even een koffie gaan halen? Dan zet je de muis even op de speciale stand. Daarop klikt de muis magnetisch vast om op te laden. Het oplaadstation verbind je met een usb-c-naar-usb-a aan je pc. Hiervoor moet je geen extra usb-poort opofferen: de verbindings-dongle kan je gewoon inpluggen in het oplaadstation. Wel had dit oplaadstation net iets zwaarder gekund: bij het opheffen van de muis durft het al eens mee de lucht in te gaan. Wie zijn bureau liever kaal houdt, kan de muis ook gewoon opladen met de bijgeleverde usb-c-kabel. Je kan de muis dan ook blijven gebruiken terwijl hij oplaadt.
Sensors en software
Gamingmuizen worden vaak uit gerust met zeer accurate sensors. Dat is hier niet anders: de PAW-3311 optische sensor heeft een maximale DPI van 12.000 en een polling rate van 1000 Hz. De hoge DPI zorgt ervoor dat de muis steeds accuraat is, terwijl de hoge polling rate vertragingen weet te minimaliseren. Weliswaar zijn er betere sensoren op de markt, maar die zullen je geen betere gamer maken. De GM31 is altijd accuraat en doet wat je ermee wil doen.
Over de software om de muis in te stellen, kunnen we verder kort zijn: behalve om een DPI-profiel en het juiste kleurtje in te stellen, zul je het MSI Center niet echt gebruiken. Je kan de DPI-knop naar een van de zijtoetsen programmeren zodat je ook in-game je DPI kan verstellen. Ook is het niet mogelijk om bijvoorbeeld automatisch profielen te activeren voor bepaalde games. Gebruik je dus ergens speciale instellingen? Dan zal je die zelf nog moeten activeren. Heb je niet echt een boodschap aan al die instellingen? Je kan de muis ook gebruiken zonder de MSI-software.
Conclusie
De Clutch GM31-gamingmuis doet wat hij moet doen, zonder dat er ook maar ergens problemen de kop opsteken. Het is wel echt opmerkelijk hoe weinig de draadloze muis weegt, zeker in vergelijking met sommige andere computermuizen. Dat ook het oplaadstation zo weinig weegt is ergens wel jammer, maar zorgt er ook voor dat de muis betaalbaar blijft. Wel had de software pakken beter gemogen. Daar heb je met de GM31 en zijn beperkt aantal knoppen niet ongelooflijk veel last van, al had het wel handig geweest om per applicatie een bepaald profiel te kunnen activeren.
from €26,33
from €73,95