Reviews

Review: HP EliteBook 1050 G1

Voordelen
Goeie koeling en batterijduur
Nadelen
Hard touchpad
Aanbevolen prijs: €3000
Waar te koop?
Totaalscore 8
De HP Elitebook 1050 G1 is een krachtpatser, dat merk je meteen. Aan de omvang en het gewicht van het toestel is het meteen duidelijk dat je met dit systeem productiviteit naar een hoger niveau kan tillen.

 

Met de HP Elitebook 1050 G1 richt HP zich tot de zakelijke markt. Het uiterlijk van de notebook straalt vertrouwen en kracht uit en dit schept geen verkeerde verwachtingen. Qua specificaties kan je de HP Elitebook 1050 G1 vinden met een NVIDIA GeForce GTX 1050 (waarmee ik trouwens prima een game zoals Far Cry 5 kon spelen), tot 32 GB werkgeheugen, een i7-processor van de achtste generatie en tot 4TB SSD-opslag. Ikzelf ging aan de slag met het basismodel. Dankzij ventilatie aan beide kanten van de notebook wordt het systeem nooit echt warm. Het is dan ook een wonder dat de HP EliteBook er nog steeds in slaagt om een degelijke batterijduur aan te bieden. Het systeem beschikt namelijk over een maximale batterijduur van 16 uur, al zal je die natuurlijk enkel behalen wanneer je de zware taken tot een minimum beperkt.

 

Het gewicht is echter navenant aan de omvang en zorgt ervoor dat je dit zware systeem van 2,06 kilogram niet zomaar voor het plezier met je zal meesleuren. Een ander vreemd doch vervelend probleem was dat er steeds een constant geluid op een heel hoge frequentie te horen was wanneer de laptop op batterijbesparingsmodus werkte. HP verklaart op hun website dat dit probleem te wijten is aan de CPU die overschakelt naar een bezuinigende modus. Als oplossing wordt er een BIOS-update aangeraden, maar dit heb ik helaas zelf niet kunnen uittesten. De grote behuizing zorgt wel voor extra plaats waardoor het systeem over meer dan genoeg poorten beschikt. Zo vind je op het systeem twee USB-C poorten, een HDMI-poort, hoofdtelefoonaansluiting, een USB 3.0-aansluiting en meer dan degelijke speakers voorzien door Bang & Olufsen.

 

 

Toch is de notebook niet perfect. Het grootste probleem hadden we met het scherm. De helderheid is namelijk niet goed verdeeld wanneer je niet in de juiste kijkhoek zit. Zo heb je steeds duidelijk donkere delen op je scherm. Het is voortdurend zoeken geblazen naar een kijkhoek die prettig werkt en ook wanneer je de ‘perfecte’ kijkhoek hebt gevonden is de helderheid nog steeds niet goed verdeeld. Dit merk je heel goed wanneer je werkt op een witte achtergrond zoals bij tekstverwerking, mailen en browsen (taken die je met deze zakelijke notebook natuurlijk voortdurend zal uitvoeren). In mijn geval had het toestel een mat 15,6-inch Full HD-scherm. HP biedt ook een alternatief aan met een mat 4K-scherm.

 

Er lijkt echter een verklaring te zijn voor het minder heldere scherm. HP heeft namelijk opnieuw een grote focus gelegd op privacy en door de kieskeurigheid qua kijkhoek kunnen omstaanders (bijvoorbeeld wanneer je werkt in de trein) minder makkelijk meegluren. Via ingebouwde software kan er zelfs een modus worden geactiveerd waarmee je het scherm nóg moeilijker te lezen maakt voor omstaanders. Of je dit een meerwaarde vindt of net zoals ik afknapt op het feit dat het scherm niet overal even helder is zal vooral persoonlijke voorkeur zijn. Andere manieren waarop HP de focus op privacy belicht, is onder andere met een vingerafdruksensor, sensors voor gezichtsherkenning en een webcam die makkelijk af te sluiten is met een klepje. Verder zijn er nog de andere softwarematige privacy-extraatjes zoals HP Sure Click, HP Secure Eraser en HP Password Manager.

 

 

 

Het touchpad werkt an sich heel goed. Het is een van de betere touchpads die ik reeds aan mijn vinger kon voelen en dat zelfs qua kwaliteit (en afmetingen) het trackpad van een MacBook benadert. Maar ook hier is er weer een ‘maar’. Je moet namelijk erg hard op het touchpad drukken om te klikken en dat maakt het wat minder comfortabel om de laptop op die manier te gebruiken. Het verlichte toetsenbord is dan wel weer aangenaam om mee te werken.

 

Conclusie

De HP EliteBook 1050 G1 ziet er op het eerste gezicht uit als een heel traditionele notebook, maar bevat wel alle toeters en bellen en kracht die je van een hedendaagse high-endlaptop verwacht. Vanwege privacyredenen is de helderheid van het scherm niet overal even helder en het is makkelijk om hierop af te knappen. Toch is de HP EliteBook 1050 G1 een ideale keuze wanneer je de kracht van een high-enddesktop wil in de vormfactor van een laptop. Het hoge prijskaartje van rond de 3000 euro moet je er dan wel bijnemen.

businesshp elitebooknotebook

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken